Košmarai „Nemateką“ vejasi iš praeities | Diena.lt

KOŠMARAI „NEMATEKĄ“ VEJASI IŠ PRAEITIES

Finansinių nusikaltimų tarnyba (FNTT) jau yra atlikusi ne vieną tyrimą dėl mėsos verslo įmonių įtariamos prekybos neapskaityta produkcija juodojoje rinkoje. Tarp įtariamųjų – garsūs vardai.

Devyniolika kaltinamųjų

Viena po kitos akistatoje su įstatymu susidūrė žinomos Lietuvos bendrovės: "Samsonas", "Medonos mėsa", "Nematekas" ir dar ne viena mažesnės apyvartos bendrovė. "Nemateko" byla šiuo metu guli ant teisėjų stalo.

"Gyvenimas – ne pasaka, jis gerokai sudėtingesnis", – žiniasklaidai kažkada sakė "Verslo šlovės galerijos" laureate tapusi "Nemateko" generalinė direktorė Egidija Vaicekauskienė. Niekada neslėpusi savo nuoširdaus tikėjimo, "Marijos radijo" valdybos pirmininkė ir dalininkė E.Vaicekauskienė – viena pagrindinių įtariamųjų garsiojoje bendrovės "Nematekas" byloje.

Egidija Vaicekauskienė/Tomo Raginos nuotr.

Šių metų pavasarį buvo paskelbta, kad FNTT Kauno apygardos valdyba ir Kauno apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl devyniolikos asmenų, šešėlyje pardavusių 220 t kiaulienos skerdienos, kuri buvo paruošta Kaišiadorių rajone veikiančioje žemės ūkio bendrovėje.

"Byla perduota Alytaus apylinkės teismui. Valstybinį kaltinimą šioje byloje palaiko prokuroras Jaunutis Vailionis. Šiuo metu vyksta įrodymų tyrimas, apklausiama daug asmenų, tarp kurių – devyniolika kaltinamųjų, tiriami kiti įrodymai", – teigė Kauno apygardos prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Bočkienė.

Tarp įtariamųjų – pati aukščiausia žemės ūkio bendrovės "Nematekas" vadovybė: bendrovės direktorė, vyriausioji buhalterė, pardavimų skyriaus vadovė. Įtarimai pareikšti ir bendrovės vadybininkui, dviem vyriausiesiems sandėlininkams ir dvylikai skerdieną be apskaitos dokumentų pardavusių prekeivių.

Įtariama organizavimu

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad Kaišiadorių rajone veikianti bendrovė "Nematekas" per trumpesnį nei pusantrų metų laikotarpį galimai pardavė beveik 220 t kiaulienos skerdienos – kiaulių pusių ir žalios mėsos. Apskaičiuota, kad Kaišiadorių žemės ūkio bendrovė, neišrašydama būtinų apskaitos dokumentų, skerdienos galėjo parduoti už beveik 500 tūkst. eurų.

Neapskaityta mėsa buvo prekiaujama Alytaus turgavietėse. Tai bendrovės "Nematekas" darbuotojams padaryti padėjo Alytaus regione veikiančių turgaviečių prekeiviai. Tyrėjų duomenimis, skerdieną be apskaitos dokumentų įsigijo 17 asmenų: tarp jų viena bendrovė ir 13 pagal verslo liudijimus dirbančių asmenų.

Produkciją turgaus prekeiviai užsakydavo per bendrovės vadybininką telefonu, gavėjams ji buvo pristatoma pagal krovinio važtaraščius. Šešėlyje pardavus produkciją, galimai nesumokėta per 170 tūkst. eurų pridėtinės vertės (PVM) ir pelno mokesčių.

Man keistas jūsų skambutis, nes kalbame apie 2013 m. įvykius.

Didžiausią dėmę ši veikla užtraukė bendrovės "Nematekas" vadovei. E.Vaicekauskienė ikiteisminio tyrimo pradžioje turėjo specialiosios liudytojos statusą. Tik vėliau ilgametei "Nemateko" vadovei buvo pareikšti įtarimai. Ji kaltinama, kad tyčia siekė nuslėpti dalį "Nemateko" gautų pajamų bei išvengti papildomai priskaičiuotų mokesčių mokėjimo. Tyrėjai nurodo, kad žalią šviesą šešėlinei veiklai ir nurodymus pavaldiems asmenims davė pati E.Vaicekauskienė.

Būdama bendrovės vadove, ji kaltinama organizavusi apgaulingą "Nemateko" buhalterinės apskaitos tvarkymą, esą dėl to iš dalies negalima nustatyti "Nemateko" veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros už 2012–2013 metus.

Pozicijos neatskleidė

Pietų regione dirbęs vadybininkas, neatmetama, tapo vienu iš E.Vaicekauskienės įrankių. Už gautą "Nemateko" produkciją Alytaus turgaviečių prekeiviai jam atsiskaitydavo grynaisiais. Tyrimo metu nepavyko nustatyti tikslaus laiko, vietos, aplinkybių, kuriomis gautus grynuosius vadybininkas galimai perduodavo atsakingiems "Nemateko" asmenims.

Buhaltere dirbusi bendrovės direktorės bendrapavardė esą taip pat vykdė vadovės nurodymus. Į buhalterinę apskaitą ji, kaip įtariama, neįtraukdavo skerdienos pardavimą ir gautas pajamas liudijančių dokumentų.

Tyrėjai akcentuoja dar vieną tęstinę E.Vaicekauskienės nusikalstamą veiką. Tyrimas esą atskleidžia, kad direktorė galėjo pasinaudoti dviem bendrovėje dirbusiais vadybininkais ir suorganizuoti 344 bendrovės "Nematekas" produkcijos grąžinimo į žalios mėsos sandėlį krovinio važtaraščių, nors realiai šios grąžinimo operacijos neįvyko.

Tyrėjai suskaičiavo, kad išvengta ir pelno mokesčio. Esą pateikus žinomai melagingas ataskaitas galimai nesumokėta beveik 73 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Visoms šioms E.Vaicekauskienės nusikalstamoms veikoms pareigūnai taiko du Baudžiamojo kodekso straipsnius – apgaulingai tvarkyta buhalterinė apskaita, neteisingas pelno, pajamų ir turto duomenų deklaravimas. Už šias veikas įstatymas numato panašias bausmes nuo baudų iki ketverių metų laisvės atėmimo.

Daugiau nei 20 m. bendrovei "Nematekas" vadovaujanti E.Vaicekauskienė "Kauno dienai" telefonu tikino, kad įmonėje viskas yra gerai, kaip ir seniau.

"Man keistas jūsų skambutis, nes kalbame apie 2013 m. įvykius", – klausimu dėl šiuo metu Alytaus apylinkės teisme nagrinėjamos bylos bandė stebėtis E.Vaicekauskienė.

Vėliau "Nemateko" vadovė puolė aiškinti, kad negali kalbėti, nes šiuo metu atostogauja ir yra susitikime.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Nemateko vergai

Lungys tas kur su ispuvusiais dantim?tas greitakalbe kur sneka.Nu smagiai jie ten gyvena “sventieji “.

lempa

Ech jus sovietiniai palikuonys, viska jum ant lekstutes reik paduot, eikit ant saves dirbt ir suprasit,o pas juos dirba apie 800 zmoniu, as isivaizduoju ,kad jiem jus senai atsibodot, veltedziai jus. Pas mane dirba 30 ir tik 5 normalus,o kiti alkocholikai zluge zmones, kurie apie mane irgi nesamonoiu prirasineje....

Jura

Tegu sodina tokius parazitus tegu jie pajunta tu seimu skausma ir netekty vaikai neteke tevo o zmonos like be vyru tik vaicekausku paukstyne taip vyksta bukit atsargus nuo tokiu zandaru jie ne y dieva tiki o y velnia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS