Lietuvoje maisto produktų ženklinimo auditą vykdė Europos Audito Rūmų auditoriai | Diena.lt

LIETUVOJE MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMO AUDITĄ VYKDĖ EUROPOS AUDITO RŪMŲ AUDITORIAI

  • 0

Spalio pradžioje Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje lankėsi Europos Audito Rūmų auditoriai ir aukšto rango pareigūnė, Europos Audito Rūmų narė – Keit Pentus-Rosimannus. Lietuva auditorių buvo pasirinkta pirmąja ES šalimi nare, kurioje atliktas maisto produktų ženklinimo auditas.

Audito metu buvo tikrinama, ar maisto produktų ženklinimas ES suteikia pagrindą vartotojams priimti pagrįstus sprendimus perkant maisto produktus. Audito metu bus įvertinta politikos sistemos struktūra ir Komisijos bei valstybių narių 2011–2023 metais vykdyti veiksmai, skirti maisto produktų ženklinimo taisyklėms įgyvendinti ir jų taikymui stebėti. Audito metu daugiausia dėmesio buvo skiriama fasuotų maisto produktų ženklinimui.

VMVT atstovai susitikime su Keit Pentus-Rosimannus pristatė Lietuvoje vykdomos maisto produktų ženklinimo kontrolės apimtis ir pristatė ekspertų pasiūlymus dėl maisto produktų ženklinimo taisyklių tobulinimo, susijusius su kilmės šalies, gamintojo nurodymu, alkoholinių gėrimų ženklinimu ir savanorišku maistingumo ženklinimu priekinėje pakuotės pusėje.

Susitikimuose su auditoriais buvo išsamiai aptarta Lietuvoje vykdoma maisto ženklinimo kontrolės sistema, taikomos rizikos vertinimo procedūros, taip pat aptarti puikaus bendradarbiavimo su kitomis šalimis atvejai, kovojant su netinkamai paženklintų produktų tiekimu, įskaitant dėl maisto tinkamumo terminų klastojimo. Audito metu auditoriai kartu su inspektoriais dalyvavo viename iš prekybos centų patikrinimų ir stebėjo VMVT pareigūnų darbą.

Šiandien vykusio baigiamojo susitikimo metu auditoriai nurodė, kad maisto produktų ženklinimo kontrolės sistemą Lietuvoje vertina teigiamai.

VMVT pareigūnai kasmet atlieka virš 10 000 patikrinimų, kurių metu yra vertinamas maisto produktų ženklinimas. Pastaraisiais metais apie 12 procentų patikrinimų metu yra nustatomi ženklinimo reikalavimų pažeidimai. Kontrolės duomenimis, 2022 metais patikrinta net 38937 maisto produktų ženklinimas. Daugiausia pažeidimų nustatoma mėsos ir jos gaminių, vaisių ir daržovių ir maisto papildų sektoriuose.

Auditoriai lankėsi ir maisto ženklinimo klausimus aptarė ir su Žemės ūkio ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir kitų institucijų bei verslo asociacijų atstovais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS