Pakaunėje vos per plauką išgelbėtas tėvas ir du mažamečiai: tai – naujametinis stebuklas | Diena.lt

PAKAUNĖJE VOS PER PLAUKĄ IŠGELBĖTAS TĖVAS IR DU MAŽAMEČIAI: TAI – NAUJAMETINIS STEBUKLAS

  • 19

Kauno rajone per plauką išvengta didelės tragedijos.

Apie naujametiniu stebuklu vadinamą įvykį Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis pranešė ir feisbuko paskyroje.

„Tik prieš keletą dienų mus aplankęs Kalėdų senelis mūsų kolektyvui prilinkėjo sėkmės, profesionalumo, gebėjimo veikti ir neįprastose situacijose, ieškoti tinkamiausių sprendimų. Ir štai – naujametinis stebuklas, kurio metu išgelbėtos trys gyvybės. Šiuo nutikimu ir emocijų pliūpsniu dalijasi mūsų GMP komanda – skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Rosita ir paramedikas Andrius“, – rašoma socialiniame tinklalapyje.

Gruodžio 31-ąją apie 14 valandą buvo gautas skubus iškvietimas – be sąmonės nukritęs 8 metų berniukas, kuriam prasidėjo traukuliai.

„Pirma atėjusi į galva mintis – epilepsijos priepuolis. Su švyturėliais beskubant į kvietimą, planuojant savo veiksmų seką pusiaukelėje sulaukėme skambučio iš dispečerės. Pastaroji pranešė, jog vaikas neserga epilepsija ir traukuliai dar vis tęsiasi. Atvykome į vietą – tai buvo didelis daugiabutis su berods šešiomis laiptinėmis. Mums suteiktoje informacijoje buvo tik buto numeris bei aukštas, tačiau, kuri laiptinė ir kokį lauko durų kodą suvesti net nenumanėme.

Vos užlipus į reikiamą aukštą, buto tarpduryje suklumpa lengvai apsirengęs, pusiau sąmoningas vyras, kuris pradeda šaukti „ten du vaikai, ten du vaikai, aš nesuprantu kas darosi!“

Pagal buto numerį spėjimo būdu nuskubėjome prie laiptinės, tačiau surinkus buto numerį niekas durų neatidarė. Pamėginome dar kartą, tačiau – baigtis ta pati. Pamėginome skambinti numeriu, iš kurio buvome kviesti – jokio atsako. Iškart supratome, kad kažkas čia ne taip. O minutės tiksi... Mūsų laimei, į namą kaip tik ėjo kvietėjo kaimynė, kuri mus įleido. Ir tuomet nutiko tai, kam išvis nebuvome pasiruošę: vos užlipus į reikiamą aukštą, buto tarpduryje suklumpa lengvai apsirengęs, pusiau sąmoningas vyras, kuris pradeda šaukti „ten du vaikai, ten du vaikai, aš nesuprantu kas darosi!“

Mes akimirkai stabtelėjome, toks sutikimas tikrai suglumino ir išmušė iš vėžių. Kaip įprasta, pirmas mūsų klausimas buvo „kas nutiko?“, tačiau vyras, tiesiog gulėjo ant nugaros, atrodė lyg tuoj praras sąmonę ir viskas, ką galėjo pasakyti buvo „ten vaikai!“. 

Prasibrovę pro vyrą svetainėje radome sukniubusį, silpnai kūkčiojantį berniuką. Prie įėjimo durų gulintis vyras vis dar prašė padėti vaikams ir pasakė, jog kitame kambaryje yra mergaitė. Apie 10 metų mergaitę radome kitame kambaryje, lovoje. Ji buvo nesąmoninga, griežė dantimis. Daugiau apžiūrėti nespėjame...“ – tos dienos įvykių seką pasakojo paramedikai.

Netrukus ir jiems pradėjo temti akyse, darytis silpna.

„Abu atsisukome vienas į kitą ir kartu paklausėme „jauti?“. Suvokėme, jog tai, ko gero, bus apsinuodijimas dujomis ir labai greitai galime tapti kitomis šio apsinuodijimo aukomis. Greitai griebėme vaikus ant rankų ir sukaupę paskutines jėgas išnešėme juos į koridorių, kuo skubiau ištempėme ir jų tėvą. Sekantis žingsnis buvo pradėti nukentėjusiems tiekti deguonį“, – neeilinę situaciją toliau apibūdino greitosios pagalbos medikai.

 

 

Nieko nelaukiant GMP komandai teko pasidalinti darbais. Kol medikė apžiūrėjo šeimą, paramedikas bėgo atnešti deguonies ir kviesti pagalbos.

„Bebėgant link automobilio toliau jaučiau, kad buvo silpna, lyg temo akyse. Pranešiau dispečerei apie esamą nukentėjusių padėtį, paprašiau sukviesti reikalingas tarnybas bei dar bent vieną greitosios medicinos pagalbos brigadą ir perspėjau, jog mūsų – abiejų GMP komandos narių – būklė gali bet kada pablogėti. Lauke surikau „pagalbos!“ tam, kad pritraukčiau kaimynų dėmesį – kaimynų, kurių pagalba bus naudinga gelbėjant galimai ant plauko kabančias gyvybes“, – pasakojo paramedikas Andrius.

Tuo tarpu medikė vertino šeimos sveikatos būklę bet kurią sekundę pasiruošusi, jei reikės, pradėti gaivinimą.

„Vos tik deguonis pasiekė reikiamą aukštą, kuo skubiau pradėjome jį tiekti nukentėjusiems tikėdamiesi, kad jie pilnai atgaus sąmonę… Mūsų laimei taip ir nutiko! Berniukas atsimerkė, vis dar verkdamas sugebėjo pasakyti savo vardą bei amžių, mergaitė atgavo sąmonę bei pašnekinta taip pat atsakė į klausimus, vaikučių tėvas po truputį pradėjo jaustis geriau. Užplūdo palengvėjimas ir nuostabus šilumos jausmas.

Tuo metu kaimynai suskubėjo su antklodėmis, atnešė vandens, užsuko dujas ir padėjo kaip tik galėjo. Atvykus reanimobiliui bei kitoms tarnyboms pacientų būklė jau buvo stabili, vaikus rankose nunešėme į reanimobilį, o tėvą paguldėme į savo GMP automobilį. Tarnybas palikome dirbti savo darbą, o pacientus transportavome į Klinikas. Vėliau sužinojome, jog šeimos būklė stabili ir visgi tai buvo apsinuodijimas smalkėmis“, – laimingą įvykio pabaigą reziumavo paramedikai.

Rosita ir Andrius/Kauno rajono GMPS nuotr.

„Gal tai ir sėkmės istorija, bet norėtume, kad netapatintumėte mūsų su herojais. Mums tai buvo dar vienas budėjimas, dar vienas kvietimas ir dar viena sudėtinga situacija, su kuria susidorojome. Tikrieji herojai šioje situacijoje buvo neabejingi kaimynai, kurie atsiliepė į pagalbos šauksmą, o pats didžiausias herojus buvo vaikų tėvas, parodęs savo tėvišką meilę, laiku iškvietęs pagalbą, sugebėjęs išlaikyti save sąmoningą ir iš paskutinių jėgų sugebėjęs atidaryti duris. Visa ši situacija galėjo baigtis didžiule tragedija, tačiau rūpestingo tėvo dėka viskas buvo padaryta laiku“, – teigė Andrius ir Rosita.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Tomas

90% komentatorių paskutiniai asilai.Yra ir straipsnis parašytas ir vaizdo įrašas su informacija,kad apsinuodijo smalkemis o ne dujomis bet ne,vistiek jie apie savo dujas dobilai.O smalkes atsirado nuo dujų kolonėles,tikriausiai užsikimšusi ventiliacija ar blogai veike.Smalkes yra bekvapės tad žmogui sunku buvo suprasti kas darosi.Gerai,kad viskas nutiko dienos metu o ne naktį,nes tada būtų buvusi didele nelaime.

nu nzn

smalkes daugiabutyje???? Kaip keista. Daugiabutyje n4ra krosnies

Jonas

Turi tarnybos skubiai išsiaiškinti,kas ten tame name ar bute dedasi.Baisu ten ir gyventi.Galėjo nutikti baisi tragedija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS