Pokalbiai dėl kyšių – rūkomajame | Diena.lt

POKALBIAI DĖL KYŠIŲ – RŪKOMAJAME

Po vasaros atostogų į Kauno apygardos teismą susirinko "Kauno vandenų" korupcijos bylos veikėjai. Ilgai nesimatę  kaltinamieji ir kiti proceso dalyviai kaip seni geri bičiuliai spaudė vieni kitiems rankas.

Įvairūs pokalbiai

Tarp devynių kaltinamųjų pagrindinio vaidmens atlikėjas – buvęs Kauno miesto tarybos narys ir bendrovės "Kauno vandenys" technikos direktorius Valys Venslovas.

Sklandžiai susirinkę proceso dalyviai vakar rengėsi toliau narplioti korupcijos pinkles "Kauno vandenyse". Po vasaros pertraukos planuota tęsti vaizdo ir garso įrašų peržiūrą, tačiau sutrikdė techninės kliūtys. Įrašai kompaktiniame diske strigo, proceso dalyviams nebuvo jokių galimybių įvertinti to, ką užfiksavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) slaptosios kameros.

Laimei, vakar pakako nedidelės pertraukos ir galimybė peržiūrėti surinktą medžiagą vėl atsirado. 2013 m. pabaigoje slapto sekimo medžiagoje STT stebėta veiksmo vieta – rūkomasis "Kauno vandenyse", vadinamas poilsio kambariu.

Kai kurie čia užsukusiųjų pokalbiai tikrai priminė pašnekesius rūkant – apie šaltą rudenišką orą, vyriškai pleptelėta apie sveikatos sutrikimus, savaitgalio pramogas, pirmuosius šalčius ir slidžias gatves, žvejybą.

Kompromituojantys vaizdeliai

Visuose STT agentų užfiksuotuose vaizduose vienas veikėjas nesikeitė. Tai V.Venslovas. Kai kurie pokalbiai buvo dalykiški ir tik patiems pašnekovams suprantami tarp eilučių. "Kiek?" – į šį  klausimą V.Venslovas greitakalbe ėmė berti atsakymus.

"Nuo tos sąmatos – 18 proc., visa kita – 25 proc", – dėstė V.Venslovas pašnekovui. Dar kitam verslininkui aiškinta apie 40 proc., po kelių sekundžių atsitokėta ir pradėta įvardyti konkrečiomis sumomis.

Net dviejuose vaizdo kamerų užfiksuotuose pokalbiuose kaltintojai įžvelgė pinigų perdavimo momentą, lydimą greičiausiai sutartiniu žodžiu "Murava". Su kaltintojų šifruote po slaptos sekimo medžiagos peržiūros nesutiko V.Venslovo advokatė.

Pirmojoje scenoje V.Venslovas ateina su svečiu į rūkomąjį, persimeta keliais žodžiais ir vėl išeina, tačiau tučtuojau grįžta. Kaltintojai pažymi: dairėsi stebėdami, ar nėra vaizdo kamerų, išėjus iš rūkomojo galbūt įvyko pinigų perdavimas.

Kitose slaptose sekimo medžiagose taip pat ikiteisminio tyrimo metu užfiksuoti ir aprašyti pinigų paėmimai. Tyrėjai aprašo, kad, tik įėjus į rūkomąjį, V.Venslovui perduodamas vokelis. Tačiau buvusio "Kauno vandenų" technikos direktoriaus gynėja ir vėl žėrė pastebėjimus teismui, esą vaizdo medžiagoje nieko panašaus nepastebėjo.

Kiti aštuoni kaltinamieji ir jų advokatai vakar ilsėjosi bei pastabų neišsakė. Jie dar nesulaukė arba jau peržiūrėjo STT agentų kamerų užfiksuotą kitų teisiamųjų ir buvusio "Kauno vandenų" technikos direktoriaus bendravimą rūkomajame.

Aukso gysla

V.Venslovas ir trys "Kauno vandenų" darbuotojai: Siurblinių skyriaus viršininkas Egidijus Dūda, Tinklų skyriaus viršininkas Vytautas Rudys ir statybos inžinierius Stasys Jagelavičius – kaltinami tuo, kad 2013 m. netinkamai tvarkė "Kauno vandenų" apskaitą, savo naudai siekė turtinės naudos bendrovės sąskaita, klastojo dokumentus, juos panaudojo, priėmė kyšius, sudarydami sąlygas laimėti tam tikriems asmenims viešuosius konkursus, už tai gaunant procentinį atlygį.

Byloje kaltinimai suformuluoti ir penkiems viešuosiuose konkursuose dalyvavusių ir juos, įtariama, kyšininkavimu laimėjusių įmonių direktoriams: Tomui Gumbelevičiui, Algirdui Grybauskui, Linui Bernotui, Romui Gaidžiui ir Andriui Kazickui.

Tuomečiam Kauno tarybos nariui ir "Kauno vandenys" technikos direktoriui teko mėnesį pasisvečiuoti Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pristatydamas bylą, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Valentinas Alekna aiškino, kad, sudarant aktus ir išrašant sąskaitas faktūras už skelbiant viešuosius konkursus "Kauno vandenų" užsakytus atlikti darbus, nuo pervedamos sumos rangovui procentinis atlygis buvo skiriamas atitinkamiems "Kauno vandenų" darbuotojams. Kyšių dydis priklausydavo nuo darbų sumos: svyruodavo nuo 3 iki 10 proc.

Kirtis per visur

Iš viso byloje nagrinėjami aštuoni skirtingi kyšio epizodai. Didžiausia rangovų "Kauno vandenims" sumokėta kyšio suma – 6,8 tūkst. litų. Pasak prokuroro, kartą V.Venslovas kaip kyšį yra priėmęs 3 tūkst. litų vertės valtį.

Labiausiai dėl šio korupcijos skandalo nukentėjo pagrindinis herojus. Jo narystė socialdemokratų gretose sustabdyta, jis neteko darbo "Kauno vandenyse, kiti trys kaltinamieji vis dar dirba šioje įmonėje.

2015 m. rinkimai į Kauno miesto savivaldybę V.Venslovui taip pat nebuvo sėkmingi. Vis dėlto, netekęs pagrindinių iki tol turėtų postų, be valdiško darbo V.Venslovas neliko. Jis ėjo "Kauno autobusų" Technikos tarnybos Remonto departamento vadovo pareigas. Už šioje byloje jam ir kitiems trims "Kauno vandenų" darbuotojams inkriminuojamus nusikaltimus gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Korupcijos šešėlis ant šio politiko krinta nebe pirmą kartą.  V.Venslovas užkliuvo, kai vadovavo savivaldybės įmonei "Kauno gatvių apšvietimas". Byla dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo šioje įmonėje nagrinėjama Kauno apylinkės teisme.

GALERIJA

  • „Kauno vandenų“ bylos kaltinamieji vasarą ilsėjosi, nes teismo posėdžiai nevyko.
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

po rinkimu

nu va gal kurvas pasodins partijai dabar ne tas rupi

TAIGI

Čia Kauno "maladec bahutiukai ", kurių laukia Pravieniškės. Su kiaulių snūkiais.

supratau

...kodėl Kauno meras pirmiausia pareikalavo, kad savivaldybės kieme butu p[astatytas rukomasis. Is pradziu plastmasinis paviljonas, paskui vietoj jo brangesnis - stiklinis. Bet kas dabar ten ruko, kai merui daktarai uzdraude?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS