Žaliakalnio gyventojai sunerimę: į langus daužosi paukščiai | Diena.lt

ŽALIAKALNIO GYVENTOJAI SUNERIMĘ: Į LANGUS DAUŽOSI PAUKŠČIAI

Žaliakalnio gyventojai sunerimę, nes į daugiabučio namo langus atsitrenkia ir žūsta paukščiai. Ant kai kurių langų kauniečiai užklijavo plėšriųjų paukščių atvaizdus, tačiau tai nelabai padeda.

Krito gražioji jerubė

Kaunietis Algirdas pasakojo, kad gyvena netoli Šv.Antano bažnyčios kelių laiptinių daugiabutyje. Vyras pastebėjo, kad gan dažnai į langus atitrenkia ir žūsta įvairūs sparnuočiai. Šiais metais net širdį suspaudė, kai pievelėje ties namu jis pastebėjo kritusią jerubę.

"Pernai devynis paukštelius radau. Tokius mažesnius, kaip strazdai. O šiais metais į kažkuriuos langus atsitrenkė gražuolė jerubė. Toks didelis paukštis, kaip višta. Perdaviau jį Tado Ivanausko zoologijos sodo darbuotojams", – sakė Algirdas.

Kaunietis tikino, kad ties namais auga medžiai, o netoli yra ir Ąžuolynas, tad kieme paukščių tikrai netrūksta. Tačiau jam labai gaila, kad paukščiai žūsta dėl to, jog atsitrenkia į stiklą, kuriame atsispindi medžiai. Pasak jo, galėtų būti bendros rekomendacijos, kaip gelbėti paukščius, kad šie neskristų į langus. Vyras tikino, kad yra girdėjęs, jog ir kituose Kauno rajonuose yra ši problema.

Ne visiems rūpi

Pašnekovas buto langus papuošė plėšriųjų paukščių atvaizdais. Dar kelios tokios iškarpos pakabintos ir laiptinės languose. Tačiau dauguma gyventojų ant langų nieko nėra užklijavę.

"Man atrodo, kad paukščiai dažniau atsitrenkia į viršutinius daugiabučio namo langus, tačiau tikrai ne visi yra užklijavę. Kai kurie sako, kad jei duotų kas lipdukų, užklijuotų, kiti kažkaip abejingai žiūri, nelabai jiems rūpi", – kalbėjo Algirdas.

Jis tikino, kad savo iniciatyva ant laiptinės langų klijavo juosteles, tačiau dalis jų atlipo, tad vyrui po to pačiam teko ilgai nuo stiklų gramdyti likusius klijus. Žaliakalnio gyventojas nėra tikras, ar tikrai padeda ir plėšriųjų paukščių atvaizdai, mat nėra tiksliai aišku, į kuriuos langus paukščiai atsitrenkia.

"Jie matyt neskiria, kur medžiai, kur stiklas, todėl ir krenta. Užsimuša jie, tad ir laidoju po to juos po rožių krūmais", – sakė kaunietis.

Ko gero, pirmą kartą girdžiu, kad jerubė atsimuštų į langus, nes jos ganėtinai bailios ir vengia žmogaus kaimynystės.

Reikia sumažinti atspindžius

"Kauno diena" susisiekė su ornitologu Mariumi Karlonu, kad šis pakomentuotų, kaip būtų galima apsaugoti paukščius, kad šie neatsitrenktų į stiklą ir neužsimuštų.

Pirmiausia paukščių žinovą nustebino žinia, kad į langus Žaliakalnyje atsitrenkė jerubė. Pasak ornitologo, jerubė – visiškas miško paukštis, todėl mieste yra retas svečias ir čia nelabai sutinkamas, tad kyla klausimų, kaip toks paukštis atklydo į Kauno miestą.

"Ko gero, pirmą kartą girdžiu, kad jerubė atsimuštų į langus, nes jos ganėtinai bailios ir vengia žmogaus kaimynystės. Bet pavasariais jos mėgsta lesti pumpurus, tai kartais apsilanko soduose, tačiau ir tai jos daugiau matomos priemiesčiuose, o ne viduryje miesto. Gal tuo metu languose ir atsispindėjo medis", – svarstė ornitologas.

Vis dėlto M.Karlonas pažymėjo, kad miesto gyventojai paukščiams iš tiesų gali padėti išgyventi. Reikia langų stikluose sumažinti medžių atspindžius, o tai padaryti galima pasitelkus fantaziją.

"Dėl plėšriojo paukščio atvaizdo nėra tiksliai įrodyta, kad tai iš tiesų veikia. Žinoma, paukštis gali instinktyviai prisibijoti skirsti, tačiau svarbiausia yra sumažinti medžio atvaizdą lange. Ko gero, pati geriausia priemonė tai padaryti – ant langų klijuoti paprastus baltus lapus, kad paukščiai matytų kontūrus. Kiti dar, būna, su vazelinu ant stiklo tarsi groteles nupaišo. Tai taip pat sumažina atspindį. Galima priklijuoti ir smulkių objektų, tokių kaip snaigės. Yra net specialūs stiklai, kurie padengti tokiais taškiukais, kad tas atspindys dingtų", – nurodė M.Karlonas.

Ornitologas tikino, kad paukščiai į langus nesidaužo ištisus metus, tokia problema daugiau išryškėja perėjimo metu. Dar pasitaiko atvejų, kai paukščiai stikle mato savo atvaizdą, tačiau pagalvoja, kad ten – kitas patinas ir todėl puola, tačiau ir tokiais atvejais, sumažinus atspindžio galimybę, tikėtina, paukštis į langus nebeskris.

GALERIJA

  • Žaliakalnio gyventojai sunerimę: į langus daužosi paukščiai
  • Žaliakalnio gyventojai sunerimę: į langus daužosi paukščiai
"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Paulius .

Man atrodo cia rusai kalti . Reikia prasyt senelio Vytauto pagalbos . Jis per Marijos radija pranes kaip reikia tokiiu atveju elgtis

Indre

Kaip grazu kaip sitaip rupinasi vyras, jus turbut vyrai net nezinot kaip jus puosia gerasirdiskumas, jautrumas,bet ne chamiskumas !!!!! PAGARBA !!!!

tam snam radistui

Tai junk tgransiverį ir dirbk aukštuose dažniuose, tik ne FT8 moda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS