A. Stiklioraitis – tarp ieškomiausių nusikaltėlių: laukiama žinių apie šį asmenį | Diena.lt

A. STIKLIORAITIS – TARP IEŠKOMIAUSIŲ NUSIKALTĖLIŲ: LAUKIAMA ŽINIŲ APIE ŠĮ ASMENĮ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno centre vieną žmogų mirtinai sužeidęs, o kitą sunkiai sužalojęs Arūnas Stiklioraitis buvo nuteistas kalėti vienuolika metų, tačiau jis vis dar laisvėje ir slapstosi.

Nujautė ir pabėgo

Apkaltinamasis nuosprendis A.Stiklioraičiui buvo paskelbtas 2017 m. vasarį. Liepą nuosprendis įsiteisėjo, tačiau jau nebuvo ko pakviesti vienuolikai metų į pataisos namus. A.Stiklioraitis pasislėpė. Nors tokį jo žingsnį buvo galima numatyti, kažkodėl nuosprendžio jis laukė būdamas laisvėje. Argumentu kaltinamajam taikyti gana švelnią kardomąją priemonę buvo šeiminiai santykiai, vaikas.

Įdomu tai, kad 2017 m. liepą buvo paskelbta A.Stiklioraičio paieška, o rugpjūtį – tarptautinė paieška, tačiau jis sugebėjo tuo laikotarpiu pateikti skundą Apeliaciniam teismui. Tikėtina, kad skundą teismui pateikė ne jis pats, o nežinomu norėjęs likti advokatas.

Apeliacinis teismas A.Stiklioraičiui nebuvo gailestingas. Jo skundas buvo atmestas ir paliktas galioti Kauno apygardos teismo sprendimas. Galutinis taškas byloje padėtas 2018 m.

Iki šiol už žmogžudystę nuteistas A.Stiklioraitis – laisvėje. "Nelabai ką galiu papasakoti", – "Kauno dienai" sakė per A.Stiklioraičio sukeltą avariją žuvusio 22-ejų metų Eimanto Motiejaičio tėvas Šarūnas Motiejaitis.

Žuvusiojo tėvas Š.Motiejaitis kartkartėmis informuojamas apie A.Stiklioraičio paieškos eigą. (Elijaus Kniežausko nuotr.)

Dar prieš keletą metų vyras neslepia gavęs informacijos apie galimai pastebėtą A.Stiklioraitį, tačiau pastaruoju metu panašios žinios jo nepasiekia.

"Daug laiko praėjo nuo to, kai jis pasislėpė. Dabar pasikeitė už jo paiešką atsakingas policijos pareigūnas, todėl kartkartėmis esu informuojamas", – pasikeitusiu policijos požiūriu džiaugėsi nukentėjęs vyras.

Tikslas – sugauti

Žuvusio vaikino tėvo prašymu buvo pakeista paieškoje skelbiama A.Stiklioraičio nuotrauka. Pagal ankstesnę, gerokai senesnę A.Stiklioraičio nuotrauką vargu, ar kas būtų pažinęs, kad tai tas pats už siautėjimą gatvėse ir žmogžudystę nuteistas asmuo.

Už A.Stiklioraičio paiešką atsakingas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Paulius Leiga sako, kad nuo pat paieškos paskelbimo gauta nemažai pranešimų apie A.Stiklioraitį.

A.Stiklioraičio sukelta avarija tuo metu buvo antroji Lietuvoje, prilyginta tyčinei žmogžudystei. (Elijaus Kniežausko nuotr.)

"Gauname informacijos tiek iš asmenų, tiek per vadovybę, tiek iš kriminalinės žvalgybos. Kadangi paieška praplėsta ir užsienyje, daugiau pranešimų ir iš ten. Pastaruoju metu labiau pasiekia užsienio informacija", – "Kauno dienai" aiškino P.Leiga.

Pareigūnas negalėjo pateikti informacijos apie tai, ar stebimos kokios nors A.Stiklioraičio pastangos susisiekti su teisme minėtais artimais asmenimis, kadangi tai jau liečia trečiuosius asmenis. "Aš susikoncentravęs ties A.Stiklioraičiu. Mano tikslas – sugauti A.Stiklioraitį", – pabrėžė vyriausiasis tyrėjas.

Jis patikino, kad paieškos srityje Lietuvos pareigūnai nuolat bendrauja su kolegomis užsienyje ir keičiasi turima informacija. P.Leiga neišskyrė konkrečios valstybės, kurioje labiausiai tikėtina gali būti pasislėpęs A.Stiklioraitis. "Asmenys, kurie linkę nusikalsti, linkę keisti gyvenamąsias vietas", – patirtimi pasidalijo pareigūnas.

A.Leiga tikino, kad prie šios bylos prisideda daug žmonių, pradedant žuvusiojo tėvu, kriminalinės žvalgybos pareigūnais, su kuriais vis apsvarstoma, kokius veiksmus atlikti. "Visiems dėkojame už suteiktą informaciją ir garantuojame konfidencialumą. Tik norėtųsi, kad informaciją žmonės pateiktų iš karto, o ne, tarkime, po mėnesio", – sąmoninguosius piliečius ragino P.Leiga.

Gauname informacijos tiek iš asmenų, tiek per vadovybę, tiek iš kriminalinės žvalgybos.

Tragiškos avarijos, už kurią skirta vienuolika metų nelaisvės bausmė, vakarą A.Stiklioraitis 34-ą kartą pažeidė Kelių eismo taisykles. Teisė vairuoti jam buvo atimta dar 2013 m., tačiau tai netapo kliūtimi sėsti prie automobilio vairo.

Aplaidus tyrimas

Ši neeilinė istorija sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą ir pasipiktinimą gatvėse siautėjusio A.Stiklioraičio elgesiu. Tragišką avariją A.Stiklioraitis sukėlė 2014 m. sausio 30 d. – triskart viršydamas leistiną greitį, Karaliaus Mindaugo ir A.Juozapavičiaus prospektų sankryžoje jis rėžėsi į "Opel Astra". Ją vairavusi Greta Labanauskaitė buvo sunkiai sužeista, o kartu važiavęs jos sužadėtinis E.Motiejaitis, kuriam tebuvo 22-eji, žuvo iškart.

Ši istorija išskirtinė ne tik tuo, kad A.Stiklioraičio kaltė buvo prilyginta tyčinei žmogžudystei, o dar ir tuo, kad nedaug trūko, jog niekas niekada nebūtų sužinojęs tikrojo kaltininko vardo.

A.Stiklioraičio vairuojamas "Mercedes Benz" rėžėsi į "Opel Astrą". (Tomo Raginos nuotr.)

Tuoj po įvykio atvykusio policijos ekipažo atlikti pirminiai veiksmai užminė daugiau klausimų, nei suteikė atsakymų. Nedaug trūko, kad nelaimės kaltininke būtų pripažinta tuo metu sunkios būklės ligoninėje gydoma G.Labanauskaitė. Ji vairavo "Opel Astrą" ir iš Karaliaus Mindaugo prospekto ties sankryža su A.Juozapavičiaus prospektu suko į kairę. "Mercedes Benz" rėžėsi į dešinę "Opel Astra" automobilio pusę.

Pareigūnų dėliojamas tragedijos paveikslas niekaip nesutapo su žuvusio jaunuolio tėvo matymu. Š.Motiejaitis pats ėmė aiškintis avarijos aplinkybes. Kantriai, po kruopelytę surinktos detalės griovė melu dangstomą kraupią tiesą.

Grąžinta prokurorui

A.Stiklioraitis pirmiausia buvo apklaustas kaip liudytojas. Net buvo teigiama, kad automobilį vairavo visai ne jis. Kauno apylinkės teismą pasiekusioje avarijos byloje kaltinamųjų suole sėdėjo Darius Vilūnas, A.Stiklioraičio bičiulis. A Stiklioraitis esą sėdėjo keleivio vietoje.

Sukurpti melagingą istoriją kaltininkams nebuvę sunku, nes avarijos vietoje pirminius darbus atlikę pareigūnai nė nesistengė apklausti tuoj po avarijos į pagalbą atskubėjusių žmonių. Buvo ignoruotas ir žuvusiojo artimųjų prašymas atlikti gyvybę nusinešusio automobilio ekspertizę. "Mercedes-Benz" automobilis atiduotas savininkei, A.Stiklioraičio seseriai.

Pareigūnai net nemėgino ieškoti vaizdo stebėjimo kamerų – gal bus kažkokia užuomina. Šį darbą už juos atliko Š.Motiejaitis. Jo atliktas tyrimas parodė, kad "Mercedes-Benz" lėkė gerokai didesniu greičiu, nei buvo nurodoma pirminiuose avarijos dokumentuose, kad paskui "Mercedes-Benz" nevažiavo joks kitas automobilis. Kitas automobilis su A.Stiklioraičio kompanija atvažiavo gerokai vėliau.

Tapo aišku ir tai, kad avarijos kaltininke norėta padaryti G.Labanauskaitė važiavo tvarkingai, tačiau neturėjo jokių šansų pamatyti 150 km/val. skriejančio "Mercedes-Benz" ir įvertinti posūkio į kairę riziką.

Bylą nagrinėjant Kauno apylinkės teisme, atsirado liudininkų, kurie pareiškė, kad kaltinamųjų suole sėdi ne tas asmuo, kuris avarijos vakarą vairavo "Mercedes-Benz". Byla grąžinta prokurorui.

Tomo Raginos nuotr.

Kelių chuligano karjera

Dar Kauno apylinkės teisme kilus abejonių dėl avarijos kaltininko, buvo minima, kad automobilį vairavęs vyras buvo stambesnis, nei palyginti neaukštas ir smulkus D.Vilūnas. Per prokuroro surengtą atpažinimą liudininkai nurodė, kad automobilį žudiką vairavo A.Stiklioraitis.

Pats A.Stiklioraitis niekada nepripažino savo kaltės, jis laikėsi versijos, kad esą sėdėjo keleivio vietoje. Jo gynėjai mėgino teismui įrodyti, kad liudininkai spaudoje pamatė A.Stiklioraičio nuotrauką, todėl jį ir nurodė. Tik maža detalė – A.Stiklioraičio nuotraukos viešumą pasiekė jau po liudininkų atpažinimo.

Kauno apygardos teismo sprendimas tuo metu 30-mečiam A.Stiklioraičiui skirti vienuolika metų nelaisvės taip pat sukėlė visuomenės diskusiją – esą per švelni bausmė už žmogžudystę.

Kelių chuligano karjerą šis kaunietis pradėjo 2005 m. Jis įkliuvo girtas prie vairo, nors dar net neturėjo vairuotojo pažymėjimo. Vėliau buvo sulaikytas dėl greičio viršijimo ir važiuojantis per raudoną šviesoforo signalą, nors vairuotojo pažymėjimas iš jo buvo atimtas. Tamsioje jo biografijoje yra ir kitų nusižengimų.

Likus keturiems mėnesiams iki tragedijos Karaliaus Mindaugo prospekte, A.Stiklioraitis sukėlė kitą avariją H. ir O.Minkovskių gatvėje, kuri vos nesibaigė studento žūtimi.

GALERIJA

  • A. Stiklioraitis – tarp ieškomiausių nusikaltėlių: laukiama žinių apie šį asmenį
  • A. Stiklioraitis – tarp ieškomiausių nusikaltėlių: laukiama žinių apie šį asmenį
  • Tragedija: A.Stiklioraičio vairuojamas „Mercedes Benz“ rėžėsi į „Opel Astrą“.
  • Tragedija: A.Stiklioraičio vairuojamas „Mercedes Benz“ rėžėsi į „Opel Astrą“.
Elijaus Kniežausko, Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

pagal snuki

tai jis daunas??

Tau

žinai, yra tokia auksinė taisyklė - vagis turi sėdėt kalėjime

Docentas

Ar nusikaltejo a.a.tevas buvo traumatologas Ceslovas Stik..........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS