Tarptautiniam teatro festivaliui „TheAtrium“ pasibaigus – nauji sumanymai | Diena.lt

TARPTAUTINIAM TEATRO FESTIVALIUI „THEATRIUM“ PASIBAIGUS – NAUJI SUMANYMAI

Klaipėdos dramos teatre latvių spektaklis vainikavo tarptautinį teatro festivalį „TheAtrium“. Jau pamažu ruošiamasi kitiems metams – svarstoma apie būsimus spektaklius, teatrus bei režisierius, kurie sudomintų svečius tiek iš Lietuvos miestų, tiek ir iš užsienio.

Bilietai – beveik išparduoti

Šiemet „TheAtrium“ startavo gegužės 15-ąją Dmitrijaus Krymovo spektakliu „Requiem“, o baigėsi birželio 12-ąją su teatru iš Liepojos – Elmārso Seņkovo režisuotu spektakliu „Graikai“.

Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio, šiųmetis festivalis praėjo sėkmingai, apie tai galima spręsti ir iš rekordinio parduotų bilietų į spektaklius skaičiaus.

„Labai sėkmingas mums šis festivalis. Labai džiaugiamės tuo, koks ir kaip jis įvyko. Tam yra ne vienas paaiškinimas – pardavėme rekordiškai daug bilietų. Žmonės aštuntais festivalio rengimo metais patikėjo ar pamilo teatrą, net nežinau, koks būtų teisingas žodis, bet pradėjo pirkti daug bilietų. Kalba čia ne tik apie kokį nors įspūdingą spektaklį. Antra, tarptautinė programa – labai įdomi, labai skirtinga – pradedant R. Castellucci „Bros“, kuris daug metų nesikeičia ir neša savo žinią, po to „La Obra“ – dar kitoks spektaklis, kitoks temperamentas, iki „Graikų“. Smagu žmonėms tokius spektaklius parodyti, tad labai džiaugiamės, kokia programa pavyko ir tuo, kad žmonės mėgsta eiti į teatrą“, – sakė T. Juočys.

Tomas Juočys / Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Drąsiau dalyvauja pokalbiuose

Pastebėta, kad ne tik spektakliuose lankėsi daug žmonių, bet ir pokalbiuose su kūrybinėmis komandomis, kurie vykdavo po spektaklių.

„Atsimenu, kai prieš kelerius metus pradėjome, žmonės buvo daug kuklesni, o dabar drąsiau dalyvauja tuose pokalbiuose. Viskas keičiasi gerąja to žodžio prasme“, – sakė Klaipėdos dramos teatro vadovas.

Anot T. Juočio, yra tokių kūrėjų, kurie mielai grįžtų į festivalį ir kitąmet.

„Yra, kas norėtų grįžti, bet mes einame į priekį, turime mintyse, ką kitais metais žmonėms pristatysime, kad būtų įdomu, netikėta“, – teigė pašnekovas.

Premjera – rugsėjo pabaigoje

Festivalio metu gausiai teatro entuziastai lankėsi ir vaizdo-garso instaliacijoje „Regykla“.

Viskas keičiasi gerąja to žodžio prasme.

„Jaunas menininkas puikiai prisistatė, tikrai mačiau, kad žmonės ėjo prieš ir po spektaklių pasižiūrėti. Reikėtų gal plėsti tą mintį, kaip platformą klaipėdiečiams prisistatyti, ypač Lietuvos vitrinos metu, kai daug svečių, profesionalų iš užsienio“, – svarstė T. Juočys.

Šiuo metu teatre vyksta repeticijos. Režisierius iš Vilniaus Naubertas Jasinskas stato spektaklį „Sugrįžimas“, kurio premjera planuojama rugsėjį.

Šio režisieriaus darbą „Neištikimoji“ klaipėdiečiai turėjo progą išvysti festivalyje.

„Aktoriai turi labai įdomių iššūkių ir, man atrodo, jie visai patenkinti, jiems įdomu, smalsu, nes tai visiškai kitokios režisieriaus užduotys“, – kalbėjo T. Juočys.

N. Jasinskas 2022 m. apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi jaunojo menininko kategorijoje.

GALERIJA

  • Tarptautiniam teatro festivaliui „TheAtrium“ pasibaigus – nauji sumanymai
Ryčio Laurinavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS