Akiplėšoms uostamiestyje – gėdos ženklas | Diena.lt

AKIPLĖŠOMS UOSTAMIESTYJE – GĖDOS ŽENKLAS

Dėl vietos po saule savo transporto priemonėms klaipėdiečiai demonstruoja neregėtą išmonę – akiplėšų automobiliai ne tik apmėtomi kiaušiniais ar apkaišomi įvairiausiais rašteliais, įžūliausieji savo mašinas gali rasti apkabinėtas net silkėmis.

Iš ryto – šauksmas rūke

Viename prabangių uostamiesčio rajonų praėjusio penktadienio rytas prasidėjo automobilių signalizacijų kaukimu ir vyriškų balsų riksmais kieme.

Į darbą susiruošę keli klaipėdiečiai įstrigo daugiabučio kieme vien dėl to, kad automobilių aikštelės centre keturi vairuotojai surikiavo savo mašinas be jokios tvarkos.

Skiriamojoje zonoje atsidūrę keli automobiliai buvo palikti be jokio tarpo kitoms mašinoms, tad tvarkingai mašinas pastatę miestiečiai rūkanotą rytą liko stypsoti lauke – negalėjo net pajudėti iš vietos.

"Labai sena problema. Tokiems "asams" norisi padangas nuleisti, vieną dieną taip ir padarysiu, tegul filmuoja ar skundžia. Reikia kreiptis dėl geltonų juostų išdažymo", – pyktį liejo vienas klaipėdiečių, socialiniame tinkle paviešinęs automobilių aikštelės nuotrauką, kurioje ir užfiksuota minėta situacija.

Jausmą, kuris aplanko išvydus ryte savo automobilį lyg užmūrytą svetimų mašinų, žino daugybė miestiečių. Tokiu atveju nepadeda nei pyktis, nei keiksmai.

Policijos pareigūnai kiekvieną dieną kantriai registruoja dešimtis skambučių su pranešimais apie ne vietoje paliktus automobilius.

Viešina pažeidėjus

Šiaurinėje miesto dalyje esančio Dragūnų mikrorajono gyventojai susikūrė socialinio tinklo paskyrą, kurioje dalijasi tiek mielomis, tiek ir blogomis naujienomis.

Atrodytų, kaimynų grupės nariai sugalvojo savotišką gėdos stulpą – paskyroje skelbiamos žinutės ne tik apie tai, kas ir kur paliko pravirą mašinos langą ar neužgesintus žibintus, bet ir viešinami automobiliai (ar jų numeriai), kuriuos vairuotojai akiplėšiškai nudrebia daugiabučio aikštelėje.

Vienas miestiečių pasiūlė kaimynams išeitį – rašyti prašymą, jog aikštelės kelkraščiai ar kitos zonos būtų pažymėtos horizontalia geltona juosta, draudžiančia statyti automobilius.

Į tai sureagavo kito namo gyventojas, patikinęs, jog tai situacijos neišgelbės, nors policijos pareigūnams ir atsiras pagrindas bausti tokius nevėkšlas.

Kas pasakys, kaip sutvarkyti šį reikalą?

"Ir ką daryti, kai ryte randi štai taip sustatytas mašinas? Mėginau domėtis, man buvo paaiškinta – jei automobilis nestovi draudžiamoje vietoje ar zonoje, nėra už ką bausti, nors ir skersai aikštelės numesk mašiną. Kas pasakys, kaip sutvarkyti šį reikalą?" – retoriškai klausė vienas gyventojų, dienraščiui skųsdamasis apie sausakimšas automobilių aikšteles.

Vyras pažymėjo, kad Kelių eismo taisyklėse numatyta, jog sustoti ir stovėti draudžiama ten, kur sustojusi transporto priemonė užstotų kitiems vairuotojams šviesoforo signalus ar kelio ženklus, trukdytų įvažiuoti ar išvažiuoti į stovėjimo aikštelę, stovėjimo vietą, garažą, kiemą. Taip pat nevalia stovėti sankryžoje ir arčiau kaip 5 m atstumu nuo jos, išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo vietą nurodantys kelio ženklai.

"Išeitų, jog kviesti policiją būtų pagrindo tik tuo atveju, jei tau konkrečiai kitas automobilis trukdytų įlipti į transporto priemonę arba kitaip kliudytų eismui. Tačiau kyla klausimas, ar būtų baudžiami tie, kurie mašinas surikiuoja eilute daugiabučio aikštelės centre? Šiuo konkrečiu atveju, manyčiau, policija turėtų nubausti, nes kokie trys ar keturi automobiliai negalėjo net iš vietos pajudėti", – svarstė gyventojas.

Ant lango – falo atvaizdas

Tai ne pirmas toks atvejis, kai miestiečiai lieja įsiūtį dėl užstatytų automobilių. Šiais metais vienos klaipėdietės automobilį, kurį ji paliko gretimo namo kieme, kažkas apmėtė kiaušiniais. Moteris nepažeidė jokių taisyklių, tiesiog mašiną pastatė prie svetimo namo, o tai labai nepatiko tiems, kurie čia jautėsi šeimininkais.

Už savivaliavimą ir turto sugadinimą tokiems gyventojams turėtų grėsti atsakomybė.

O štai vieno bjauriai besielgiančio vairuotojo mašiną Dragūnų mikrorajone praėjusį penktadienį kažkas paženklino nepadoriu vaizdeliu.

Kas tyliai naktį užklijavo ant mašinos priekinio stiklo lipduką su falo atvaizdu, neprisipažįsta nė vienas Dragūnų kvartalo gyventojų, bet šiam kaimynui ranką paspaustų kone visi.

Savotiška mikrogrupe tapę Dragūnų gyventojai socialiniame tinkle kikeno, išvydę ne tik pakeltus automobilio valytuvus, o tai reiškia, kad aplinkiniai šios mašinos vairuotojui paliko ženklą, bet ir gyvai aptarinėjo vizualinę kaimynų nuomonės išraišką.

"Prie pirmo namo jau apdovanojimus įteikinėja", – šmaikštavo vienas internautų.

Grės bauda

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus specialistas Alvydas Savickas nuliūdino šmaikštuolius, perspėdamas, jog už tokius veiksmus gresia atsakomybė.

"Juk tai gali būti turto sugadinimas. Lipduko klijai gali pažeisti automobilio kėbulo dažus. O viešoje vietoje negalima nei nepadorių gestų, nei nepadorių atvaizdų demonstruoti. Jei tai būtų užfiksuota ir nustatytas kaltininkas, būtų baudžiama, nors aš suprantu, kodėl susiklostė tokia situacija", – pasakojo pareigūnas.

A.Savickas tikino, jog vairuotojų ginčai, neretai besibaigiantys viduriniojo piršto pakėlimu vienas kitam po nosimi, gali grėsti atsakomybe už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą.

"Netinkamas gestas gali būti traktuojamas kaip viešosios tvarkos pažeidimas. Nepadorus atvaizdas taip pat trikdo aplinkinių gyvenimą, ir tai nėra tinkamas elgesys. Visais atvejais, kai gyventojai mato Kelių eismo taisyklių pažeidimus, verta skambinti policijai. Geriau informuoti pareigūnus, nei pačiam klijuoti lipdukus ar niokoti kitų turtą. Tai taip pat yra pažeidimas. O jei klijuodami įbrėžė automobilį? Juk to negalima daryti, kaip ir apmėtyti automobilio kiaušiniais", – aiškino A.Savickas.

Trūksta supratingumo

Kita Dragūnų mikrorajono gyventoja tikino, jog ji kitiems nekenkia, o jos automobilį vis dėlto kažkas iš kaimynų bjauriai apibraižė ir net aplamdė priekį.

Kitas gyventojas rėžė viską, ką galvoja apie šio rajono kaimynus.

"Trūksta pilietiškumo Dragūnų rajono gyventojams, stebina, kai pradeda statyti mašinas kur papuola. Aš suprantu, kai taip elgiasi pietinės miesto dalies gyventojai, kur labai trūksta stovėjimo vietų, bet čia iš gero gyvenimo žmonės tingi paėjėti keletą papildomų metrų. Jei būtų galimybė, mašinas įvarytų į laiptines. Dragūnuose vietų automobiliams pakanka, bet vairuotojų supratingumo trūksta. Žinoma, nemažai atsiranda ir nemokančiųjų pataikyti tarp stovėjimo vietas žyminčių linijų. Skelbimai kaimynų grupėse ir rašteliai padeda tik sąžiningiems, paprastiems žmonėms, o Dragūnuose save pasiturinčiais laikančių asmenų nors vagonais vežk, visi nosis iškėlę didžiuojasi, kad čia gyvena. Naujoms mašinoms reikia daugiau vietos, nes kaimynas durelėmis gali jas subraižyti. Labai nervina, kai žmonės galvoja tik apie save. Pačiam tenka naktimis važiuoti į darbą, tad neturiu galimybės laukti, kol policija atras kitos mašinos savininką", – širdgėlą liejo gyventojas.

Dovanų – žuvų kvapas

O štai kitame uostamiesčio rajone įsikūrusios įmonės darbuotojai pasakojo diversijos vardo vertą istoriją, kai itin įžūlią vairuotoją vyrai nusprendė pamokyti itin drastiškai.

"Prie įmonės durų yra rampa, virš kurios kabo ženklas "Neužstatyti". Dėl tokių vairuotojų ir linijas nubraižėme, iš kitos pusės kitą ženklą pakabinome, kuris reiškia, jog įvažiuoti leidžiama tik specialiam transportui. Tačiau vieną dieną tiesiai į kiemą įsuko blondinė, vairuojanti apynauję "Mazda". Kailiniuota gražuolė su kasa iki užpakalio taukštelėjo durelėmis ir nukulniavo. Vyrai jai pasakė, jog nepaliktų čia mašinos, ji stovi ties rampa, kuri skirta krovininiam transportui. Bet blondinė dar išpyškino – tegul jai niekas neaiškina, kur statyti automobilį", – pasakojo vienas darbuotojų.

Kol moteris esą lepinosi grožio salone, parduotuvė sulaukė dviejų krovinių, bet iškrauti jų negalėjo.]

Reikėjo pamatyti tos poniutės veidą, kai ji išvydo savo mašiną.

"Vyrai sugalvojo savotišką kerštą. Paėmė kilogramą strimėlių ir apkabinėjo jos mašiną jomis visur, kur tik įmanoma. Po kelias užkišo už valytuvų, sugebėjo už veidrodėlių pridėlioti, o ant antenos tai sumovė kaip šašlykus. Juodas vaizdelis. Tyliai dirbo, švariai, neįbrėždami niekur. Reikėjo pamatyti tos poniutės veidą, kai ji išvydo savo mašiną. Nieko daugiau nereikėjo, niekada ji į šį kiemą daugiau nesugrįžo", – prisiminė klaipėdietis.

Į savivaldybę – su akibrokštu

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis prisiminė kuriozinę situaciją.

"Vienas pilietis, paskambinęs telefonu, klausė, kada būtų galima išvežti iš kiemo be priežiūros paliktą automobilį? Nes jam mat vietos jo mašinai trūksta. Paklausiau, ar ši mašina stovi ant žolės, galbūt laša tepalai, o gal stiklai apleistos mašinos išdaužyti ir vaikai jais gali susižeisti? Juk mašina yra kažkieno nuosavybė, šiaip jos niekas neturi išvežinėti iš kiemo", – pasakojo M.Poimanskis.

Išklausęs savivaldybės darbuotoją, klaipėdietis patylėjo ir atsisveikino.

"Kitą dieną paskambina tokiu pat balsu kalbantis žmogus ir sako – galite išvežti automobilį, stovintį tokiu tai adresu. Stiklai išdaužyti, padangos pradurtos, tepalai ir degalai laša ant žolės, atvažiuokite ir pasiimkite", – prisiminė M.Poimanskis.

Poskyrio vedėjas įspėjo, kad savos tvarkos įvedinėjimas kiemuose neretai naudos neatneša.

"Jei kiekvienam mūsų šaus tokių genialių minčių, tai ne tik lipdukais mašinas apklijuos. Abiem konflikto pusėms gresia bauda", – pabrėžė M.Poimanskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

123

Pastatykit po kiekvienu ratu iš abiejų pusių po 8 cm ilgio vinį, labai gera priemonė...patamsy gi nesimato.

opapa

apipilt pr. stikla kad ilgai terliotusi š....

Kiausinis

Pas mus geltonos linijos labai padėjo, bet jos turi būti oficialios. Policija ir nesibodi atvažiuot garantuotos baudelės pasiimti. O dėl lipduko klijų ar įbrėžimo nejuokinkit svieto. Visų pirma turi įrodyt žąlą virš MGL, kad policija subinę išvis nors kiek pajudintų. Kitas dalykas, turi būti aiškus įkalčiai. Žmonėms rūsius išplėšia, telefonus pavagia ir tai nulis reakcijos. O čia mat dėl klijų lašiuko jie pažeidimą tirs. Čia panašiai kaip straipsniuos "jei ką, pasitarkit su gydytoju". Aha, tik pamėgink pas juos realiai patekti ir apsitarti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS