Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas? | Diena.lt

ŽALIAKALNIO FUNIKULIERIUS NEPAJUDINAMAS?

Greitai sukaks metai, kai po avarijos sustabdytas Žaliakalnio funikulieriaus darbas. 2019-ieji turėjo tapti nauju funikulieriaus startu, tačiau atidarymas atidėtas iki Velykų.

Žaliakalnio funikulieriaus remonto darbų trukmė muša rekordą. Dar panašiai 2 mėnesiai ir galėsime skaičiuoti neveikiančio Žaliakalnio funikulieriaus metines.

„Velykoms tikrai veiks“, – tuoj apie reikalą kalbėti suskubo šį funikulierių eksploatuojančios bendrovės „Kauno liftai“ direktorius Juozas Guzavičius.

Priminus, kad remonto darbus buvo žadėta baigti apie naujus metus, J.Guzavičius nepasimetė: „Na tai va, kaip tik bus po naujų“. Po šmaikštavimų „Kauno liftų“ direktorius surimtėjo ir paaiškino, kad užsakytos detalės šiai ne pirmos jaunystės transporto priemonei ilgai keliauja iki Lietuvos.

Be to, atliekant šį kapitalinį remontą, toli gražu ne visus darbus buvo galima atlikti žiemos laikotarpiu.

„Pakeisti visi pabėgiai, tam kad jau nereiktų 3-5 metus stabdyti šio unikalaus įrenginio“, – vardijo J.Guzavičius

Tačiau kauniečiai vis tiek linksniuoja Žaliakalnio funikulieriaus šeimininkus. „Nėra jokio užrašo informuojančio, kad vyksta remontas, jokios informacijos kada planuojama baigti darbus ir vėl paleisti funikulierių, nuorūkomis nuklotos funikulieriaus prieigos aikštelės viršuje prie Prisikėlimo bažnyčios bado akis“, – ėmė vardinti užkalbinta kaunietė.

Moteris numojo ranka išgirdusi, kad greitai funikulierius ims veikti: „Visi seniai pamiršo, kad juo galima naudotis. Net turistai čia nebesilanko. Taip didžiuojamės vieninteliais Lietuvoje kultūros paminklais“, – ironijos neslėpė kaunietė.

Abu Kaune esantys funikulieriai yra kultūros paminklai. Jie taip pat yra vieni seniausių veikiančių funikulierių Europoje. Nuo šių metų kovo 20 dienos dėl neatidėliotinų techninio remonto darbų Aleksoto funikulierius keleivių nekelia. Gegužę planuojama atnaujinti funikulieriaus veiklą.

„Kauno diena“ rašė, kad Žaliakalnio funikulierius nuriedėjo pernai birželio 8 d. pavakarį. Juo leidosi moksleiviai iš Šiaulių. Nesunkiai nukentėjo aštuoni 12–14 m. vaikai. Jiems buvo nustatyti rankų, kojų, nugaros sumušimai.

Nukritęs Žaliakalnio funikulierius

Vilmanto Raupelio nuotr.

Viena mergaitė Kauno klinikose praleido kelias dienas, tačiau J.Guzavičius tikino, kad mergaitė buvo labiau stebima, nei gydoma. Tądien Žaliakalnio funikulieriaus mašinistui nustatytas lengvas girtumo laipsnis. Vyras neslėpė netoli esančiame bare išgėręs bokalą alaus.

Įvykį tyrę ekspertai nustatė, kad nelaimės dieną Žaliakalnio funikulierius buvo techniškai tvarkingas. 

Galimai dėl per didelio greičio, bėgių išsišakojime, funikulierius sustojo, nes suveikė apsaugos sistema.

Tai kas įvyko vėliau pripažinta buvus grubiai mašinisto klaidai:jis, neišlaipinęs keleivių, kuriems būtų tekę laiptais nusileisti apie 40 metrų, ir neįjungęs rankinio stabdžio, ėmė tvarkyti funikulierių.

Mašinistas buvo supažindintas kaip turi elgtis įvykus vienokiam ar kitokiam atvejui su funikulieriumi, tačiau saugos taisyklių nesilaikė.

"Kauno liftų" vadovybė jau kita dieną taisykles pažeidusi ir darbo metu buvusį neblaivų mašinistą atleido iš darbo.

GALERIJA

  • Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas?
  • Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas?
  • Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas?
  • Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas?
  • Žaliakalnio funikulierius nepajudinamas?
Redakcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

pastebėjimas

Dažnai nuo viešosios bibliotekos mėgstu nusileisti Kauko laiptais. Tiksliau - mėgau, nes pagal pasipiarinimo planus Kaune daug kas daroma nebaigus kitų darbų. Ir laiptų seniai nebėra. Taip ir su tais laiptais - išgriovė, pamiršo - vos vienas kitas darbininkas dieną, kaip matosi, dirba. Bet jų darbo rezultatą dar labai negreit kauniečiai matys. Gal dalis tų, kurie laiptais naudojosi, ir nesulauks jų modernizavimo. Tai - ne privačios firmos, bet viso miesto reikalas, ir laiptai labiau reikalingi nei funikulierius, kuris lyg tyčia netoli tų Kauko laiptų yra...

Senelė

Kol Guzavičius dažo ir puoselėja savo ševeliūrą, nėra laiko daebais rimtai užsiimti

Kauno Liftams

Trūksta pinigų? Pinigų yra. Kreipkitės į merą Matijošaitį, kad priimtų sprendimą apmokestinti FUNIKULIERIAUS MOKESČIU visus Kaune deklaruotus piliečius ir tada kėlimasis visiems bus nemokamas Ir nesvarbu, kad ne visi kauniečiai naudosis funiku. Mokėti turės visi, kaip ir už jūsų valdomus liftus daugiaaukščiuose. Ir dar, nors mero mokyti nei nereikia, pasakykite jam, kad mokesčio dydį geriausiai nustatyti taip pat pagal turimo gyvenamo ploto dydį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS