Klaipėdos dramos teatre – 88-ojo sezono sutiktuvės | Diena.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRE – 88-OJO SEZONO SUTIKTUVĖS

Klaipėdos dramos teatre (KDT) vyko naujojo, 88-ojo sezono pradžiai, skirtas renginys – Adomo Juškos režisuoto spektaklio „Vakarų krantinė“, kurio premjera bus rugsėjo 8-ąją, pristatymas ir teatrinis protų mūšis.

Bilietų beveik neliko

Spektaklis pastatytas pagal Bernard’o-Marie Koltès’o pjesę. Pasak organizatorių, bilietai – beveik iššluoti.

A. Juška pasakojo, kad scenoje pasirodys aštuoni personažai, visi atstovaus tam tikram visuomenės sluoksniui.

„Kas gali sieti žmogų be jokių dokumentų ir maklerį, nevertinantį grynųjų pinigų, nes jie tiesiog per smulkūs, lyg šunims paberti trupiniai?“ – svarstė režisierius.

Jis taip pat teigė, kad aktoriai atvėrė įvairias pjesės puses, įkvėpė naujoms idėjoms.

„Beveik trys mėnesiai – pilni repeticijų. Kai visi žmonės yra nauji, nėra lengva, bet labai įdomu. Daug atradau ir nemažai išmokau“, – sakė A. Juška.

Beveik trys mėnesiai – pilni repeticijų.

Vaidins šlapiomis kojomis

Anot režisieriaus, B. M. Koltèsą, besilankantį Niujorke, patraukė apleisti angarai, kadangi juose susitikdavo žmonės, neturintys kur eiti – benamiai, homoseksualai ir atstumtieji.

Tad ir spektaklyje neatsitiktinai pasirinkta tamsi ir nejauki erdvė, o po kojomis teliūškuojantis vanduo tarsi susisieja ir su uostamiesčiu.

„Vanduo yra gyvybės simbolis, bet mūsų sprendime jis ne toks. Atrodė, kad erdvė turi būti svetima joje esančiam žmogui. Tai akimirka „po“, kai Nojaus laivas išplaukia, o visa tai, kas lieka, tiesiog laukia pabaigos. Vanduo egzistuoja, jis po kojomis, bet negeriamas, pražūtingas“, – sakė spektaklio scenografė Lauryna Liepaitė.

Spektaklio pristatymo pabaigoje iš žiūrovų nuskambėjo klausimas: „O aktoriai spektaklyje vaidins šlapiomis kojomis?“

„Dauguma – taip, ir ne tik kojomis“, – užsiminė A. Juška.

Antroje šio sezono pusėje, po Naujųjų metų, KDT spektaklius kurs režisieriai Naubertas Jasinskas ir Dmitrijus Krymovas. Jų spektaklių premjeras žiūrovai išvys kitą rudenį.

„Muštynės pusę pirmos“

Pasibaigus klausimams, žiūrovai buvo kviečiami užimti vietas prie staliukų, esančių prie teatro kavinės, ir burtis į komandas teatriniam protmūšiui.

Dalyvių buvo klausiama, kaip XVIII amžiuje vadinosi KDT, kiek KDT vaidina aktorių „paukštiškomis pavardėmis“, kiek laiko užtruko personažo Dainoriaus Aušros Sielnešio iš Agatos Duda-Gracz spektaklio „Meilė“ grimavimas ir kt.

Kadangi prie kai kurių staliukų sėdėjo aktoriai, į klausimus apie KDT istoriją komandoms atsakyti buvo lengviau.

Tarp aktorių kilo ir šmaikščių situacijų – vieni puolė ginčytis dėl atsakymų, kiti juokavo apie muštynes.

„Muštynės pusę pirmos“, – šmaikštavo protmūšio vedėjas Vaidas Jočys.

Protmūšį laimėjusiai komandai atiteko vinilinė plokštelė, kurioje – dainos iš A. Duda-Gracz spektaklio „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“, pagal Mikelandželą Karavadžą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

??

Vata čeij krym?

kuo giliau miškan,

tuo mažiau teatro, tskant, škia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS