Vyrai aukas renka viešajame transporte su akordeonu rankose: gresia bauda | Diena.lt

VYRAI AUKAS RENKA VIEŠAJAME TRANSPORTE SU AKORDEONU RANKOSE: GRESIA BAUDA

Pastaruoju metu kauniečiai viešajame transporte kartais sutinka kelis užsieniečius. Vienas jų stotelę ar dvi groja akordeonu, kitas – renka aukas. Miesto atstovai perspėjo, kad viešose vietose rinkti pinigus – draudžiama, todėl vyrai gali sulaukti baudų.

Dažnai sutinka

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip stotelėje įlipa du vyrai. Vienas pradeda groti, o jaunesnis į vienkartinį puodelį prašo įmesti pinigų. Pasak skaitytojų, šiuos vyrus gan dažnai galima sutikti bandant tokiu būdu užsidirbti pinigų.

„Jau ne pirmą savaitę į autobusą ar troleibusą įlipa šie vyrai. Vyresnysis, maždaug 50 metų vyras, pradeda groti akordeonu, o jaunesnis, gal kokių 24 metų, prašinėja pinigų. Jei niekas pinigų neduoda, tai iš karto nustoja groti, uždengia instrumentą ir kitoje stotelėje išlipa, palaukia kito autobuso ir vėl pavažiuoja stotelę ar dvi. Taip ir suka ratus aplink centrą“, – kalbėjo kaunietis.

Skaitytojo vaizdo įrašas

Kiti pasakojo, kad jei vienas keleivis susigundo paaukoti, tai paprastai užkrečia ir kitus, tada dar bent keli žmonės pradeda barškinti monetas savo piniginėse. Tačiau yra ir tokių keleivių, kurie nieko neduoda. Reakcijų pastebėta įvairių: kai kurie keleiviai muzikinius svečius palydi šypsenomis, kiti – surauktais veidais.

„Prie manęs prisistatė ir rusiškai paklausė, kokia kalba kalbu. Matyt, kalba gal dar angliškai, bet lietuviškai negirdėjau, kad kalbėtų. Nežinau, kiek pinigų įmeta žmonės, bet gal kažką susirenka per dieną“, – pasakojo portalo kauno.diena.lt skaitytojas, pridūręs, kad pastarąjį kartą šie užsieniečiai pavažiavo dvi stoteles, per jas akordeonu buvo sugrotas vienas kūrinys.

„Nežinau, ką tokio grojo, gal savo kokią dainą, bet man nebuvo girdėtas kūrinys“, – pridūrė kaunietis.

Groti autobuse – nesaugu

Dėl vyrų, kurie viešajame transporte groja akordeonu ir renka pinigų pasiteiravome „Kauno autobusų“ atstovų nuomonės. Gal būta keleivių ar vairuotojų skundų? Bendrovės atstovai nurodė, kad toks elgesys miesto autobusuose ir troleibusuose – netoleruojamas.

„Iš keleivių ar vairuotojų nesame išgirdę jokių nusiskundimų dėl transporto priemonės viduje muzikuojančių ir pinigus renkančių keleivių, todėl teigti, kad tai dažnas atvejis – negalime. Vis dėlto, tokio elgesio mes tikrai netoleruojame dėl labai svarbių priežasčių.

Pirmoji iš jų – saugumas. Keleivis muzikuoja atsistojęs, niekur nesilaikydamas, o tai nėra saugu nei jam pačiam, nei kitiems keleiviams, kuriuos jis, įvykus eismo įvykiui, staigiai stabdant transporto priemonę, gali sužeisti. Taip pat garsūs muzikos garsai gali trikdyti kitus keleivius bei blaškyti vairuotojo dėmesį“, – komentavo „Kauno autobusų“ atstovė spaudai Greta Makūnaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokie keleiviai greičiausiai važiuoja „zuikiu“ ir nesumoką už kelionę viešuoju transportu, todėl autobusų ir troleibusų vairuotojai bus papildomai informuojami, kaip elgtis, jei jų vairuojamoje transporto priemonėje vėl netikėtai užgros akordeonas.

Garsūs muzikos garsai gali trikdyti kitus keleivius bei blaškyti vairuotojo dėmesį.

„Vairuotojai bus papildomai informuojami, kaip reikėtų elgtis tokiais atvejais. Pagal Keleivių ir bagažo vežimo kelių transportu taisykles, Vairuotojas turi užtikrinti saugų keleivių ir bagažo vežimą, nepriekaištingą ir paslaugų keleivių aptarnavimą (neleisti šiurkštaus, keleivių orumą įžeidžiančio elgesio, rūkymo salone, garsiai klausyti radijo imtuvo, magnetofono ar vaizdo leistuvo, jeigu tai nepriimtina bent vienam keleiviui, ir pan.), todėl atsižvelgiant į keleivių poreikius, keleiviai, kurie trikdo savo elgesiu kitus keleivius, gali būti išlaipinami“, – teigė „Kauno autobusų“ atstovė.

„Taip pat vairuotojas gali išlaipinti keleivius, kurie už važiavimą viešuoju transportu nesusimoka. Šiuo atveju, tikėtina, kad šie keleiviai, kelionės bilieto taip pat neįsigijo“, – pridūrė G. Makūnaitė.

Viešosios tvarkos pažeidimas

Kauno miesto savivaldybė specialistai aiškino, kad rinkti aukas viešosiose vietose, įskaitant ir miesto autobusus bei troleibusus, yra draudžiama ir gali užtraukti baudą.

„Viešosios tvarkos pažeidimas yra tada, kai nesilaikoma patvirtintų Kauno miesto Tvarkymo ir švaros taisyklių. Viešoje vietoje draudžiama rinkti aukas už muzikavimą ar kitokius pasirodymus“, – pamatytą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas autobuse grojantis vyras, kai kitas tuo metu rinko pinigus, įvertino Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

Jis informavo, kad už tokio pobūdžio pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė ir taikoma bauda iki 140 eurų.

Pastebėjus asmenis, renkančius aukas už muzikavimą Kauno miesto gatvėse ar aikštėse, galima pranešti Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui (darbo dienomis ir darbo valandomis) tel. 8-37 22 25 30 arba kreiptis skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 (visą parą).

Gairės: akordeonas, Kauno viešasis transportas, muzikuoja, renka aukas, bauda, viešosios tvarkos pažeidimas, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (65)

senas kavenskas

Kokias dar ,,aukas'' blin ! sau pinigus renka , nėra kam paėmus už karšenės išmesti ! nesiskųs jokiai policijai ... nu , 3,14zdec ! laukiu nesulaukiu šitų ,,rinkėjų'' kada paklius po ranka !!!

Arvys

Dar reikėjo vaflinkiene paimt ji rušiskai gerai dainuoja.

Būtina užtikrinti viešąją tvarką

Ar policininkai , ar už viešąją tvarką atsakingi pareigūnai patikrino jų dokumentus, kas tai per asmenys, iš kur ir ar legaliai atvykę į mūsų šalį? .Labai keista, kad tie "muzikantai" taip laisvai ir nebaudžiami ekskursuoja viešuoju transportu. Be to, transporto vairuotjas atsakingas už tvarką jo vairuojamame troleibuse ar autobuse ir turėtų juos išprašyti išlipti, o nepaklusus - kviesti policiją.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS