Už beržinę košę vos neprarado darbo | Diena.lt

UŽ BERŽINĘ KOŠĘ VOS NEPRARADO DARBO

Neatsargus Lietuvos švietimo pagalbos asociacijos prezidentės komentaras apie beržinę košę virtualioje erdvėje jai vos nekainavo darbo vietos.

Susiskaldžiusi visuomenė

Kaip įtariama, mamos ir patėvio kumščio nepakėlusio keturmečio Mato istorija ir jos baigtis visuomenėje sukėlė aštrias diskusijas: vieni apraudojo bejėgį vaiką, kiti siūlėsi tapti budeliais ir savomis rankomis įvykdyti teisingumą, treti smerkė abejingas šalies institucijas ir reikalavo pareigūnų galvų.

"Nė vienas mūsų neužaugo be beržinės košės", – virtualioje erdvėje pasirodė dar viena nuomonė. Ją išsakė ne tik internetu besimokančios naudotis ir pirmąsias nuotraukas į socialinį tinklą "Facebook" keliančios garbaus amžiaus gyvenimo trenerės. Beržinę košę kaip veiksmingiausią auklėjimo priemonę ant pjedestalo kėlė išsilavinę, gerbiami ir atsakingas pareigas valstybinėse institucijoje užimantys asmenys.

Juos virtualioje jūroje ėmė žvejoti ir į gėdos krantą tempti žurnalistas, laidų vedėjas ir apžvalgininkas Andrius Tapinas.

"Kartais gal ir beržinės košės reikia. Nesutikčiau su tuo, kad tik glostyti. Va, prie visų mano gerų norų, už savas lėšas pirktų priemonių, kad tik vaikams būtų įdomiau, vakar per pamoką, kažkas ant peties man užmetė snarglį. Beje, didžiulį. Ir sakykit, ar nereikia kai kam beržinės košės. Kiek žinau, liaudies medicinoje ji naudojama galvos smegenims aktyvinti", – pro žurnalisto filtrą neprasprūdo Vilniaus Gedimino technikos universiteto edukologijos magistrės, nusipelniusios Jurbarko vaikų sporto trenerės ir buvusios kandidatės į savivaldybės tarybą Dianos Arlauskaitės žodžiai.

Mušti naudinga?

Pastarosios pėdomis aštriais pasisakymais sekė ir Kauno lopšelio-darželio "Želmenėlis" direktorės pavaduotoja ugdymui, Kauno technologijos universiteto švietimo vadybos magistrė, Lietuvos švietimo pagalbos asociacijos vadovė Saulė Šerėnienė. Savo paskyroje moteris pasidalijo nuomone apie smurtą prieš vaikus ir sulaukė griežto A.Tapino verdikto: Saulė neturėtų būti prileidžiama prie vaikų per patrankos šūvį!

"Tarp beržinės košės ir užmušimo yra skirtumas. Jūs, be abejo, auklėjate be taisyklių ir kaifuojate, koks vaikas genijus. Užaugome visi gavę į uodegas ir tapom žmonėms. Staiga Gariūnų pedagogika nusprendė, kad duot į uodegą negerai. Nereik taisyklių. Ir vakarais per tuos pedagogikos vaisius nejauku eit. Niekas neteisina Kėdainių atvejo, bet reikia skirti beržinę košę nuo užmušimo", – juodu ant balto savas tiesas gynė S.Šerėnienė.

Apnuoginęs nepatogią tiesą, A.Tapinas visuomenę kvietė nebūti panašiais į S.Šerėnienę ir vylėsi, kad po kopijuotu autorės tekstu, šalia šimtų internautų komentarų, savaitės pradžioje atsiras Kauno savivaldybės atstovų pasisakymas šiuo klausimu.

"Nepaisant to, kad yra šeštadienis ir 22 val., Kauno savivaldybės atstovas mane informavo, kad pirmadienį ponios Saulės pasisakymai turėtų būti svarstomi", – miesto valdžios operatyvumu žavėjosi tiesos ieškotojas.

Apgailestauja dėl teksto

Ar tikrai fizinės bausmė yra geriausia ugdymo priemonė? Antradienio pavakarę laukdama vicemerės Rasos Šnapštienės, rykštės teksto autorė, Lietuvos švietimo pagalbos asociacijos vadovė S.Šerėnienė tikino, kad savo komentaru nenorėjo kurstyti smurto, o tiesiog bandė atkreipti dėmesį į šių dienų realijas ir pabrėžti kartų skirtumą. Esą šiuolaikinių vaikų auklėjimas yra didelis iššūkis ir didelis darbas, kurio pagrindinis instrumentas – susitarimas ir kalbėjimasis.

"Visi esame tik žmonės ir į kiekvieną situaciją reaguojame labai skirtingai. Praleidusi daugiau nei penkiolika metų dirbdama su vaikais negaliu abejingai skaityti publikacijų, komentarų, kuriuose žiaurumas liejasi per kraštus. Tų nuoskaudų, pykčių kai kuriuose mūsų yra labai daug, – susiklosčiusią padėtį bandė švelninti S.Šerėnienė. – Mano komentarai "Facebook" paskyroje buvo tam tikros emocinės reakcijos rezultatas. Netinkamas. Ne laiku. Ne vietoje. Ir visiškai nereikalingas. Niekada nebuvau ir nebūsiu smurto šalininkė."

S.Šerėnienė atmetė kaltinimus smurto toleravimu ir tikino, kad jie tokie pat nepagrįsti, kaip ir psichologinis smurtas atsakomuosiuose komentaruose, adresuotuose jai.

Žinoma, lengviausia būtų ją atleisti. Tačiau, įvertinę jos turimas kompetencijas ir patirtį, pasirinkome atsakingesnį, bet sudėtingesnį kelią, orientuotą į jos požiūrio ir vertybių keitimą.

"Visų pirma labiausiai noriu nuoširdžiai atsiprašyti savo įstaigos bendruomenės už mano žodžius viešoje erdvėje. Žinau, kad juos tai palietė labiausiai. Patikinu visus, kad niekada nebus pritarta jokioms fizinių bausmių formoms įstaigoje, visomis savo išgalėmis stengsiuosi užtikrinti vaikams kuriamą įdomų, saugų, kūrybišką ugdymo procesą. Taip pat noriu atsiprašyti ir tų Lietuvos žmonių, kuriuos mano žodžiai įskaudino, – S.Šerėnienė tikino gavusi dar vieną gyvenimo pamoką ir priminimą. – Per šias kelias dienas perskaičiau komentaruose vieną išskirtinai šviesią frazę: rytas išaušta tada, kai sutikto žmogaus veide atpažįsti brolį. Esu dėkinga už gautą pamoką ir sutiktus žmones per šias kelias labai sudėtingas dienas."

Įtikino savo atgaila

Regis, atgaila sušvelnino miesto aukščiausiųjų širdis –  nepaisant aršias diskusijas sukėlusio pasisakymo, vėliau peraugusio į diskusiją su A.Tapinu, Lietuvos švietimo pagalbos asociacijos vadovė ir lopšelio-darželio "Želmenėlis" direktorės pavaduotoja ugdymui išsaugojo savo kėdę.

"Tokį požiūrį ir tokias vertybes turinčiam žmogui ne vieta tokioje įstaigoje kaip vaikų darželis. Su S.Šerėniene ilgai ir rimtai kalbėjomės. Išklausėme ją ir jos paaiškinimus, – už uždarų durų vykusio dialogo detales atskleidė vicemerė R.Šnapštienė. – Žinoma, lengviausia būtų ją atleisti. Tačiau, įvertinę jos turimas kompetencijas ir patirtį, pasirinkome atsakingesnį, bet sudėtingesnį kelią, orientuotą į jos požiūrio ir vertybių keitimą."

S.Šerėnienei, pasak vicemerės, skirtas griežtas įspėjimas ir primygtinai paskirta profesinė reabilitacija: artimiausiu darželio darbuotojai teks išklausyti mokymus ir tobulinti savo kompetenciją pozityvios pedagogikos ir vaiko gerovės srityje.

"Mes stebėsime jos veiklą ir vertinsime mūsų laukiamus pokyčius", – R.Šnapštienė vylėsi, kad tai bus gera pamoka ne tik S.Šerėnienei.

GALERIJA

  • R.Šnapštienė
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

anoimas

nu esu gavus ir dirzo ir rykstes bet uz rimtus nusizegimus kad begaus is namu kad nesimokiau kad bardavaus pastoviai bet tai nebuvo kad uz bet ka o uz rimtus nusizegimus nu nesakau ten su laidais spardimu su kumsciais to daryti negalima bet su rikstele viena bet gera pliaukst tai tikrai bet neustai kad vaikui blogai tarias skaiciai as pavz uz tai kad turejau salygas mokities bet nesimokiau pasedeavau prie knigu ir viskas o pazimiai buvo siaubas nors galva tikrai gera turejau pavz mano dukra mazoji isteriskai reikalauja kazko as jai ir sakau kol neismoksi graziai prasyti o ne reikalauti negausi jei nori cipk klik kiek nori ir isvis pirma lai sutvarko problemas su alhogoliu pardavinejimu atvaziuoja tiek jaunimas tiek solidziam amziuj zmones prisiperka dezem alaus vos ne keleta buteliu dektines sapano ir va pasekmes uzdrausi ne daugiau kaip keleta bokiu dektines per sav keleta skarbokiu alaus ir bus problemos baiktos ir sukelti milziniskas baudas uz narkotiku vartojima alhogolisis netaip

išvada

Lietuviai smurtaujanti, girtuokliaujanti savižudžių tauta-tokia etiketė prilipdyta jai pasaulyje, vadovaujantis statistikos duomenimis. Paskaičius komentarus, išvada pasitvirtina. Kažkaip kitos valstybės seniai draudžia smurtines bausmes ir išgyvena, nuo to problemų nepadaugėja ir visi nori emigruoti būtent ten, o ne pas mus.Kažin, kodėl? "Alia teisingieji" , beržinės košės šalininkai, rašo, kad šeimoje balsas nepakeliamas, kuo labai labai abejoju, jei kitokią nuomonę sakančiam tujina, kaip kiauliaganiui.Įsivaizduoju, kaip tokioje šeimoje vadinami suklydę vaikai...Smurtas gali būti ir psichologinis, kuris dažnai būna dar baisesnis.

Tapinai ar augai tarp laukiniu zmoniu ar zivilizazijoj.Jeigu zmogus Lietuvoje issako sovo nuomone iskart atsiranda tokie advokatai kaip Tapinas .kuris visazinantis apie vaikü auklejimapareiskia kad vaikui ;berzines koses;auklejimuipazeidzia vaiko teises.as pilnai palaikau P.ONIA s.serienene. vaikai zino t i k sovo teises o ne pareigas.Tamsta Tapinai nusileisk is dangaus ir pamatysi kaip auginami Lietuvos vaikai!!Vaikü auklejimo problemos Lietuvoje daugiausia is finansinios broblemos.Vaikai augantis normaliole seimoje niekada nesikreips i jam nebüdingas auklejimo institucijas.ASAugau Vaikü NamuoseHerbert
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS