Jaunos kaunietės tragedija: apdegęs vaikas ir baimė likti gatvėje | Diena.lt

JAUNOS KAUNIETĖS TRAGEDIJA: APDEGĘS VAIKAS IR BAIMĖ LIKTI GATVĖJE

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

2018-ieji vienai kauniečių šeimai prasidėjo tragedija – mediniame name sprogus dujų balionui nukentėjo trys suaugusieji ir mažametis. Stipriai nudegęs berniukas iki šiol gydomas, o kartu su mama palikę gydymo įstaigą gali atsidurti tiesiog gatvėje.

Sprogo balionas

Tragiškas įvykis Šilainiuose esančioje Žiemgalių gatvėje įvyko sausio 10 d., apie 14 val. Bendrajame pagalbos centre gautas pranešimas, kad čia atvira liepsna dega medinis namas. Gesinti liepsnojančio dviejų aukštų medinio namo vyko penkios autocisternos ir du štabo automobiliai. Tuomet Kauno ugniagesiai teigė, kad gaisro židinys – gyvenamosios patalpos, kurios anksčiau tarnavo kaip garažas.

Per gaisrą nukentėjo trys suaugusieji: 50 ir 55 metų vyrai, 51 metų moteris ir dvejų metų neturintis vaikas. Pastarasis ir 55-erių vyras dėl kūno nudegimų paguldyti į ligoninę, kiti du sužalotieji buvo gydomi ambulatoriškai.

Nelaimės metu ugnis pasiglemžė pastato viduje buvusius baldus ir namų apyvokos daiktus. Įvykio priežastis aiškinęsi tyrėjai tikino, kad galbūt sprogo nesaugiai prie kietojo kuro krosnies padėtas 5 litrų dujų balionas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Baimė dėl regėjimo

Nelaimės metu labiausiai nukentėjo mažametis Nojus, kuris iškart išvežtas į Kauno klinikas. Medicinos dokumentų išraše pažymima, kad vaikas buvo atvežtas sunkios būklės – konstatuoti riešo, plaštakos, galvos, veido ir kaklo nudegimai.

Nojus buvo paguldytas į Vaikų intensyviosios terapijos skyrių, kur gydytas šešias dienas. Tuomet Ortopedijos ir traumatologijos skyriuje praleido dar aštuonias. Reanimacijos skyriuje gydytas vaikas nuolat karščiavo, jam buvo leidžiamas morfinas. Itin smarkiai apdegė veidas, o nuolat keičiami tvarsčiai sukeldavo didelius skausmus, todėl buvo skiriama narkozė. Nerimą kėlė ir akių būklė, Nojų nuolat stebėjo okulistas, buvo lašinami specialūs lašai.

"Labiausiai bijojome, kad berniukas praras regėjimą. Gydytojai ramino ir ragino nenusiteikti blogiausiam, tačiau nerimas kamavo, kol akys beveik visiškai pasveiko", – apie pirmąsias dienas "Kauno dienai" pasakojo mažamečio mamos draugė Monika.

Moteris prisiminė ir tą akimirką, kai viešojoje erdvėje ėmė plisti informacija apie tragišką įvykį.

"Buvau darbe, kai sužinojau, kad toje gatvėje kilo gaisras: "Ten medinis namas tik vienas – Orianos šeimos, tuomet pagalvojau. Siaubo apimta puoliau skambinti draugės sesei, bijojau blogiausio", – praėjus kelioms savaitėms po gaisro jaudulio vis dar neslėpė kaunietė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Laimė, perkeltas į Vaikų traumatologijos skyrių vaikas ėmė sveikti: nebekilo temperatūra, pradėjo pats valgyti, buvo pašalintas maitinimo zondas.

Labiausiai bijojome, kad berniukas praras regėjimą. Gydytojai ramino ir ragino nenusiteikti blogiausiam.

Pasak devyniolikmetės mažamečio mamos, žaizdos gijo be infekcijos požymių, tačiau mažajam nelaimėliui paskirta reabilitacija Kačerginėje, vaikų sanatorijoje "Žibutė". Čia vaikui kasdien atliekamos procedūros specialia lempa, jis tepamas įvairiais vaistais. Pasak mamos, šios priemonės veiksmingos ir berniukas jau dabar sparčiai sveiksta.

"Dar pusę metų turėsime atlikti procedūras su specialia lempa, ją teks nuomoti. Taip pat mažiausiai pusmetį tepsime odą tepalais, o vėliau matysime, kuria linkme viskas krypsta. Labiausiai džiaugiuosi, kad pavyko išvengti odos persodinimo operacijų", – "Kauno dienai" pasakojo berniuko mama.

Kad bėda po vieną nevaikšto, ši jauna kaunietė jau įsitikino. Sausio pradžioje įvykusi tragedija – ne vienintelis skaudulys. Oriana ir mažasis Nojus iš sanatorijos iškeliaus tiesiai į gatvę. Šiuo metu jų name, kuris stovi tame pačiame kieme kaip ir sudegęs pastatas, apsistojo moters mama ir patėvis. Visiems kartu, pasak Orianos, gyventi nebūtų galimybių. Plačiau apie šeimos santykius moteris pasakoti nepanoro.

Neabejingi tragedijai

Šeimos tragedija sukrėtė visą Šilainių bendruomenę. Redakcijos žiniomis, padėti šeimai panoro ir Kauno Jono Pauliaus II gimnazija.

"Mūsų gimnazijos buvusios mokinės Orianos šeimą ištiko didelė nelaimė. Šeimai reikalinga finansinė parama, kad galėtų įsigyti reikalingų gydymui medikamentų, išsinuomoti lempą, skirtą odos gijimui ir atauginimui. Šeimai taip pat reikalinga viryklė, lovytė Nojui ir kiti daiktai", – rašoma gimnazijos išplatintame pranešime.

Į nelaimę taip pat sureagavo šiame Kauno mikrorajone esantis Kauno arkivyskupijos "Caritas". Įstaigos direktorius Arūnas Kučikas patikino, kad su Nojaus mama nuolat bendraujama ir likimo valiai šeima palikta nebus.

Apie šeimos situaciją sužinoję Kauno savivaldybės atstovai prižadėjo padėti socialinio būsto klausimais ir užtikrinti, kad iš sanatorijos išėję Oriana ir mažasis berniukas neliktų gatvėje.

Nojus/ Asmeninio archyvo nuotr.

Visi, kurie nori padėti jaunajai mamai ir mažajam Nojui, tai gali padaryti pervesdami pinigus į Kauno arkivyskupijos "Carito" SEB banko sąskaitą: LT18 7044 0600 0365 3958 (mokėjimo paskirtis: auka Nojui).

Drabužius ir kitus daiktus norintieji gali pristatyti į Šilainių parapijos "Caritą", Milikonių g. 18. Juos reikėtų nešti į čia esančią baltą koplyčią ir pasakyti, kad jie skirti Nojaus šeimai.

"Labai dėkojame visiems, kurie padeda ir palaiko šią sunkią akimirką. Tik visų gerų žmonių dėka turiu jėgų eiti į priekį ir nepalūžti", – geradariams padėkos žodžių negaili Oriana.


Komentaras

Dr. Ramunė Degliūtė-Muller

Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos gydytoja ortopedė traumatologė

Kauno klinikų Vaikų ortopedijos ir traumatologijos skyriuje per metus sulaukiama vidutiniškai 200 pacientų, patyrusių įvairių kūno sričių nudegimus, dažniausi iš jų – veido, krūtinės, rankų, kojų srityse. Net apie 80 proc. visų nudegimų patiria vaikai iki 3 metų. Pati dažniausia nudegimų priežastis yra šių vaikų kontaktas su karštais skysčiais – t.y. ką tik užplikyta kava, arbata, užvirusiu vandeniu. Kitos retesnės nudegimų priežastys – kontaktas su karštu maistu, liepsna, karštais daiktais, cheminėmis medžiagomis, elektros laidais. Neretai kūdikiai ir maži vaikai, patyrę didesnio ploto ir laipsnio nudegimus, gydomi vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose. Jiems atliekami daugkartiniai perrišimai, negyvybingų audinių šalinimas taikant nejautrą.

Labai svarbi gydymo dalis yra reabilitacija, padedanti išvengti sąnarių kontraktūrų, sumažinti susidarančius randus. Šiuo tikslu taikomos įvairios fizioterapinės procedūros, kineziterapija, kompresinės priemonės.

Pirmoji pagalba nudegus

Svarbiausia – nudegusias sritis šaldyti vėsiu tekančiu vandeniu. Jei prie vaiko žaizdos prilipo drabužiai, svarbu jų neplėšti, žaizdų netepti jokiais riebalais ar kitokiomis buitinėmis priemonėmis. Reikėtų uždėti švarius tvarsčius ir kuo skubiau kreiptis į gydymo įstaigą.

Norisi priminti, kad mažus vaikus būtina itin atidžiai saugoti ir stebėti, paaiškinti, kuo pavojingi gali būti žaidimai su degtukais, petardomis, atvira liepsna ar net ir per ilgas buvimas saulėje vasaros metu. Geriausia prevencija siekiant išvengti nudegimų – saugios aplinkos sukūrimas, o pati nesaugiausia zona namuose yra virtuvė. Reikėtų nepamiršti, kad nudegimo gydymas dažnai yra skausmingas, sudėtingas ir ilgas, trunkantis savaites, mėnesius, kartais ir ne vienus metus, o padariniai gali išlikti visą gyvenimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Anonimas

Tragedija,kad tokios ,tokie neatsakingi gimdo ,o paskui nesirupina vaikais.Visi padekit mokesciu moketojai auginkit ju prisidirbtus vaikus.O kas bus kai nebebus kam dirbti.Mat kiemas apzeles ,namas apleistas.Tai tiginiu saikos .

bet

nesuprantu kam jai reikia soc busto jei ten yra namas kuriame gyveno ji tik reikia sutvarkyti TAI jaunai mamytei ,APLEISTAS ZOLEM APAUGES KIEMAS ,TEN REIKIA TVARKOS O NE SOC PARAMOS ,,ir maciau kada dege ten dege salia namo passiure NAMAS YRA SVEIKAS ,tik reikia darbo ideti tai mamytei su savo hebra ,ir bus gerai ,o ne siukslyne gyventi ,/ir noreti viska gauti veltui ,tai gaila to vaikelio ,/

to pikta

Jei jau taip gerai pažįsti tą mamytę, tai ir atiduok jai savo pinigus, savo butą, o ne piktinkis kitais žmonėmis. O ar ne šlykštu prisidengus nelaime, siekti gauti butą? Korespondentai, prieš rašydami tokius straipsnius, prašant pinigų, turėtų išsamiai aprašyti padėtį, kuo verčiasi šeima, kiek gauna pašalpų, pakalbinti kaimynus ir kt. Žmonės turi žinoti, kam aukoja. Mano nuomone, tai šiuo atveju, yra pasinaudojama nelaime, kad gauti naudos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS