Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą | Diena.lt

VANDALAI SUNIOKOJO NAUJĄ PETRAŠIŪNŲ KAPINIŲ TVORĄ

Kauniečiai pastebėjo, kad vos prieš metus Petrašiūnų kapines apjuosusi tvora jau apgadinta. Keliose vietose žiojasi plyšiai, kitur – sulankstyta viela.

Skundas dėl tvoros

Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi kauniečiai ir informavo, kad Petrašiūnų kapinių tvoroje kažkas pridarė didelių skylių, kad pro jas galėtų net žmogus pralįsti. Vandalams užkliuvo vos prieš metus pastatyta tvora, einanti palei miškelį nuo M.Gimbutienės gatvės.

"Įrengus dar vieną įėjimą į kapines žmonės juo tikrai naudojasi. Praplėtus kapinių ribas, dar vienas įėjimas buvo įrengtas iš M.Gimbutienės gatvės. Palei ją eina senoji mūrinė tvora, tačiau kapinių šone įrengtos paprastos vielinės tvoros. Būtent jos kažkam ir užkliuvo. Vaikščiodama miškeliu pastebėjau, kad net keliose vietose yra dideli tarpai, gal kažkas tingėjo eiti pro normalius vartus ir išlaužė tvorą tam, kad galėtų greičiau išeiti. Nežinau, kam taip niežtėjo pirštus, bet dabar tvora atrodo netvarkingai", – dėstė kaunietė Irma.

Trūksta pagarbos mirusiesiems

Portalas pasidomėjo, ar Petrašiūnų kapines prižiūrinti savivaldybės įstaiga "Kapinių priežiūra" žino apie sulaužytą tvorą. Specialistai patikino, kad tvora bus sutvarkyta.

"Situacija apie Petrašiūnų kapinėse esančią apgadintą tvorą, iš M.Gimbutienės gatvės pusės, yra žinoma. Panašaus pobūdžio veiksmai minėtoje tvoros atkarpoje pasikartoja nebe pirmą kartą. Spėjama, kad dalies tvoros sugadinimą ar visišką panaikinimą lemia gyventojų poreikis per kapines trumpinti kelią iki kitoje gatvėje esančio prekybos centro.

Pagal kapinių planą minėtoje vietoje varteliai nėra numatyti, siekiant užtikrinti kapinių, kaip mirusiųjų poilsio vietos, vientisumą ir saugumą. Atsižvelgiant į tai, sugadinta tvoros dalis bus pakartotinai sutvarkyta, o esant poreikiui, įrengtos ir papildomos apsaugos detalės. Minėtą problemą gali padėti išspręsti tik iš esmės pasikeitęs visuomenės požiūris ir didesnė pagarba mirusiesiems", – komentavo kapinių ūkio ir kultūros vertybių administratorius Valdemaras Olšauskas.

Problemą gali padėti išspręsti tik iš esmės pasikeitęs visuomenės požiūris ir didesnė pagarba mirusiesiems.

Atlikti darbai

Portalas kauno.diena.lt primena, kad maždaug prieš pusantrų metų miesto taryba pritarė Petrašiūnų kapinių didinimui, dėl to pernai buvo išpjauta dalis medžių bei išardyta dalis tvorų. Senos tvoros perdėtos paradinėje pusėje, einančioje palei M.Gimbutienės gatvę, o šonuose pastatyta nauja.

Tąkart Kauno miesto savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Ričardas Čėsna aiškino, kad kapinių plėtros projektas užtruko, nes reikėjo visus planus suderinti su Vyriausybe. Kadangi šalia Petrašiūnų kapinių yra miško fondui priklausanti teritorija, dar prieš keletą metų miesto savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę dėl galimybės kapinių plėtrai panaudoti valstybinį mišką.

"Tokiai žemei panaudoti reikalingas Vyriausybė pritarimas. Praėjusiais metais leidimą gavome, tad šiuo metu kaip tik ir vyksta kapinių plėtra. Tam, kad būtų galima turėti vientisas kapines, išorinė tvora yra ardoma. Vėliau ta pati tvora bus užtverta palei M.Gimbutienės gatvę, taip bus išlaikomas tas pats tvoros stilius", – tuomet komentavo R.Čėsna.

Teritorija naujai laidoti buvo paruošta per kelis mėnesius, taip pat įrengta dar viena įvaža kapinių kampe. Kapinės buvo padidintos apie 2 ha ploto. "Kapinių priežiūros" vadovas tikino, kad tokio naujų kapaviečių ploto užteks ne mažiau kaip 20 metų.

GALERIJA

  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
  • Vandalai suniokojo naują Petrašiūnų kapinių tvorą
"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.
Gairės: Petrašiūnų kapinės, tvora, suniokota tvora, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

KAPINIŲ TVORA

- tai reglamentuotas STATINYS, kurį praeinantis bomžas paprastai nesulanksto ir nepraardo. Nebent čia ne savivaldybės reikalas ir ne Petrašiūnų panteonas, apie kurį privalėtų žinoti ir mylmeras.

KAS PRIŽIŪRI/?

ne tik ta tvora ,bet ir aptvertos sporto aikštelės--bet iš ten dingsta visos tvoros sekcijos--pradžioje išardomi sujungimai,po to nugvelbia visą tvorą,bet neaišku kas turėtų nors retkarciais prižiūrėti.,nes gobšuoliai nusineša į savo sklypus

Siaip tai

Niekada tveriant tvors nereikia naikinti buvusiu iejimu, juk tverejai tvoras tvere NE SAU, ne jiem aplink vaiksciot. Tegu palieka iejimus, kurie buvo, ir bus visi patenkinti. Kapu ten neturiu, bet suprantu, pvz., senus zmones, jei jiem reik aplink toli eit.33
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS