Uostamiesčio armėnai linksminasi tradicinėje šventėje | Diena.lt

UOSTAMIESČIO ARMĖNAI LINKSMINASI TRADICINĖJE ŠVENTĖJE

Uostamiesčio armėnų bendruomenė šeštadienį švenčia tradicinę šventę „Vardavar“. Šiemet armėnų tautybės klaipėdiečiai sulaukė į svečius atvykusių tautiečių iš kaimyninių šalių bei Armėnijos ambasadoriaus bei Armėnų katalikų bažnyčios vyskupo.

Liepos 18-oji armėnams šiemet yra linksmos vasaros šventės diena. Klaipėdos armėnų tautinės bendrijos pirmininkas Albertas Albertjanas pasakojo, kad šventės vardas siejamas su rože ir vandeniu. Ji turi krikščionišką prasmę ir yra švenčiama 98-ąją dieną po Velykų, tai yra Viešpaties apreiškimo diena. Armėnijoje ji laikoma viena pagrindinių Armėnijos bažnyčios švenčių.

Šventė „Vardavar“ kilusi iš senovės armėnų pagoniškosios deivės Astgiko, kuri buvo laikoma meilės, vandens ir vaisingumo deivė. Iš senų tradicijų iki šių dienų liko laistymasis vandeniu ir paprotys namus dekoruoti raudonomis ir oranžinėmis gėlėmis.

Laikydamiesi tradicijos uostamiesčio armėnai šįkart karštą dieną neleido likti sausam nei mažam nei pagyvenusiam šventės dalyviui.

„Nugirdę, kaip smagiai mes pažymime šią dieną, mūsų tautiečiai iš kaimyninių šalių nusprendė šiemet paminėti ją kartu. Sulaukėme viso autobuso armėnų į Estijos, ir tiek pat iš Latvijos, be to, atvažiavo armėnai iš Vokietijos ir Belgijos. Labai džiaugiamės sulaukę tradicinės armėnų muzikos atlikėjų iš Prancūzijos. Atvyks ambasadorius ir naujai paskirtas Armėnų bažnyčios vyskupas iš Rygos. Tikimės, kad dalyvaus ir kitų Klaipėdos tautinių bendruomenių atstovai, laukiame atvykstant ir miesto vadovų“, – pasakojo A.Albertjanas.

Šventė vyksta Šilutės rajone, Vilkyčiuose esančioje kaimo turizmo sodyboje. Organizatoriai buvo pasirengę priimti iki 200 svečių.

Tautinės bendruomenės pirmininkas patikino, kad šventės organizatoriai pasirūpino visomis apsaugos nuo koronaviruso apsaugos priemonėmis. Pirmiausiai, į ją neatvyko nė vienas bent kiek apsirgęs žmogus, buvo pamatuota visų atvykusiųjų temperatūra, daugelyje sodybos vietų padėtos dezinfekcinės priemonės. Be to, svečiai atvyko tik iš tų šalių, kur viruso grėsmė jau yra sumenkusi.

Klaipėdoje ir aplinkiniuose miestuose gyvena apie 150 armėnų tautybės žmonių.

 

GALERIJA

  • Uostamiesčio armėnai linksminasi tradicinėje šventėje
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rasa

Puiki bendruomenė, sveikinimai jai, Skaniausi šalikais, dolmos, Ararat-e"

???

Kokia cia "lempa" su tuo kataliku viskupu? Armenai, kurie ne armenai? Siaip, armenai staciatikiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS