Miesto centre šokęs P. Gražulis – etikos sargų akiratyje: skandalingą įrašą teko ištrinti | Diena.lt

MIESTO CENTRE ŠOKĘS P. GRAŽULIS – ETIKOS SARGŲ AKIRATYJE: SKANDALINGĄ ĮRAŠĄ TEKO IŠTRINTI

Uostamiestio širdyje savaitgalį gyventojai galėjo stebėti neįprastą vaizdą – politikas Petras Gražulis, apsiavęs šuoliavimo batais, šoko pagal skandalingą dainą „Kas nešokinės“. Akcija, kurią rengė klubas „KangooClub“, siekta atkreipti valdžios dėmesį į dėl karantino nukentėjusį sporto ir sveikatingumo sektorių. Tačiau ši akcija visuomenėje sukėlė šaršalą ne tik dėl galimų karantino reikalavimų pažeidimų, bet ir dėl pasirinktoje dainoje skambančio žodžio „p*deras“.

„KangooClub“ atstovai vaizdo įrašą, kuriuo siekta atkreipti valdžios dėmesį, internetinėje erdvėje patalpino savaitė pradžioje. Tiesa, po kurio laiko ir filmuota medžiaga, ir kreipimasis į valdžią buvo pašalinti.

„KangooClub“ atstovas Tadas Romeika portalo žurnalistams teigė, kad dėl turinio sulaukė spaudimo iš atstovybės. „Jį ištrynė vakar vakare. Mes esame atstovai Lietuvoje. Daug žmonių į atstovybę užsienyje parašė, kad tas vaizdo įrašas yra blogas. Mus pradėjo labai spausti, kad esame blogi, negeri“, – apie motyvus, kodėl nuspręsta pašalinti vaizdo įrašą, kalbėjo pašnekovas.

Visuomenė interpretavo savaip?

Mes norėjome atkreipti valdžios dėmesį ir kvietėme valdžios atstovus. Taip gavosi, kad Petras Gražulis vienintelis mus palaikė su šita idėja.

„Mes siekėme atkreipti valdžios dėmesį dėl darbo viduje, kad leistų bent vienas ant vieno žmogui darbuotis sporto klube ar sporto, šokių salėse. Turime dideles kvadratūras, o turime dirbti lauke. O kai pradeda lietus lyti... Nėra saugu su mūsų instrumentais – tokiais batais, nes slidu. Mūsų tikslas buvo toks. Visuomenė suprato visai ne taip – tik interpretavo“, – teigė „KangooClub“ atstovas T. Romeika.

Šiuo sportu, pasak klubo instruktoriaus, Lietuvoje yra užsiėminėjama aštuonerius metus. „Kiekvienas miestas turi po kelis trenerius. Tam pačiam Kaune yra vienuolika dvylika trenerių, kurie dirba su didelėmis grupėmis“, – pridūrė instruktorius T. Romeika.

Klubo atstovas tvirtino, kad prie akcijos organizatoriai kvietė prisijungti valdžios atstovus – tiesa, sutiko tik P. Gražulis. „Mes norėjome atkreipti valdžios dėmesį ir kvietėme valdžios atstovus. Taip gavosi, kad Petras Gražulis vienintelis mus palaikė su šita idėja“, – kalbėjo pašnekovas.

Stop kadras

Įžeisti nieko nenorėjo

Šaršalas visuomenėje kilo ir dėl dainos, pagal kurią šoko P. Gražulis, pasirinkimo. Joje priedainio metu vartojamas keiksmažodis. Pasak T. Romeikos, tokiu dainos pasirinkimu nenorėta nieko įžeisti. Esą šis muzikos kūrinys „KangooClub“ atstovams turi kitą reikšmę.

Norėjome paimti tą dainą, nes ten dainuoja „kas nešokinės“, o mūsų batai Lietuvoje yra praminti „šokliukais“.

„Čia gal buvo didžiulė mūsų klaida, kad mes neuždėjome toje vietoje pyptelėjimo. Norėjome paimti tą dainą, nes ten dainuoja „kas nešokinės“, o mūsų batai Lietuvoje yra praminti „šokliukais“. Ir tas šokinėjimas – „šokliukas“. Kažkaip atspindėjo, linksma daina, jaunimas ją atsimena – prieš 10-15 metų daina buvo ant bangos. Manome, mūsų didžiulė klaida buvo, kad to žodelio nepanaikinome, neiškirpome, neužpypinome. Taip galvojame. Į kažką orientuotis nenorėjome, nenorėjome nei įžeisti, įkąsti. Mums tikrai nelabai įdomu, ar tas, ar tas šokinėja“, – dainos pasirinkimą komentavo instruktorius.

Stop kadras

Pažiūrėsime, buvo ar nebuvo padaryti pažeidimai.

Sudomino ir policiją

Klaipėdos apskrities Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė portalo žurnalistams teigė, kad pranešimų apie savaitgalį surengtą akciją, kurioje dalyvavo ir P. Gražulis, policija nėra gavusi. „Operatyvaus skyriaus valdymo pareigūnai patvirtino, kad iš piliečių savaitgalį pranešimų nebuvo gauta šia tema. Mums pirmadienį vaizdo medžiagą atsiuntė žiniasklaidos atstovai, mes ją užregistravome ir patikslinsime informaciją. Pažiūrėsime, buvo ar nebuvo padaryti pažeidimai“, – situaciją komentavo policijos atstovė.

Paklausta, ar pažeidimai galėtų būti siejami su karantino reikalavimais, A. Grauslienė šios informacijos patikslinti negalėjo. „Pirmiausia medžiagą turės peržiūrėti tyrėjai – jie ir nustatys, kokie pažeidimai buvo arba nebuvo padaryti“, – pridūrė Komunikacijos poskyrio vedėja.

Organizatoriai leidimo neprašė

Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis teigė, kad akcijos organizatoriai savivaldybės leidimo surengti tokią akciją neprašė. „Tai buvo filmavimas, o pagal mūsų taisykles filmavimas yra priskiriamas renginiui ir reikia gauti leidimą“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, kaip vertina šią Klaipėdoje surengtą akciją, M. Poimanskis dar kartą pakartojo, kad savivaldybė leidimo šiam filmavimui suteikusi nebuvo. „Ką reiškia vertiname? Leidimas nebuvo duotas, o iš kultūrinės pusės aš jo ir nevertinu“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Petras Gražulis yra tas Seimo narys, kuris, atrodo, jau niekuo nenustebins, bet kaskart sugeba nemaloniai nustebinti.

Šokio atgarsiai atsirito iki Seimo

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė, komentuodama vaizdo įrašą, kuriame Seimo narys P. Gražulis šoka skambant homoseksualius žmones menkinančiai muzikai, teigė, kad toks politiko elgesys bus svarstomas Seimo komisijos posėdyje. „Nenorėčiau daryti jokių išankstinių vertinimų, nesu ta institucija, kuri cenzūruoja lietuviškas dainas, – ar ši daina uždrausta Lietuvoje, nežinau, bet Seimo nario elgesį mes galime aptarti Komisijos posėdyje“, – ELTAI teigė LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė.

Pasak politikės, ar Seimo nariui galima dalyvauti tokio pobūdžio reklamose, taip pat ketinama svarstyti Seimo posėdyje. „Aš iš anksto jokios nuomonės nenorėčiau reikšti, nes Komisija yra priėmusi tokias taisykles, kad tik išklausę visas puses galime turėti objektyvią nuomonę“, – teigė A. Norkienė.

Kaip skelbia ELTA, Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokį P. Gražulio elgesį pavadino „nemalonia staigmena“. „Petras Gražulis yra tas Seimo narys, kuris, atrodo, jau niekuo nenustebins, bet kaskart sugeba nemaloniai nustebinti“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Prieštaringais pasisakymais prieš homoseksualus garsėjantis Seimo narys P. Gražulis apie išplatintą vaizdo įrašą, kuriame šokama pagal lietuvišką muzikinį kūrinį „Kas nešokinės“, sakė, kad buvo pakviestas palaikyti prieš karantino suvaržymus protestavusių sportininkų, o tokį muzikinį kūrinį neva pasiūlę sportininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Anonimas

Aciu Dievui, sudryzome i Tarybu Sajungos senus gerus laikus kai be Kompartijos Centro Komiteto ir KGB palaiminimo NIEKAS negalejo lysti i TV ir LRT eteri. Slove Naujam Euro Pider Sovietiniam Sojuzui. Zieg Hail py.de.ra.sai.

Magyla

Prisidirbo Gražulis! Šokti be partijos komiteto nurodymo, KGB pritarimo ir vykdomojo komiteto leidimo?.. Oi, atsiprašau, seni pavadinimai iš atminties išplaukė, bet koks skirtumas? Nauja tik suknelė, o panelė tai ta pati!

ale tai

neleidžia reklamuot kangoobatų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS