Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai | Diena.lt

SŪNUS SU SIAUBU PRISIMENA GAISRĄ: JEI NE MAMA, ŠARVOJIMO SALĖJE BŪTŲ TRYS KARSTAI

„Jei ne mama, po gaisro šarvojimo salėje būtų padėti trys karstai, nes nei močiutė, nei tėvukas nebūtų atsikėlę – jie būtų uždusę“, – neslėpdamas jaudulio kalbėjo Laurynas. Po nelaimės, kai praėjusią savaitę jo tėvų ir močiutės namuose siautėjo gaisro liepsnos, prarasta viskas – liko tik plikos namo sienos.

Supleškėjo naujutėlis namas

Gaisras, palikęs be pastogės Kauno rajone, Karkazų kaime, gyvenančius tris žmones, įvyko rugsėjo 21 dienos vakarą. „Mama prabudo išgirdusi į šnypštimą panašų garsą. Iš pradžių pagalvojo, kad lyja lietus. Tačiau pažvelgusi į langą išvydo akinančią šviesą, o praskleidusi užuolaidą, pamatė, kad visa terasa dega atvira ugnimi“, – pasakojo neseniai tėvams naujutėlį nuosavą namą, kurį praėjusią savaitę pasiglemžė ugnis, pastatęs sūnus Laurynas Čėsna.

Nors pats vyras įvykių pradžioje nedalyvavo, tačiau, kaip sužinojo iš tėvų, pamačiusi liepsnas mama nubėgo žadinti tėčio ir močiutės. Pastaroji buvo greitai išvesta iš gaisravietės ir saugiai pasodinta automobilyje tolėliau. Savomis jėgomis užgesinti gaisrą esą jau nebuvo vilties, nes degė visa terasa ir stogas.

Po to, kas įvyko, mama, jaučiasi šiek tiek kiek geriau, o tėvukas…Į namą parodyti, kas ten išlikę, jo dar nevežu, nes vos tik užsimename apie gaisrą, jis puola į ašaras, kaltina save, kad kažką ne taip padarė.

„Ugniagesius iškvietė kaimynai. Aš gyvenu netoliese esančiame name, kol atvažiavau, namo kieme buvo dvi gaisrinės, jau degė namo vidus“, – sakė pašnekovas.

Liko tik sienos

Kai pagaliau pavyko numalšinti liepsnas, iš nuosavo namo beliko tik sienos, visiškai išdegė ir vidaus inventorius. Lauryno tėvai, nors mėgino, nespėjo su savimi išsinešti jokių daiktų ar rūbų – lauke atsidūrė taip, kaip stovi, pavyko išgelbėti tik dokumentus.

„Tėvukas išvedė močiutę į mašiną ir bėgo drabužius nešti. Tačiau sakė: „Įėjau į vidų, – viskas, negalėjau būti, nes buvo pilna dūmų“. Po įvykio tėvai buvo nuvežti į klinikas stebėjimui, nes prisiuostė smalkių. Kai liepsnos buvo užgesintos, mane įleido į vidų. Ten radau namo dokumentus, yra likę pasai. Aišku, jie aprūkę ir apdegę, – reikės keisti. Išliko tokie dalykai, kurie nesitikėjome, kad išliks. Tarkime, mamos rankinukas buvo ant fotelio padėtas, jį radau, jis buvo tik aprūkęs“, – kalbėjo vyras.

Pasak jo, tėvai įsikėlė gyventi į namą tik šių metų liepos 10 dieną. O šią savaitę Laurynas teigė ketinęs nuvežti galutinius dokumentus, kad namo statybos – baigtos, nes yra paėmęs paskolą ir įsipareigojęs bankui. „Dabar laukiu atsakymo iš draudimo bendrovės, – koks jis bus, kol kas nežinau, tačiau kažką gauti šansų labai mažai“, – atviravo pašnekovas.

Lauryno asmeninio archyvo nuotr.

Tėvui byra ašaros

Paklaustas, kur šiuo metu glaudžiasi namų netekę vyro tėvai ir močiutė, jis sakė, jog visi trys sugrįžo į jo namus, kur gyveno iki tol, kol jis nutarė tėvams nuo pamatų pastatyti ir įrengti namą, kad šie gyventų komfortiškiau.

„Po to, kas įvyko, mama, jaučiasi šiek tiek kiek geriau, o tėvukas… Į namą parodyti, kas ten išlikę, jo dar nevežu, nes vos tik užsimename apie gaisrą, jis puola į ašaras, kaltina save, kad kažką ne taip padarė. Šitoje vietoje, sakau tėvukui, – kaltų nėra. Elektros instaliacija – nauja, viskas nauja. Aš manau, kad kažkas palikta buvo, bet nesigilinu, nes nenoriu dar labiau aštrinti situacijos. Dabar tik galvoju, kaip atstatyti namą“, – sakė. L. Čėsna.

Per plauką nuo tragedijos

Praėjusią savaitę nelaimės ištikta šeima užsiminė jau sulaukusi šiek tiek finansinės paramos. Turimas lėšas ketinama išleisti būtiniausiems namų apyvokos daiktams nusipirkti ir atliekoms iš gaisravietės išvežti.

„Pasirodo, išvežti šiukšles labai brangiai kainuoja – tona 80 eurų, kad priimtų į Lapių sąvartyną. Iš pažįstamų nemokamai gavau mašiną atliekoms išvežti ir žmones, kurie jas sukraus. Važiuosiu į seniūniją, – seniūnas sakė pagelbės kuo galės. Draugai vakar atvežė drabužių, jų atveš ir šiandien. Siūlo atvežti ir baldų, buitinės technikos, neatsisakome, bet fiziškai neturime, kur visko padėti“, – tarstelėjo vyras.

Laurynas prasitarė šiuo metu turintis du tikslus – apdengti sudegusį namą taip, kad į jo vidų rudenį ir žiemą neprilytų bei neprisnigtų, o vėliau viską atstatyti. Ir žinoma, padėti tėčiui greičiau atgauti pusiausvyrą po nelaimingo įvykio.

Lauryno asmeninio archyvo nuotr.

„Jei ne mama, po gaisro šarvojimo salėje būtų padėti trys karstai, nes nei močiutė, nei tėvukas nebūtų atsikėlę – jie būtų uždusę“, – neslėpdamas jaudulio kalbėjo Laurynas.

Įvardijo gaisro priežastį

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai patvirtino, – pranešimas apie gaisrą Kauno rajone, Karkazų kaime esančioje Energijos 1–ojoje gatvėje, buvo gautas rugsėjo 21 d. 23.07 val. Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė mūrinio vieno aukšto namo su palėpe stogas.  Nelaimės vakarą išdegė pastato vidus, nudegė ir nuardyta 50 m² stogo dangos, pradegė perdanga.

„Žmonės neuždengtame metaliniame kibire buvo palikę karštus pelenus prie verandos, tikėtina, likusius po krosnies arba kepsninės kūrenimo. Dėl to kilo gaisras“, – paklausta, kokia buvo šio gaisro priežastis, sakė Kauno PAGD atstovė Džiuginta Vaitkevičienė.


Norintys ir galintys prisidėti prie nelaimės ištiktos Lauryno šeimos gerovės, gali tai padaryti:

Gavėjas: Dalia Čėsnienė

Bankas: Swedbank

Sąskaitos nr.: LT877300010128340160

Swift kodas: HABALT22 

GALERIJA

  • Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai
  • Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai
  • Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai
  • Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai
  • Sūnus su siaubu prisimena gaisrą: jei ne mama, šarvojimo salėje būtų trys karstai
Lauryno asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Patarimas

Apdeda nama putu polisteroliu kuris labai gerai dega.Reikia draustis ir saugoti namus.

Visi namai dega

O sako mūriniai namai nedega,tik karkasiniai.Bet kuriuo atveju linkiu kuo greičiau atstatyti.

Baisi nelaimė

Neduok, Dieve, niekam jos patirti. Tvirtybės nukentėjusiems. Svarbiausia, kad liko gyvi, o visa kita - kaip nors...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS