Anonimo akiratyje – Klaipėdos politikas: paviešintos intymaus gyvenimo detalės | Diena.lt

ANONIMO AKIRATYJE – KLAIPĖDOS POLITIKAS: PAVIEŠINTOS INTYMAUS GYVENIMO DETALĖS

Atsiradęs naujas įprotis viešinti bet kokią užfiksuotą informaciją gali atsisukti prieš tai darančius asmenis. Išplatinus privačias svetimo gyvenimo paslaptis, galima susilaukti didelių nemalonumų ir teisinės atsakomybės.

Įtarė intymius ryšius

Žmonės patys nebesuvokia, ar pažeidžia įstatymą, atskleisdami kitų žmonių asmeninius duomenis.

Vienas dažniausių atvejų, kai daugiabučio kieme vaikai išdykaudami apibraižo aikštelėje stovinčias mašinas, o nepilnamečius stebėjęs žmogus tai nufilmuoja telefonu ir įrašą paskelbia socialiniuose tinkluose.

Kita dažna situacija, kai automobilio vaizdo registratoriumi užfiksuojamas chuliganiško vairavimo atvejis, o įrašas paskelbiamas internete.

Dar vienas duomenų viešinimo atvejis yra susijęs su asmeniniu viešų asmenų gyvenimu. Ne kartą žiniasklaidos priemonėms elektroniniu paštu yra buvę atsiunčiami laiškai apie vedusių vyrų ryšius su ištekėjusiomis pavaldinėmis.

Taip atsitiko ir šią savaitę – anonimas išsiuntinėjo vieno Klaipėdos politiko ir tariamos jo pasijos nuotraukas bei intymaus poros susirašinėjimo ištraukas.

Žmogus, kuris paskelbia vaizdą ar įrašą interneto erdvėje, turi tokią pat atsakomybę kaip ir žurnalistai ir laikomas viešosios informacijos skleidėju.

Šmeižia ir šeimos nariai

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnas Saulius Aleknavičius patikino, kad policija priima visus besikreipiančiųjų pareiškimus.

Tik aiškinantis juose nurodytas aplinkybes vėliau sprendžiama, ar įstatymas pažeistas ir yra realus pagrindas ikiteisminiam tyrimui.

Jeigu žmogus kreipiasi į policiją ir sako, kad kažkas įsilaužė į jo kompiuterį ar telefoną, policininkai gali pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto stebėjimo, fiksavimo, perėmimo, įgijimo, laikymo, pasisavinimo, paskleidimo ar kitokio neviešų elektroninių duomenų panaudojimo.

Turimi duomenys gali būti vertinami kaip informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimas ar panaudojimas.

Policininkai vertina ir galimybę tirti šmeižto atvejį. Įstatymas apibrėžia, kad paskleista informacija gali pažeisti žmogaus reputaciją. Būtent todėl policininkai priversti paneigti arba patvirtinti skleidžiamą informaciją.

S.Aleknavičius teigė, kad dėl asmeninių santykių viešinimo atvejų per metus sulaukiama vos vieno kito pareiškimo. Labai dažnai tokios bylos nutraukiamos, paaiškėjus, kad prieigą prie savo kompiuterio nukentėjęs asmuo būna pats davęs kitam žmogui, dažniausiai šeimos nariui.

Prašo eksperto išvados

"Policija niekada nesprendžia, ar vaizdo įrašo turinys įžeidžiančio pobūdžio, ar jame yra asmens duomenų, kurių apsaugos įstatymas pažeistas. Mes nesame kompetentingi tai spręsti. Jei matome, kad gali būti nusižengta įstatymui, kreipiamės į atsakingas institucijas prašydami pateikti oficialias išvadas", – paaiškino pareigūnas.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba nagrinėja ir viešose paskyrose skleidžiamos informacijos etikos dalykus.

Šios tarnybos vyresnioji patarėja Jūratė Kučinskaitė tikino, jog žmonės, norėdami apginti savo privatumą, garbę ir orumą ar asmens duomenis bei įrodyti patirtą žalą, gali kreiptis tiesiogiai į teismą.

"Atliekame tyrimus dėl garbės ir orumo, privatumo, asmens duomenų apsaugos, nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio. Jei inspektoriaus sprendimas palankus, nukentėję asmenys dažnai civiline tvarka kreipiasi į teismą ir bando prisiteisti neturtinę žalą. Inspektoriaus sprendimas teisme yra laikomas rašytiniu įrodymu", – dėstė J.Kučinskaitė.

Žmogus, kuris paskelbia vaizdą ar įrašą interneto erdvėje, turi tokią pat atsakomybę kaip ir žurnalistai ir laikomas viešosios informacijos rengėju bei skleidėju, jam taip pat galioja poveikio priemonės, taikomos inspektoriaus.

Tarnyba dažniausiai skiria įspėjimą, papeikimą bei reikalavimą paneigti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Klausimas

Ar tai nėra Grublio ir Čepo komitetininkų trolinimas prieš rinkimus? Laikykitės. Protingi supranta ,kad teršti savo lizdo negalima,negražu ir gėda. Pati sutuoktinė apsijuokė

Skaitau Bibliją

"Kas iš jūsų be kaltės, tegu pirmas meta į ją akmenį". Kitoj vietoj: "Pirma išritink rąstą iš savo akies, o tada pažiūrėsi, kaip iš brolio akies išimti krislelį". Gerai parašyta, ką ne?

Viesas interesas

Viesinti ir skelbti. Politikai ir valdzioj esantieji yra viesi asmenys. Ju reputacija privalo buti nepriekaistinga. Viesinkite viska. Ju privatus gyvenimas pagal istatyma nelueciamas iki tol kol tai nekenkia visuomenes intetesams. Pvz. Viesinamas valdzioj esancio narkomano gyvenimas ir orgijos bei viso to kaina. Viesinama kai prokuroro dukte narkomane ir jis ja idarbina Seime. Viesinama kai savivaldybes tarnautoja ima kysius....asmenimis gyvenimas viesinamas, kai orgijas kelia uz kysiu rinkimo budu sukauptus pinigus ar kai paslaugos teikamos vietoj kysiu pinigais. Tai viesas interesas. Butinai viesinkite. Kiek ju yra narkotiku versle, kas isdarineja ju vaikai, pvz tas mergaite prievartaves boksininkas kuris vietos politiku vaikas. Viesinkit ka uzsieniuos isdarineja valdanciuju vaikai ir anukai ir uz kieno pinigus. Maza nepasirodys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS