Įžūlus sukčiavimas: pradėjus renovaciją, renka pinigus | Diena.lt

ĮŽŪLUS SUKČIAVIMAS: PRADĖJUS RENOVACIJĄ, RENKA PINIGUS

Schema: prasidėjus renovacijai, asmenys prisistato subrangovais, pasiūlo paslaugas, surenka iš gyventojų avansus, nors papildomai mokėti nereikia, nes darbai įtraukti į renovacijos planą.

Pasiūlė papildomų darbų

J. Basanavičiaus al. 20-ojo namo gyventojai „Kauno dienai“ pasakojo, kad praėjusių metų pabaigoje prasidėjo šio daugiabučio renovacija, tačiau vos tik pradėjo kilti pastoliai, gyventojai sulaukė netikėtų svečių.

Renovacijos darbų subrangovais prisistatę asmenys pradėjo siūlyti sutvarkyti balkonus, esą tokie darbai neįtraukti į renovacijos planą, tad jie gali padaryti viską taip, kad vėliau, kai visas namas bus atnaujintas, nereikėtų rūpintis negražiu balkonu. Tiesa, gyventojams nebuvo pasakyta, kad dalis siūlomų darbų įtraukta į renovacijos sąmatą ir juos atliks pagrindiniai objekto rangovai.

„Tik pradėjus montuoti pastolius, po kelių dienų prisistatė vyras. Jis tėvui sakė, kad į renovacijos sąmatą nėra įtrauktas balkonų šiltinimas ir apdaila, kad jie yra projekto subrangovai ir pasiūlė atlikti šiuos darbus už 1,3 tūkst. eurų. Senjorui padarė poveikį, jis pamąstė, kad čia tikrai subrangovai, bus prižiūrimi realių rangovų ir sutiko. Tada paprašė sumokėti 900 eurų avansą, bet tėvukas tiek neturėjo, davė jam 650 eurų“, – pasakojo vienas namo gyventojas, paprašęs viešai neįvardyti jo vardo.

Jis svarstė, iš kur kitos įmonės atstovai galėjo žinoti, kokie darbai įtraukti į renovacijos planą, o kokie ne, kad rado, ką pasiūlyti ir įtikinti žmones užsisakyti balkono apdailą.

Sutvarkyti balkoną pasiūlęs vyras senjorui davė ir kasos pajamų orderį, kuriame nurodyta, kad pagal paslaugų sutartį sumokėtas avansas. Orderis antspauduotas bendrovės „Annus“ antspaudu. Rekvizitai.lt duomenimis, „Annus“ bendrovei vadovauja Mantas Jančauskas. Gyventojams pateiktame orderyje jis įvardytas kaip vyr. buhalteris ir kasininkas. Tiesa, nors gyventojai „Kauno dienai“ teigė, kad už balkono tvarkymą buvo sumokėtas 650 eurų avansas, orderis išrašytas 950 eurų sumai. Be to, kaip pasakojo gyventojai, avansas buvo perduotas ne orderyje nurodytam asmeniui, bet Eimantu prisistačiusiam „Annus“ vadybininkui.

„Po kurio laiko atvežė maišiuką medžiagų, matyt, iš kažkur turėjo kokių plytelių, ir dingo keliems mėnesiams. Kelis kartus skambinome, sakė atvyks, bet taip ir neatvyko“, – pasakojo kaunietis.

Darbai: už papildomą atlygį vieniems gyventojams pasiūlyta sutvarkyti balkono grindis, kitiems – ir sienas, bet jų remontas jau buvo įtrauktas į renovaciją. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Pasijuto apgauti

Šio daugiabučio namo gyventojas pasakojo, kad ir pas kaimynus buvo užsukęs „Annus“ vadybininkas, pasiūlęs sutvarkyti balkonus. Tačiau avansą sumokėjo tik jo tėvas. Iki galo nepavyko išsiaiškinti, ar neužkibo dar vienas kaimynas.

Dėl planuojamų darbų gyventojas pasikalbėjo su namo pirmininku ir paaiškėjo, kad balkono tvarkymo darbai įtraukti į renovacijos sąmatą. Tai sužinojęs, pašnekovo tėvas panoro atgauti grynaisiais sumokėtą avansą.

„Paskambinom tam vadybininkui, pasakėme, kad viskas įtraukta į renovacijos sąmatą, klausėme, kodėl siūlė sutvarkyt balkoną. Taip viskas dar kelis mėnesius užsitęsė. Paprašėme grąžinti pinigus. Netikėta, bet 350 eurų grąžino. Dėl likučio – taip ir liko neaišku. Žadėjo, kad ir tas atvežtas medžiagas pasiims, bet jos kol kas likusios“, – kalbėjo kaunietis.

Informuoja gyventojus

Minėtą J. Basanavičiaus gatvės daugiabutį namą renovuoja bendrovė „Verslo“. Tiek jos atstovai, tiek ir namo pirmininkas įspėja gyventojus, kad jokių papildomų rinkliavų rangovai nerenka, o už renovacijos darbus bus pateikiamos įprastos sąskaitos už namo priežiūrą.

„Kiek man teko susidurti, tai pirmas toks atvejis. Pas gyventojus vaikščiojo pseudosubrangovai. Ten vos tik pradėjo statyti pastolius, ir po butus ėmė vaikščioti kažkokie neaiškūs žmonės ir su kažkuo jiems pavyko susitarti dėl sandorio. Žmonėms siūlė keisti balkono grindis, kiti minėjo sienas, nors jų remontas tikrai įtrauktas į renovacijos projektą.

Man gyventojai pradėjo skambinti ir klausinėti, todėl nedelsdamas visiems išsiunčiau žinutes ir pakabinau skelbimų, kad niekas negali imti papildomų pinigų. Gyventojai sąskaitas už renovaciją apmoka įprastu būdu – per bendrijos mokestį, o ne grynaisiais pinigais“, – dienraščiui teigė namo bendrijos pirmininkas Vytautas Ostrauskas.

Renovacijos darbus atliekančios bendrovės „Verslo“ vadovas Linas Friedt „Kauno dienai“ taip pat pastebėjo, kad per ilgametę jo darbo praktiką toks galimas sukčiavimo atvejis – pirmasis.

„Informavome gyventojus, kad už darbus, kurie įtraukti į renovacijos projektą, papildomai mokėti nereikia ir paraginome kreiptis į teisėsaugą, jei jie kažkam davė pinigų“, – teigė rangovai.

Pasitaikė ir kituose namuose

J. Basanavičiaus g. 20-ojo namo istorija – ne vienintelė Kaune. Pasitaikė ir kitų atvejų, kai vos tik prasideda renovacijos darbai, po daugiabutį pradeda vaikštinėti neaiškūs asmenys, prisistatantys subrangovais ir bandantys įtikinti gyventojus, kad reikia papildomų darbų. Tokiais atvejais sukčiai paima pinigus, o realūs darbai atliekami renovacijos metu.

„Buvo tokie atvejai ir Savanorių pr. 243, ir viename K. Baršausko gatvės daugiabutyje. Žmonės paskambino administratoriams ir pasakė, kad kažkas vaikšto ir renka pinigų, prašo avanso už renovacijos darbus. Vienas komercinių patalpų savininkas jau ruošėsi duoti pinigų, bet pasakėme, kad jo patalpose santechnikai dar net nepradėjo darbų, niekam nieko nereikia duoti.

Gerai, kad buvo tik ką įvykęs susirinkimas, tai gyventojams buvo priminta, kad statybininkai grynųjų pinigų nerenka. Taip pat pakabinome skelbimus su informacija, kad gyventojai neatiduotų savo santaupų svetimiems už darbus, kurie jau įtraukti į renovacijos projektą“, – pasakojo MB „Atnaujink būstą“ vadovas Mindaugas Ramelis.

Jis pastebėjo, kad sukčiai dažniau siūlo atlikti vidaus darbus, kurie esą neįskaičiuoti į renovacijos planą. „Sako, kad viską gražiai padarys, pakeis vamzdžius, bet tie darbai neįskaičiuoti, jums reikėtų papildomai primokėti“, – kokias pasakas suokia po butus vaikštantys pašaliniai asmenys, pasakojo pašnekovas.

Tiesa, neaišku, kokios įmonės atstovais prisistatę asmenys vaikščiojo po šių daugiabučių butus ir rinko pinigus iš gyventojų už neva papildomus darbus.

Patys kreipėsi?

„Kauno diena“ dėl J. Basanavičiaus g. 20-jo namo istorijos norėjo išklausyti ir bendrovės „Annus“ poziciją. Įdomu tai, kad  „Registrų centro“ ir rekvizitai.lt duomenimis, bendrovė „Annus“ šiuo metu likviduojama.

Vos tik pradėjo statyti pastolius, ir po butus ėmė vaikščioti kažkokie neaiškūs žmonės ir su kažkuo jiems pavyko susitarti dėl sandorio.

Be to, kaip nurodoma rekvizitai.lt puslapyje, „Sodros“ duomenimis, apdraustų darbuotojų nėra. Tai rodo, kad oficialiai bendrovė neturi nė vieno darbuotojo.

Nepaisant šių aplinkybių, gyventojų nurodytu telefonu atsiliepė „Annus“ vadybininku prisistatęs Eimantas. Jis laikėsi pozicijos, kad gyventojai patys užsakė atlikti balkono grindų apdailos darbus ir niekas po butus nevaikštinėjo.

„Įmonė sudaro sutartį dėl remonto darbų. Jei sutartis sudaryta, vadinasi, darbai buvo atlikti. Apie kokią renovaciją čia kalbate? – kalbėjo pašnekovas. Pasitikslinęs adresą, kažko kito paprašė pažiūrėti, kas ten buvo atliekama, ir tuoj pat „Kauno dienai“ pridūrė: – Sutartis nutraukta, avansas grąžintas. Jūs žinote, ką man kalbate, prie ko čia renovacija? Čia grindų plytelių klojimas balkone, o ne renovacija. Buvo užsakyti darbai. Pagal jokias renovacijas plytelių balkone niekas nekloja. Aš matau, kad tuo adresu žmogus užsakė atlikti tuos darbus balkone. Jei yra sudaryta sutartis, jie į mus kreipėsi. Yra visiškas melas, kad kažkas ėjo per gyventojus ir rinko pinigus. Mes neprisistatom subrangovais.“

„Annus“ vadybininku prisistatęs vyras dienraščiui aiškino, kad bendrovė geranoriškai grąžino dalį avanso, nors esą pagal pasirašytą paslaugų teikimo sutartį neprivalėjo to daryti.

„Pagal sutartį, jei užsakovas persigalvoja, avansas negrąžinamas, bet mes dėl kelių šimtų eurų nesileidžiame į ginčus ir tam neturime laiko. Matau, kad medžiagos užsakytos užsakovo pageidavimu ir jos buvo pristatytos. Tačiau užsakovas persigalvojo, gal susirado, kas tuos darbus apdarys pigiau, mes avansą grąžinome, nors neprivalėjome to daryti. Nelabai suprantu, ko tas žmogus dar nori“, – įnirtingai aiškino Eimantas.

Priminus, kad buvo sumokėtas 650 eurų avansas, o grąžinta – 350 eurų, „Annus“ atstovas teigė, kad už kitą avanso dalį buvo pirktos medžiagos ir jos pristatytos gyventojui, todėl esą niekas niekam neskolingi.

GALERIJA

  • Darbai: už papildomą atlygį vieniems gyventojams pasiūlyta sutvarkyti balkono grindis, kitiems – ir sienas, bet jų remontas jau buvo įtrauktas į renovaciją.
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Sajun,14

Dievas duos ,gal kai koky viena organizatoriu pasodins uz afera gal reikalai pasikeis i zmoniu puse ,

Agota

Kas organizavo namo renovaciją,privalo visus gyventojus supažindinti su darbais,kurie turi būti atlikti renovacijos metu. Tiesiog kiekvienam butui sąrašas darbų kurie bus atlikti ir kas atsakingas už tų darbų priežiūrą.tiesiog reikia griežtesnės atsakomybės tiems,kas organizuoja tuos darbus ,o paskui prapuola atsiradus neaiškumams.visada "kaltų nėra- jie nežinomi"

Onė

Na nereikia sakyti kad kvaili,ar gali senas žmogus žinoti visus apgavystės būdus,net valdiškos įstaigos senesnius žmones diskriminuoja,o apie visokius sukčius nėra ką kalbėti,be to tokie aferistai sugeba prasmukti ,nebaudžiami.o dėl renovacijos turi būti doras nusimanantis bendrijos pirmininkas arba koks protingas to namo gyventojas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS