Vertingas Pažaislio vienuolyno freskas nuo vandens saugo kibirais | Diena.lt

VERTINGAS PAŽAISLIO VIENUOLYNO FRESKAS NUO VANDENS SAUGO KIBIRAIS

Per baroko šedevro Pažaislio vienuolyno bažnyčios stogą bėgantis vanduo sunaikino dalį dviejų koplyčių lipdinių ir freskų. Specialistai sako, stogą reikia kuo skubiau tvarkyti, nes prasidėjus lietums, vertingi meno kūriniai bus naikinami toliau.

Vienuolyno šeimininkės vienuolės pripažįsta raštu niekam nepranešusios apie kiaurą stogą, lėšų darbams dabar neturi ir neįkainojamas vertybes nuo vandens saugo kibirais.

17 a. pradėtame statyti Pažaislio vienuolyno ansamblyje daugiau kaip šimtą freskų, portretų ir paveikslų altoriams sukūrė dailininkas iš Florencijos Mikelandželas Palonis. Per šimtmečius talentingo italo darbus niokojo laikas ir svetimšaliai, o dabar freską ir lipdinius dviejose koplyčiose, naikina pro stogą bėgantis vanduo.

Bažnyčios palėpėje paveldosaugininkai rado pažeistas skardos jungimo siūles ir užšalusio vandens.

Keliolikoje vietų stogas esą tarsi pradurtas aštriu daiktu.

„Bijau spėliot, nors buvo išsakyta tokia versija, jog prieš keletą metų čia buvo lipta, žiūrėta, vertinta stogo būklė, gal darbininkai neatsakingai kažkokiom priemonėm ir pradūrė stogą“, – sakė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyr. valstybinis inspektorius Andrius Liakas.

Viena iš seserų sako, iš kur atsirado pažeidimai stoge, negalinti pasakyti – tiesa, prieš ketverius metus jos kvietusios aukštalipius, kurie stogą esą aptvarkė. Apie tai, kad freską ir lipdinius ne vienerius metus gadina toliau bėgantis vanduo, Kauno paveldosaugininkai tikina sužinoję ne iš seserų, o praėjusią savaitę, tikrindami priešgaisrinę sistemą. Apie bėdas jiems pranešė ir „Lietuvos paminklų“ specialistai. Seserys sako, paveldosaugininkai žinojo apie problemas, tačiau susirūpino tik dabar.

Žmogus, laukiantis į kibirą pribėgančio vandens, juoką kelia.

Gavusios įspėjimą iš Kultūros paveldo departamento, seserys palėpėje sustatė kibirų ir paskyrė asmenį, kuris laiku vandenį išpiltų.

„Tai nėra sprendimas, tai yra išeitis tam kartui. Žmogus, laukiantis į kibirą pribėgančio vandens, juoką kelia. Reikia įrengti laikiną stogą“, – teigė Dalia Krūminienė, Restauravimo tarybos pirmininkė.

Specialistai sako, įrengti laikiną stogą reikia kuo greičiau, tačiau iš kur jam gaus lėšų, seserys sako kol kas nežinančios.

GALERIJA

  • Vertingas Pažaislio vienuolyno freskas nuo vandens saugo kibirais
  • Vertingas Pažaislio vienuolyno freskas nuo vandens saugo kibirais
  • Vertingas Pažaislio vienuolyno freskas nuo vandens saugo kibirais
  • Vertingas Pažaislio vienuolyno freskas nuo vandens saugo kibirais
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vuka

Nera laiko, reikia statyti konteinerinius tualetus, pirkti auksinius saukstus ir aptarinėti mergos kailinius...

kaunas

o! Lietuvos sedevras!!!!ES pinigai butini tam nuostabiam Kauno vienuolynui BUTINA ji gelbeti be islygu [neserti askubancius beglius o nukreipti visus pinigus Kauno sedevrui.

Man atrodo,

ir, beje, išsyk atrodė, kad atiduoti Pažaislio vienuolyno kompleksą keliolikos seserų priežiūrai buvo DIDELĖ klaida. Taip ir bus su Pažaisliu, kol neatsiras TIKRO šeimininko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS