Dvokianti istorija dar nesibaigė: sunerimti turėtų fekalijomis apipiltas viršininkas | Diena.lt

DVOKIANTI ISTORIJA DAR NESIBAIGĖ: SUNERIMTI TURĖTŲ FEKALIJOMIS APIPILTAS VIRŠININKAS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Už išpuolį fekalijomis kaunietis Jonas jau išgirdo teismo nuosprendį. Dvokiantis keršto planas įvykdytas išgirdus, kad prie jo žmonos esą priekabiavo viršininkas. Po didelių pastangų seksualinio priekabiavimo epizodą ima narplioti teisėsauga.

Maža pergalė

J.Biržiškos žmona Aušra Biržiškienė dar liepos 13 d. parašė pareiškimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo. Tuo ji kaltina savo buvusį viršininką Simoną Baltrušaitį. Tačiau ilgą laiką moteris atsimušė tarsi į sieną – ikiteisminiam tyrimui pradėti vis pritrūkdavo įrodymų. Kartu su advokate Jovita Vainilavičiene-Kulvinskiene kaunietė galiausiai pasiekė savo – spalio 28 d. nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą. Tai "Kauno dienai" patvirtino Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Virginija Vigelienė. Už šią nusikalstamą veiką asmuo baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

"Visa ši teisinė karuselė atėmė labai daug nervų ir sveikatos. Nuo istorijos pradžios, nuo tada, kai ji pasirodė viešumoje, turėjau save įtikinėti, kad nesijausčiau kalta, kad elgiuosi teisingai, siekdama įrodyti tiesą. Ne fekalijų kibiras čia yra svarbiausias. Tiesiog norisi, kad kiekvienas žmogus įstatymų numatyta tvarka atsakytų už tuos netinkamus veiksmus. Nesu piktybinis žmogus, kartais galvoju, kad per daug nuolaidžiauju, dėl būtų ir nebūtų dalykų kaltinu tik save. Tačiau, žinote, kaip sako: "Kas mūsų nenužudo, padaro stipresnius." Dabar labiausiai tikiuosi, kad teisingumas bus pasiektas ir toje vietoje, nuo kurios ši istorija prasidėjo – netinkamo elgesio su manimi darbo vietoje", – žinią, kad pagaliau teisėsauga ėmėsi tirti galimą seksualinį priekabiavimą, "Kauno dienai" įvertino A.Biržiškienė.

Jonas Biržiška ir jo žmona Aušra/Vilmanto Raupelio nuotr.

"Pradėjus ikiteisminį tyrimą, bus toliau nustatinėjamos atitinkamos aplinkybės ir procesiniai veiksmai. Daugiau detalių atskleisti šiuo metu negalime", – tikino Aušros advokatė J.Vainilavičienė-Kulvinskienė.

Lieka nekalbus

Kalbintas buvęs Aušros viršininkas S.Baltrušaitis jam metamus kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo neigė. Paklaustas, kas tuomet turėjo įvykti, kad J.Biržiška užpylė fekalijų kibirą jam ant galvos, jis teigė šių veiksmų priežasties iki šiol nesuvokiantis.

"Daug mėtymosi – sako, kad taip padarė dėl atleidimo, nors ji pati išėjo iš darbo. Aš toje įmonėje buvau vykdomasis direktorius, žmonių net neatleidinėjau. Daugiau kalbėti šia tema nenoriu, gal kažkada vėliau", – prieš kelis mėnesius sakė pašnekovas.

"Kauno diena" dar kartą susisiekė su vienu pagrindinių šios istorijos herojų. Apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo jis sužinojo iš "Kauno dienos" žurnalistės.

"Pirmą kartą girdžiu, todėl ir komentuoti nieko negaliu. Jei teigiate, kad teisminiai procesai dar nesibaigė ir vyks tyrimas, pasilieku prie tos pozicijos, kad komentuoti nenorėčiau. Po jų baigties gal ir galėsiu kažką pasakyti. Žinote, aš laikausi pozicijos, kad reikia gyvenime rūpintis savo reikalais, o ne kitų, o visa šita istorija nėra kažkokio valstybinio lygmens, kad jai tiek dėmesio reikėtų", – šią savaitę pareiškė S.Baltrušaitis.

Išpuolis nufilmuotas

"Kauno diena" rašė, kad įsiūčio apimtas vyras žmonos buvusį viršininką S.Baltrušaitį apipylė fekalijomis. Nuo pat pradžių apie galvoje gimusį keršto planą J.Biržiška kalbėjo atvirai ir buvo pasiruošęs už tai atsakyti įstatymų numatyta tvarka. Tačiau tvirtai laikėsi pozicijos, kad jam turėtų būti taikoma administracinė atsakomybė už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą. Tokiu atveju jam būtų grėsusi bauda nuo 30 iki 140 eurų.

"Man nesuprantama, kodėl teisėsauga aiškina, kad tai buvo įžūlus išpuolis, kurį matė daugybė žmonių, kad buvo norėta tai padaryti viešai. Incidento metu buvo tamsu, tuo metu ten buvo tik tie patys žmonės, kurie kartu su Simonu Baltrušaičiu išėjo iš pastato. Aplink jokių kitų žmonių nebuvo. Viskas yra nufilmuota", – "Kauno dienai" teigė J.Biržiška.

Vyras pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas jo keršto plano įgyvendinimas.

 

 

Viename teismo posėdyje parodymus davę Kauno įmonės, kurioje ir dirbo Jono žmona A.Biržiškienė, savininkai turėjo prisiminti to lemtingo vakaro detales. Abu jie tuomet buvo kartu su S.Baltrušaičiu, kai ant jo galvos buvo užverstas fekalijų kibiras.

"Tą vakarą užsibuvome darbe, sprendėme įvairius klausimus, pas mus svečiavosi kolega iš užsienio. Išėjome iš pastato, kai jau buvo tamsu, planavome važiuoti vakarienės. Mes su svečiu įsėdome į automobilį, o Simonas su mano sūnumi liko prie savo automobilių. Tada, jau sėdėdamas automobilyje, išgirdau lyg kažkokį triukšmą. Atsidariau langą ir paklausiau jų, kas nutiko. Išgirdau atsakymą, kad Simoną apipylė fekalijomis", – taip šių metų sausio 21-ąją įvykusį incidentą teisme prisiminė vienas įmonės savininkų.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, bus toliau nustatinėjamos atitinkamos aplinkybės ir procesiniai veiksmai. Daugiau detalių atskleisti šiuo metu negalime.

Užsidirbo teistumą

Kauno apylinkės teismas vis dėlto nusprendė J.Biržiškai apriboti laisvę, jam taip pat teks neatlygintinai dirbti.

Už padarytą nusikaltimą J.Biržiškai paskirta dešimties mėnesių laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant jį per devynis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 135 valandas sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Teismas visiškai patenkino nukentėjusiojo civilinį ieškinį dėl turtinės žalos ir iš J.Biržiškos priteisė jo naudai 580 eurų turtinės žalos atlyginimui bei atlyginti 550 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau teismas nuosprendyje pažymėjo, "kad veika truko neilgai, žymių, negrįžtamų pasekmių dėl įvykio nekilo, nukentėjusysis į medikus dėl sveikatos sužalojimo ir psichologinės pagalbos nesikreipė, tačiau keletą dienų jautė odos perštėjimą <..> grįžo į normalų gyvenimą", todėl nukentėjusiojo pareikštą 1,5 tūkst. eurų civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo patenkino iš dalies ir iš kaltinamojo priteisė 300 eurų.

J.Biržiška keršto plano ėmėsi išgirdęs, kad prie jo sutuoktinės priekabiavo buvęs viršininkas. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Užsisklendė savyje

J.Biržiškos ir jo žmonos gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, kai moteris dar praėjusių metų birželio pradžioje įsidarbino vienoje Kauno įmonėje.

"Praėjus maždaug pusantro mėnesio, vos galėjau atpažinti savo antrąją pusę. Buvusį optimizmą pakeitė ašaros ir visiškas užsisklendimas savyje", – drama virtusios istorijos pradžią prisiminė vyras.

J.Biržiška teigė ne kartą bandęs iš žmonos iškvosti, kokios problemos ją slegia, tačiau sutuoktinė iš pradžių apie tai, kas vyksta jos darbovietėje, nepasakojo.

Viltimis, kad viskas pasikeis, kaunietis gyveno ne vieną mėnesį, tačiau žmonos savijauta – tiek psichologinė, tiek fizinė – tik blogėjo. Tai liudija praėjusių metų lapkričio 25-ąją Aušrą ištikęs priepuolis. Ji iš darbovietės buvo išvežta greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

Sugrįžusiai į darbą A.Biržiškienei buvo pasakyta, kaip teigė jos vyras, kad su įmone ji turi atsisveikinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

o tylėt ir kentėt

iki tiek, kad su greitąja išvežtų??? man kažkaip irgi ne visai galai sueina šioje istorijoje.

Anonimas

Gerai jį užparašino :D Jonas tikras džentelmenas!

nu nu

cia dar jam gerai baigesi, jei mano zmona taip zemintu, as del saves negarantuoju :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS