Vytėnų gyventojai netveria pykčiu: iš čiaupų nuolat bėga purvinas vanduo | Diena.lt

VYTĖNŲ GYVENTOJAI NETVERIA PYKČIU: IŠ ČIAUPŲ NUOLAT BĖGA PURVINAS VANDUO

Vytėnų gyventojai piktinasi, jog iš čiaupų nuolat bėga purvinas vanduo. Juo negalima nei normaliai nusiprausti, nei ruošti maisto, tačiau mokėti turi įprasta kaina. Ši problema nuolat kartojasi, tad gyventojai jau pavargo ir nori gauti kokybiško vandens.

Nesibaigianti problema

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi Vytėnuose esančios Užnerio gatvės gyventojai ir pasiskundė, jog pastoviai iš čiaupo bėga purvinas ir vartojimui netinkantis vanduo. Pasak kauniečių, su tokia problema nuolat susiduria ir kaimyninių gatvių gyventojai.

„Būna, kad savaitę ar dvi bėga normalus vanduo, po to savaitgalį viskas sutrinka ir iki vidurio savaitės negalima nei vaikų vonioje maudyti, nei maisto ruošti ar skalbinių skalbti. Ir aš, ir kaimynai tada skambinam į avarinę tarnybą, vis sako, kad atvažiuos. Praplauna kažką, bet po savaitės vėl tas pats. Žinote, jau pradeda erzinti.

Gyvename Vytėnuose 5 metus, čia būstas brangus, kuriasi naujakuriai, o vandens naudoti negali. Kaip pasikalbam su kitų gatvių gyventojais, ji taip pat sako, kad pas juos bėga juodas vanduo, tai, matyt, kad visi Vytėnai turi šią bėdą“, – apie tai, jog nuolat bėga purvinas vanduo, pasakojo vietos gyventoja Živilė.

Negalima nei vaikų vonioje maudyti, nei maisto ruošti ar skalbinių skalbti.

Moteris tikino, kad ir gyventojų lėšomis įrengti filtrai taip pat nepadeda, nes vandentiekiu atkeliaujantis vanduo yra toks purvinas, kad filtrus nuolat užkemša.

Neatitinka higienos normų

Vietos gyventojai pasakojo, kad net atliko vandens kokybės tyrimus. Rezultatai parodė, jog jis neatitinka reikalavimų ir nėra tinkamas naudoti.

„Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimuose nurodoma, kad leidžiama geležies koncentracija geriamajame vandenyje yra 200µg (0,2 mg). Pas mus 1.2mg. Patikrinta rugpjūčio 18 dieną. Tikrinta „Akvatechnika prekyba“ filtrais“, – Vytėnų gyventojai pasidalijo atliktais vandens kokybės tyrimų rezultatais.

Žmonės tikino, kad gauna prastos kokybės vandenį, tačiau turi mokėti kaip už gerą produktą. Pasak kauniečių, niekas nesiteikia kompensuoti patirtų nuostolių.

„Galime vandenį naudoti nebent gėlių laistymui, bet maistui jis netinkamas. Keista, kad gaudami nekokybišką vandenį, vis tiek turime mokėti tiek pat, kaip ir tie, kurie gali mėgautis švariu vandeniu“, – pasisakė Živilė.

Vytėnuose iš čiaupų nuolat bėga juodas vanduo. ("Kauno dienos" skaitytojų nuotr.)

Gausesnis vandens suvartojimas

Į Vytėnus gyventojams vandenį tiekia bendrovė „Kauno vandenys“. Jos atstovai nurodė, kad kartais iš gyventojų čiaupų bėga prastesnės kokybės vanduo dėl to, jog žmonės dažnai laisto ir daržus, todėl vandenvietėse kyla problemų.

„Atšilus orams gyventojai savo valdose intensyviai pradeda laistyti želdinius bei pildyti įsirengtus vandens baseinus dėl šios priežasties ženkliai padidėja vandens suvartojimas ir pasikeitus vandens tekėjimo greičiui, vamzdynuose tekančiame vandenyje sukyla natūralūs gamtoje susiformavę mikroelementai – geležis ir manganas, kurie per ilgesnį laiką nusėda vandentiekio tinkluose.

Tokiame vandenyje nėra nei nitritų, nei nitratų ar kitų toksinių medžiagų. Abu šie metalai taip pat nėra toksiški. Nors toks vanduo įvardinamas mikrobiologiškai nepavojingu, tačiau jame pastebėjus didesnį kiekį drumzlių, maisto gaminimui jo naudoti nerekomenduojama. Šiuo metu situacija dėl vandens kokybės pablogėjimo stebima, vamzdynai plaunami per priešgaisrinius hidrantus, artimiausiu metu tiekiamo vandens kokybė turi pagerėti“, – dienraščiui komentavo „Kauno vandenų“ technikos direktorius Darius Gražys.

Jis nurodė, kad siekiant gerinti tiekiamo vandens kokybę (mažinant geležies ir mangano kiekį), šiuo metu vykdomi Eigulių bei Kleboniškio vandenvietėse išgaunamo vandens gerinimo įrenginių projektavimo bei pasiruošimo statyboms darbai. Jų pabaiga numatoma 2022 metų pabaigoje.

„Kadangi dėl objektyvių priežasčių (padidėjus vandens suvartojimui, įvykus avarijai vandentiekio tinkluose, atliekant profilaktinius darbus) tiekiamo vandens susidrumstimo išvengti neįmanoma, rekomenduojama įsirengti vandens filtrą“, – kaip elgtis gyventojams, kurių namus pasiekia nešvarus vanduo, rekomendavo D.Gražys.

„Kauno vandenų“ technikos direktorius nurodė, kad vandens filtrą vartotojas (abonentas) įsirengia savo lėšomis. Eksploatacijos metu, keičiant filtro kasetes į naujas, pateikus įsigijimo čekį, išlaidos už kasetes gali būti kompensuojamos.

GALERIJA

  • Vytėnų gyventojai netveria pykčiu: iš čiaupų nuolat bėga purvinas vanduo
  • Vytėnų gyventojai netveria pykčiu: iš čiaupų nuolat bėga purvinas vanduo
"Kauno dienos" skaitytojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

nera

buvo paskelbta internete, kad vanuo gali būti blogos kokybės, dėl keičiamų vamzdžių ties tiltu per nerį. Nustokit verkt:)

Bzzzz

Tai kad ne meras čia kaltas. Prezidentas turi žiūrėti vandens klausimus. Ir dar Pranckietis su Linkevičium.

Romulis

Pasiziurekit koks vanduo Domeikavoj Mildos g. konkreciai Filtra uznesa per puse valandos kazkokiu moliu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS