Sukčius teisme bando dangstytis seneliais | Diena.lt

SUKČIUS TEISME BANDO DANGSTYTIS SENELIAIS

Buvęs Kauno naktinio klubo "Shtab" savininkas Mindaugas Jonaitis apskundė Kauno apylinkės teismo sprendimą jį ketveriems metams pasiųsti už grotų. Vienas iš argumentų – jis globoja savo senelį, globos ir senelę.

Keistos operacijos

Byloje buvo užfiksuota bent penkiolika mokėjimo kortelių klastojimo, devyni sukčiavimo ir šeši pasikėsinimo sukčiauti atvejai. Kratą atlikę pareigūnai rado 70 padirbtų elektroninių mokėjimo kortelių. Jomis iš užsienio piliečių pasisavinta suma siekia 25 tūkst. eurų.

Viskas iškilo į dienos šviesą tuomet, kai atsiskaitymą mokėjimo kortelėmis prižiūrinčios ir stebinčios įstaigos "First Date Lietuva" specialistai įtarimais apie keistas operacijas naktiniame klube "Shtab" pasidalijo su vienu iš bankų, šis kreipėsi į Kauno policiją.

Įtarimų sukėlė tai, kad vėlai naktį ir tik savaitgaliais būdavo nuskaičiuojamos didelės sumos, o tai nebūdinga naktiniams klubams, pavyzdžiui, 2 val. nakties nuo mokėjimo kortelės nuskaičiuoti apie 3 tūkst. litų.

Advokatės patarimai

Apeliacinis posėdis Kauno apygardos teisme prasidėjo M.Jonaičio advokatės Aušros Ručienės šou. "Į dešinę fotografuokite. Ten gražiau – raudonas kaklaraištis", – advokatė siūlė fotografui objektyvą kreipti ne į ją ir jos ginamąjį, o į prokurorą, sėdėjusį kitoje salės pusėje.

"Ne mes herojai", – pastebėjo prokuroras.

"Tai dabar gal mus dviese su prokuroru?" – modeliavo "fotosesijos" eigą A.Ručienė, tai kvatodama, tai šypsodamasi.

Laukdamas, kol ateis teisėjai, M.Jonaitis advokatei pasiguodė nenorinti, kad teismo posėdį nušviestų žiniasklaida.

"O koks jums skirtumas? Kas jūs toks? Parašys – tai parašys. O kas skaitys? Kokia merga perskaitys..." – bandė raminti advokatė. Ji pasiūlė tik džiaugtis dėmesiu.

Mano, kad nenusipelnė

Kiti trys kauniečiai – buvusi M.Jonaičio žmona ir "Shtab" direktorė Gabija Mačiulienė, Donatas Mačiulis ir Dainius Radeckas, kurie toje pačioje didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir netikrų mokėjimo kortelių gaminimo byloje, kaip ir M.Jonaitis, buvo pripažinti kaltais, laisvės atėmimo išvengė ir pirmos instancijos teismo sprendimo neskundė.

M.Jonaitis apeliaciniame rašte teismui teigė, kad jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė yra per griežta, kad visa situacija nebuvo išanalizuota iš esmės ir kad jis klaidingai įvardijamas organizatoriumi.

Vyras tvirtino, kad net nesugebėtų padirbti mokėjimo kortelių ir jomis naudotis. Jis į klubą užsukusiam D.Mačiuliui, kaip teigė per posėdį, paduodavo mokėjimo kortelių skaitytuvą, o vėliau atiduodavo jo dalį pinigų.

M.Jonaitis teigė, kad šįkart tai, kaip viskas vyko, pasakoja nuoširdžiai. Ne kartą akcentavo, kad nusikaltimai buvo vykdomi ne jo iniciatyva, bet neneigė, kad tokiai veiklai jis neprieštaravo.

"Jeigu viskas vyko – vadinasi, man tiko", – į prokuroro klausimą atsakė M.Jonaitis. Vėliau pridūrė, kad suvokė, jog tai yra nusikaltimas, bet kad tokio masto – nė nepagalvojęs.

Anksčiau jis teikė neutralius sau ir kitiems asmenims parodymus, nes, jo teigimu, buvo įbaugintas. Pasakojo sulaukęs ne tik psichologinio spaudimo, bet fizinio smurto – buvo pašautas. Dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kodėl nuoširdumas prasiveržė būtent dabar? "Tikėjausi kitokios bausmės. Dabar man gresia laisvės atėmimas, nors mano kaltė nėra tokia didelė. Man jau vienodai (grasinimai – aut. past.)", – aiškino M.Jonaitis. Jis įvertino, kad tikriausiai įvyko psichologinis lūžis.

Lengvabūdiškai sutiko

"Mačiulis, kurį pažinojau iš seniau, atėjo į klubą ir pasiūlė biznį, o aš lengvabūdiškai sutikau. Sulaikymo dieną klube buvo tik Mačiulis", – teisme pasakojo M.Jonaitis.

Anot jo, su D.Mačiuliu buvo sutarta dalytis sumas, į klubo sąskaitą turėjusias kristi iš D.Mačiulio, kaip pasakojo, atsineštų mokėjimo kortelių. M.Jonaitis tvirtino, kad D.Mačiulio dalis buvo 60 proc. Juos atiduodavęs grynaisiais arba pragerdavo D.Mačiulio draugai klube.

Prokuroras pasiteiravo, kodėl apeliantas įsivėlė į neteisėtą veiklą. "Juk turėjote legalų verslą", – pridūrė prokuroras.

"Iš godumo… Papildomi pinigai nepamaišytų", – motyvus bandė formuluoti M.Jonaitis. Įmonės finansinė situacija buvo nestabili. "Negaliu pasakyti, kad buvo bloga, bet ir negaliu sakyti, kad gera", – apibūdino buvęs naktinio klubo savininkas.

Išklausiusi, ką turi pasakyti M.Jonaitis, teisėjų kolegija nusprendė į kitą posėdį kviesti tiek D.Mačiulį, tiek G.Mačiulienę ir D.Radecką.

GALERIJA

  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
  • Sukčius teisme bando dangstytis seneliais
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

skaitytojas

Buvo grazi bobike o dabar atrodo tokkia nuvalkiota

bevardis

gerai ji sake tam vyrukui kad apie ji niekas straipsnio neskaitys. visi pamate tik advokate. puiki priedanga.!!!!! :)

Buna...

Advokatai be moraliskai tvirtu vertybiniu nuostatu sutinka atstovauti zulikams ir ilgainiui apauga meslu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS