Iš vaistinių iššlavė kalio jodido tabletes: įtakos turėjo pasklidusi žinia apie užimtą Černobylį | Diena.lt

IŠ VAISTINIŲ IŠŠLAVĖ KALIO JODIDO TABLETES: ĮTAKOS TURĖJO PASKLIDUSI ŽINIA APIE UŽIMTĄ ČERNOBYLĮ

Ketvirtadienį Rusija užpuolė Ukrainą ir užėmė vieną strateginių vietų – Černobylio atominę elektrinę. Gyventojai baiminasi, kad pasklis radiacija, todėl suskubo į vaistines pirkti kalio jodido tablečių, tačiau jų atsargos jau beveik iššluotos.

Negavo tablečių

Kauniečiai informuoja, jog vaistinėse neranda kalio jodido tablečių, kurios gali apsaugoti skydliaukę, jei paskleidžiamas didelis radiacijos kiekis. Tik paskelbus, jog Rusija užėmė Černobylio atominę elektrinę, žmonės puolė pirkti tablečių, tačiau jų gavo ne visi.

„Ketvirtadienį praėjau kelias vaistines ir jose kalio jodido tabletės jau buvo išpirktos. Užėjus į kito tinko vaistinę – tas pats atsakymas, kad tablečių nėra. Viską iššlavė“, – kalbėjo viena kaunietė.

Kiti antrino sakydami, jog ir internetu nepavyko užsakyti norimos prekės, nes jų vaistinėse nebeliko, o kada bus papildyta – nežinia.

Tik su receptu?

Dar vienas kaunietis apsidalijo savo patirtimi, kaip nuo radiacijos poveikio apsaugančių tablečių jis vaistinėje negavo. Tačiau kalio jodido jis nenusipirko ne todėl, kad tablečių nebuvo, bet dėl to, jog vaistininkai nesutiko parduoti.

„Man pasakė, kad kalio jodidas parduodamas tik su receptu. Labai nustebau, nes Vilniuje, kai tik pradėjo veikti Astravo atominė elektrinė, tabletės buvo tiesiog dalijamos gyventojams, o Kaune kažkodėl pirmiau prisireikė kreiptis į šeimos gydytoją. Kai tokia neaiški geopilitinė situacija, tai susidaro įspūdis, kad kitų miestų gyventojai pasmerkti, nes laiku negalės gauti kalio jodido tablečių ir taip apsisaugoti“, – tvarka pasipiktino skaitytojas.

Užėjus į kito tinko vaistinę – tas pats atsakymas, kad tablečių nėra. Viską iššlavė.

Rezervai bus papildyti

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė „Kauno dienai“ patvirtino, kad ketvirtadienį prasidėjo masinis kalio jodido tablečių pirkimas, tad daugelyje vaistinių šios tabletės buvo išparduotos. Tačiau ji pažymėjo, kad panikuoti nėra reikalo, nes rezervai bus papildyti artimiausiu metu.

„Intensyvesni pirkimai prasidėjo vakar, vasario 24 d., pasklidus informacijai apie įvykius prie Černobylio atominės elektrinės Ukrainoje. Turime informaciją iš savo vaistinių, kad yra likę tik nedideli likučiai. Tačiau yra užsakyti papildomi kiekiai kalio jodido vaistinių preparatų ir jau per savaitgalį turėtų būti papildytos vaistinių atsargos. Sprendimus dėl papildomų rezervų turėtų priimti atsakingos valstybinės institucijos“, – komentavo K.Nemaniūtė-Gagė.

Ji paneigė informaciją, jog kalio jodido tabletės parduodamos su receptu. Pasak jos, šio preparato gali įsigyti visi norintys, o minėtas kaunietis galbūt buvo netinkamai vaistininkų informuotas ir suklaidintas.

„Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu, kalio jodido tabletės nemokamai buvo dalijamos Vilniaus miesto ir rajono gyventojams siekiant apsaugoti gyventojus nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio skydliaukei branduolinės ar radiologinės avarijos atveju Astravo atominėje elektrinėje (Baltarusija). Visi norintys šiai dienai gali įsigyti kalio jodo tablečių be recepto, nes šis preparatas yra nereceptinis“, – pažymėjo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė.

Ministerijos paaiškinimai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymais stabiliojo jodo preparatais, nupirktais valstybės biudžeto lėšomis, yra aprūpinta 16 Lietuvos savivaldybių, kurių teritorijos patenka į skubių apsaugomųjų veiksmų zoną (30 km apie Baltarusijos atominę elektrinę) ir į išplėstinio planavimo atstumą (100 km apie Baltarusijos atominę elektrinę).

„Valstybės institucijų ir savivaldybių pasirengimo galimai radiologinei ar branduolinei avarijai Baltarusijos atominėje elektrinėje priemonių plane SAM iniciatyva numatytas kalio jodido tablečių rezervas savivaldybėms (dėl natūralios gyventojų kaitos ir kitiems kilusiems papildomiems poreikiams kilus avarijai patenkinti). Numatyti 5 proc. nuo kiekio, kurį jau gavo savivaldybės pagal jų pateiktą poreikį gyventojų aprūpinimui kalio jodido preparatais. Be to, numatytas kalio jodido tablečių rezervas į 100 km zoną patenkančioms ligoninėms (21 ligoninė). Suplanuoto rezervo pakaktų aprūpinti 15 proc. pacientų (po 4 kalio jodido tabletes), skaičiuojant pagal bendrą lovų skaičių kiekvienoje ligoninėje. Minėtiems kiekiams kalio jodido tablečių pirkimui LR Vyriausybės nutarimu jau yra numatytos lėšos“, – kam tabletės išdalytos, aiškino SAM.

Ministerijos duomenimis, seniūnijose bei savivaldybėse yra likęs kalio jodido tablečių rezervas.

„Dėl kalio jodido tablečių gavimo rekomenduojama kreiptis į savo seniūniją arba į savo rajono savivaldybę, o registruotiems Vilniuje, kurie iki šio nėra gavę vaisto, – į savo šeimos gydytoją dėl recepto išrašymo stabiliojo jodo preparatams gauti. Kalio jodido likutis SAM ESSC sandėlyje – 12070 tablečių (3017 žmonių jodo profilaktikai atlikti). Likęs nedidelis kiekis bus skirstomas pagal poreikį“, – apie valstybinį rezervą kalbėjo SAM atstovai.

Paprašėme patikslinti, ar visgi reikalingas receptas, norint įsigyti kalio jodido tablečių. SAM aiškina, kad skiriant kalio jodido preparatus, buvo atsižvelgta į savivaldybių pateiktus poreikius. Stabiliojo jodo preparatai išdalijami gyventojams pagal gyvenamąją vietą 2 dienų jodo profilaktikos kursui.

Kalio jodidas nėra receptinis vaistas, jį gyventojai gali įsigyti savo lėšomis.

Vilniaus miesto savivaldybėje buvo priimtas sprendimas kalio jodido tabletes dalinti per vaistines, išrašant elektroninius receptus, nes tokiu būdu buvo galima užtikrinti neatlygintinai duodamo vaisto apskaitą. Kiekvienas Vilniuje registruotas gyventojas galėjo atvykti į vaistinę ir pateikęs asmens dokumentą gauti nemokamai jam priklausančias kalio jodido tabletes.

„Kaunas nepatenka į išplėstinio planavimo atstumą (100 km apie Baltarusijos atominę elektrinę), todėl aprūpinti valstybės biudžeto lėšomis nupirktais stabiliojo jodo preparatais Kauno gyventojus numatyta nebuvo. Visgi, pažymėtina, kad kalio jodidas nėra receptinis vaistas, jį gyventojai gali įsigyti savo lėšomis“, – nurodė ministerija.

SAM pabrėžė, kad kalio jodido tabletes reikia vartoti, tik rekomendavus Sveikatos apsaugos ministerijai.


Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba įspėja

Kalio jodido negalima vartoti profilaktiškai. Jodo tabletes galima vartoti tik po aiškaus vyriausybės kreipimosi, pavyzdžiui, per radiją arba televiziją. Negalima gerti tablečių savo nuožiūra.

Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad:

1. Optimalus laikas apsaugoti skydliaukę kalio jodidu yra likus 6 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne anksčiau nei prieš 24 valandas. Taip pat kalio jodido vartojimas dar yra veiksmingas praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms.

2. Avarijos atveju gyventojai turėtų suvartoti jų amžiaus grupei nustatytą vienkartinę kalio jodido dozę, kuris apsaugo žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo 24 valandas.

3. Tabletę galima sukramtyti arba nuryti nesukramtytą. Kad kūdikiams būtų lengviau vartoti tinkamą dozę, tabletę galima sutrinti į miltelius arba ištirpinti vandenyje, sirupe arba panašiame skystyje. Kol tabletės visiškai ištirps gali užtrukti apytikriai iki 6 minučių. Prieš duodami vaisto savo vaikui, įsitikinkite, kad tabletės visiškai ištirpo.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Greta

Deja, žmogus, kuris buvo informuotas, kad kalio jodidas parduodamas tik su receptu, tikrai neklydo. Pati buvau informuota, kad turiu kreiptis pas savo gydytoją, kad gaučiau receptą, nes kalio jodidas ribojamas. Be to, kadangi buvau Vilniuje, o pati esu iš kito miesto, taip pad vaistininkė, su kuria kalbėjau, pridūrė, kad turiu būti registruota Vilniuje, kad galėtų parduoti iš atsargų, kurias turi. Ir tai neišgalvota istorija!! Buvau nustebusi, net pasiteiravau ar supratau teisingai. LR Sveikatos Ministerija turėtų atidžiau peržiūrėti šitą situaciją...

Laima

Vertingiausios info ir nėra - kur Klaipėdoje kreiptis dėl šių tablečių gavimo? Kur konkrečiai savivaldybėje? Kas dalina?

Kaunietis

''Benu'' vaistinėje ''Savas''prekiaujama baltarusišku''Hematogen''
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS