Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme | Diena.lt

ŽALIAKALNYJE TARPUKARIO PASTATAS SULYGINTAS SU ŽEME

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ekskursijas po unikalias Kauno vietas rengiančių gidų laukė nemaloni staigmena: iš Žaliakalnio išgaravo tarpukario laikų parduotuvė. Tikinama, kad bus atstatytas identiškas pastatas.

Karti gido patirtis

„Kauno detalių“ gidas Laimonas Užomeckis papasakojo, kokia nemaloni staigmena laukė per ekskursiją po Žaliakalnio unikalias vietas. Atėjęs į Minties Rato gatvę, vyras pamatė, kad nuo žemės paviršiaus nušluota tarpukario krautuvėlė, stovėjusi ties 27-uoju namu. Tad ekskursijos dalyviams vietoj unikalaus pastato teko parodyti tuščią sklypo lopinėlį.

„Po ilgesnio laiko šiame rajone surengiau ekskursiją, todėl buvo šokas. Visada tą namelį rodydavau kaip pavyzdį, kas vyko tarpukariu. Pamatęs, kad namo nėra, kalbėjausi su vienu architektūros istoriku. Jis sakė, kad pastatas neturėjo kultūrinio paveldo statuso, tačiau buvo geras prekybos paslaugas teikusio pastato paskirties pavyzdys. Žaliakalnis saugomas kaip rajonas, o pats pastatas turėjo vos trečią apsaugos kategoriją, kuri leidžia atlikti einamuosius remonto darbus. Mane, kaip gidą, labai liūdina, kad žmonėms galiu parodyti vis mažiau tų laikų  objektų, kurie leistų pajausti, kaip tuomet vyko gyvenimas“, – pastebėjo L.Užomeckis.

Nugriovė: kauniečiai užfiksavo, kaip ardoma tarpukario laikų krautuvėlė. (Ramūno Garunkščio nuotr.)

Jis teigė suprantantis, kad pastato šeimininkai turi savų planų, tačiau vylėsi, kad mūrinukas bus rekonstruotas išlaikant autentiškus elementus, o ne nugriautas visiškai. Pašnekovas priminė ir Minties Rato g. 27 pastato istoriją.

„Tuo laikotarpiu savininkai gyvendavo mediniame name, o šalia buvo mūrinė parduotuvė. Tai nebuvo dažnas atvejis, tačiau pasitaikydavo, kai mūrinis pastatas būdavo naudojamas ir kaip maisto produktų šaldytuvas. Tas modernistinis pastatas iškilo apie 1933-uosius. Minties Rato gatvės pastate iš abiejų pusių buvo parduotuvės. Kuo jose buvo tiksliai prekiauta, nežinau, bet vienoje – tikrai maisto prekėmis. Iš to mūrinuko kitos pusės buvo taip pat padaryta ir įeiga į gyvenamąsias patalpas. Dažniausiai tokios patalpos būdavo skirtos nuomai“, – pasakojo „Kauno detalių“ gidas.

Labai liūdina, kad žmonėms galiu parodyti vis mažiau mažiau tų laikų  objektų, kurie leistų pajausti, kaip tuomet vyko gyvenimas.

Nebuvo vertingas?

Kultūros paveldo departamento (KPD) vyr. specialistas Andrius Liakas „Kauno dienai“ aiškino, kad gyvenamasis namas Minties Rato g. 27 nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, bet buvo saugomoje kultūros paveldo vietovėje – Kauno miesto istorinėje dalyje – Žaliakalnyje.

„Šios kultūros paveldo vietovės apsaugą reglamentuojančiame Žaliakalnio apsaugos reglamente (rengėja prof. Nijolė Lukšionytė-Tolvaišienė) minėtas pastatas buvo priskirtas autentiškiems, bet mažiau vertingiems – III kategorijos – pastatams. Šios kategorijos pastatams, jei jie blogos būklės, apsaugos reglamente numatyta tiek rekonstrukcijos, tiek ir griovimo galimybė“, – aiškino paveldosaugininkas.

Jis nurodė, kad buvo gautas prašymas rekonstruoti minėtą pastatą, todėl buvo kreiptasi į Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą. Ji 2021 m. vasario 8 d. posėdyje nutarė namo į Kultūros vertybių registrą neįtraukti, nes jis neatitinka kultūros paveldo objektams keliamų reikalavimų.

„KPD Kauno skyrius yra pritaręs Minties Rato g. 27 namo rekonstrukcijai pagal architektės Vilijos Skėrienės parengtą projektą, kuriuo daugiabutis keičiamas į vienbutį. Šiuo metu yra vykdomi projekto įgyvendinimo darbai“, – teigė A.Liakas.

Jis dar kartą pabrėžė, kad buvo pritarta minėto Žaliakalnio pastato rekonstrukcijai, o ar ją vykdant nugriovus pastatą iki pamatų nebuvo nusižengta Statybos įstatymo reikalavimams, nustatys Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Pastatą žada atstatyti

Rekonstrukcijos projektą rengė bendrovė Gedimino Jurevičiaus studija. Jos vadovas G.Jurevičius teigė, kad pastatas bus atstatytas beveik toks pats, koks ir buvo senasis.

Pažadai: projekto rengėjai žada atstatyti beveik identišką pastatą. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Naujas pastatas bus šiek tiek aukštesnis, nes bus įrengti pamatai,  komunikacijos įvadai. Visa kita esą nesikeis. G.Jurevičius nurodė, kad projektas suderintas su miesto savivaldybe, ir paprašė toliau konsultuotis būtent su ja.

Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius dienraščiui nurodė, kad administracija yra išdavusi leidimą Minties Rato g. 27 esančio namo rekonstrukcijai. Projektui žalią šviesą davęs ir Kultūros paveldo departamentas.

Specialistas aiškino, kad Statybos įstatymas numato atvejus, kai statinio rekonstravimas yra jo perstatymas. „Jeigu laikančiosios konstrukcijos yra prastos būklės, tuomet pastatą leidžiama nuardyti ir atstatyti naudojant naujas medžiagas, pakeičiant statinio išorės matmenis. Pagal parengtą projektą, čia bus atstatytas pastatas, atkartosiantis istorinį savo pirmtako architektūrinį stilių“, – apie pastato atstatymą kalbėjo N.Valatkevičius.

GALERIJA

  • Pažadai: projekto rengėjai žada atstatyti beveik identišką pastatą.
  • Nugriovė: kauniečiai užfiksavo, kaip ardoma tarpukario laikų krautuvėlė.
  • Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme
  • Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme
  • Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme
  • Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme
  • Žaliakalnyje tarpukario pastatas sulygintas su žeme
Justinos Lasauskaitės, Ramūno Garunkščio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (58)

kaunietis

reikia kažkam žemės lopinėlio

ai

konservastam labai mpetinka tik lusnos ir duobes

idiotu inkubatorius

normalius paminklus griauna, o lauko toletus saugo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS