Kraupios istorijos Jūrės miestelyje taškai dar nesudėti: įtariamasis kratosi kaltės | Diena.lt

KRAUPIOS ISTORIJOS JŪRĖS MIESTELYJE TAŠKAI DAR NESUDĖTI: ĮTARIAMASIS KRATOSI KALTĖS

Praėjo kiek daugiau nei mėnuo po sunkiai protu suvokiamo nusikaltimo Jūrės miestelyje. Ikiteisminis tyrimas iki šiol dar vykdomas, tačiau jau dabar portalui kauno.diena.lt pavyko išsiaiškinti naujų detalių. Išpuolį prieš kelių sodybų gyventojas, kaip įtariama, surengęs, o vieną jų stipriai sumušęs vyras savo kaltės nepripažįsta. Pareigūnai pagaliau prabilo ir apie tai, kodėl smurto auka tapusios moters vaikai tąnakt nebuvo atiduoti Vaiko teisių apsaugos specialistų globon.

Iš pažiūros ramų Kazlų Rūdos savivaldybės Jūrės miestelį baisus nusikaltimas sukrėtė naktį iš rugpjūčio 5-osios į 6-ąją. Iškart po incidento su portalu kauno.diena.lt bendravę liudininkai atskleidė šokiruojančias detales.

„Apie 1 val. nakties nubudau nuo baisaus moterų spiegimo, vyriško balso kriokimo, mažų vaikų verksmo ir dūžtančių stiklų. Galimai nuo narkotikų ir alkoholio apsvaigęs, nesiorieantuojantis aplinkoje Jūrės miestelio gyventojas įsiveržė į dvi sodybas, sumušė ten nieko dėtas, ramiai miegančias moteris. Šiurpų reginį matė jų vienerių, trejų ir dešimties metų vaikai“, – taip išpuolio įvykius apibūdino pati auka galėjusi tapti šios vietos gyventoja.

Moteris su siaubu prisiminė vaizdą, kuomet, kaip ji pati teigia, įtariamas užpuolikas išdaužė langus, po kiemą tampė ir talžė moteris.

„Naktį stebėdama vaizdą iš balkono nesuvokiau, ką daryti. Atvyko keturi pareigūnų ekipažai, greitoji medicinos pagalba. Toliau viskas vyko pagal nustatytą tvarką – įtariamas nusikaltėlis sulaikytas. Deja, tačiau dėl neaiškių priežasčių jis po 12 val. – vėl laisvėje...“, – liūdesio balse negalėjo nuslėpti kraupaus nusikaltimo liudininkė ir tolimesnio pasakojimo kontekste paminėjo vietos politikės vardą bei pavardę. Kaip teigia pašnekovė, įtariamas užpuolikas yra šios moters tėvas.

Iš areštinės paleistam įtariamajam buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Kaip po incidento pasakojo Marijampolės pareigūnai, buvo ypač griežtai sekama, kad jis jų paisytų – neišvyktų, nesiartintų prie nukentėjusiais pripažintų asmenų.

Kaltės nepripažįsta

Praėjus kiek daugiau nei mėnesiui toliau vykdomas ikiteisminis tyrimas. 

„Vyrui įteiktas galutinis pranešimas apie įtarimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Byloje nukentėjusiaisiais asmenimis pripažinti keturi asmenys“, – tyrimo detales komentavo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Izabelė Bočkienė.

Įtariamasis savo kaltės nepripažįsta.

Kaip teigiama prokuratūros atstovės atsiųstame pranešime, vienas iš nukentėjusiųjų yra pareiškęs civilinį ieškinį dėl turtinės žalos padarymo, kiti kol kas to dar nėra padarę. 

„Kauno teritorinė ligonių kasa pripažinta civiliniu ieškovu dėl turėtų išlaidų priėmimo skyriuje apžiūrint nukentėjusiąją moterį, kuri civilinį ieškinį, pagal dabartinę turimą poziciją, dėl fizinės ir moralinės žalos pateiks teisme“, – apie tąnakt po smurto protrūkio į medikų rankas perduotą Jūrės miestelio gyventoją kalbėjo I. Bočkienė.

Paklausus, ar siaubingu išpuoliu įtariamas vyras gailisi tokio savo poelgio, teisėsaugos atstovai atviri: „Įtariamasis savo kaltės nepripažįsta.“

Nors po šio nusikaltimo pasigirdo kalbų, kad įtariamasis tarp gyventojų yra pagarsėjęs kaip ne itin teigiamos reputacijos asmuo, pareigūnai tikina – į teisėsaugos akiratį jis anksčiau patekęs nebuvo.

„Administracine tvarka per paskutinius vienerius metus vyras baustas vieną kartą – dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo Kazlų Rūdos PK viršininkas Marius Jakštas.

Akmuo į pareigūnų daržą

Žurnalistams tos kraupios nakties įvykius pasakojusi liudininkė save pristatė kaip kaimynę. Tuomet Jūrės miestelio gyventoja liūdesį liejo ne tik dėl smurtą patyrusių moterų, bet ir, kaip ji pati teigė, likimo valiai paliktų mažamečių.

„Sumuštosios moters vienerių ir trejų metų vaikai taip ir būtų palikti verkti lovelėse, jei ne kaimynai, kurie susukę į anklodėles išsinešė vaikučius pas save į namus. Vaikų teisių ir įvaikinimo tarnybos (VTĮT) atstovai čia taip ir nepasirodė“, – kritikos strėles  tarnyboms iškart po įvykio leido pašnekovė. Ji pati, kaip pasakojo toliau, globon į namus nusivedė vyresnėlį, nes mažoji po išgąsčio ilgai nevalingai krūpčiojo ir verkė.

„Trimečiui pusę nakties mėginau atrasti paguodos žodžius, kad užmigtų. Jis vis klausė, kodėl dužo langas ir mamą užpuolė baubas. Neturėjau atsakymo, nes ten galėjau būti ir aš. Užpultus namus ir manąjį skiria vos 50 metrų“, – apie siaubą išgyvenusius vaikus pasakojo ji ir teigė nesuprantanti, kodėl tarnybos net nepasidomėjo, kur ir kieno globojami tąnakt liks vaikučiai.

Žurnalistams pradėjus domėtis šia istorija VTĮT Marijampolės apskrities atstovai netruko paaiškinti, kad akmuo krenta į pareigūnų daržą.

„Įvykio naktį policija neinformavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) budėtojų apie galimą vaiko teisių pažeidimą“, – anksčiau portalui kauno.diena.lt sakė VTAS  Marijampolės apskrities Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Vija Kudzienė.

Vaikus paliko ne svetimiems, o saviems?

Po įvykio portalui kauno.diena.lt Marijampolės pareigūnai nebuvo linkę atskleisti kai kurių aplinkybių ir to, kodėl tuomet nebuvo tinkamai pasirūpinta mažamečiais. Tačiau praėjus kuriam laikui visgi sulaukta išsamaus jų komentaro.

Vaikai po įvykio liko ne su svetimais kaimynais, o su dviem blaiviomis pilnametėmis nukentėjusiosios seserimis.

„Vaikai po įvykio liko ne su svetimais kaimynais, o su dviem blaiviomis pilnametėmis nukentėjusiosios seserimis, kurios gyvena tame pačiame namų valdos sklype, tik skirtinguose pastatuose. Viešojoje erdvėje viena iš seserų save įvardijo kaip kaimynę, nepaminėdama ją su nukentėjusiąja siejančio artimo giminystės ryšio“, – dar nežinomas detales atskleidžia Kazlų Rūdos PK viršininkas.

Pareigūno teigimu, šiuo konkrečiu atveju vaikai tiesioginio smurto nepatyrė, o po įvykio ten buvusi aplinka vaikams pareigūnų buvo įvertinta kaip pakankamai saugi – grėsmę kėlęs ir prieš jų mamą galimai smurtavęs įtariamasis tuo metu jau buvo pašalintas iš įvykio vietos ir uždarytas į areštinę.

„Po incidento policijos atstovai buvo susitikę su VTĮT atstovais, buvo įvertinta situacija ir sutarta, kad ateityje Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai bus informuojami visais atvejais, jei tik vaikai matė nusikaltimą ar patyrė stresą“, – akcentavo M. Jakštas.

Gairės: Jūrės miestelis, kraupus nusikaltimas Jūrės miestelyje, nusikaltimas Kazlų Rūdoje, išpuolis, smurtas, sumušta moteris, Palikti vaikai, Vaikų teisių ir įvaikinimo tarnyba, pagalba moterims, kratosi kaltės
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kekšynai puola

ieškodami naujų aukų. Ką galvoja VSD? Juk moralės sunaikinimas -- yra pati pavojingiausia priemonė, palaužianti visuomenės dvasią. Argi ne taip?

Komentaras...

Nieko konkretaus ,neturite ka veikti zurnalistai.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS