Antikorupcijos komisijoje – klausimai dėl politiko viešbučio Klaipėdoje | Diena.lt

ANTIKORUPCIJOS KOMISIJOJE – KLAUSIMAI DĖL POLITIKO VIEŠBUČIO KLAIPĖDOJE

Klaipėdos savivaldybės Antikorupcijos komisija aiškinosi, kaip buvo leidžiami pinigai pandemijai valdyti vykdytiems viešiesiems pirkimams. Posėdyje domėtasi, kodėl be konkurso savivaldybė rinkosi miesto tarybos nario Arūno Tumos šeimai priklausančio viešbučio paslaugas.

Sutartys – per valandą

Antikorupcijos komisija buvo prašiusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos pateikti visas sutartis, susijusias su pandemijos valdymu.

Komisijos nariams buvo pateiktos 72 sutartys.

Daugiausia diskusijų kilo dėl apgyvendinimo paslaugų pirkimo.

Klaipėdos savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vilma Marcinkevičienė patikino, kad, vos tik paskelbus karantiną ir gavus nurodymus dėl atvyksiančių asmenų saviizoliacijos, Viešųjų pirkimų skyrius turėdavo itin nedaug laiko kokiai nors paslaugai surasti ir įsigyti.

„Pirmadienį atėjau į darbą ir per valandą privalėjau surasti, kas teiks paslaugą“, – sakė V.Marcinkevičienė.

Anot jos, tik vėliau, įgijus patirties, savivaldybė ėmė vykdyti tam tikras tiekėjų atrankas.

„Pavyzdžiui, atsirenkami penki tiekėjai, tačiau sutartys pasirašomos tuomet, kai atsiranda vienos ar kitos paslaugos poreikis. Tik tuomet atnaujiname varžymąsi, ir pasirenkamas geriausias pasiūlymas“, – paaiškino V.Marcinkevičienė.

Užkliuvo politiko viešbutis

Klaipėdos savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis prisiminė, kad patys įstatymai keitėsi valandomis.

Antikorupcijos komisijos narys Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos miesto Senamiesčio seniūnaitis, klausė, ar savivaldybė skaičiavo, kiek tūkstančių eurų išleido apgyvendinimo ir maitinimo paslaugoms, kurias miestas pirko neskelbiamų derybų būdu?

Neskelbiamų derybų būdu pasirenkama įmonė „Verslo vertikalė“. Kaip suprantu, tai vienam tarybos nariui priklausantis verslas. Kaip jį pasirinko savivaldybė?

„Kiek žmonių buvo apgyvendinta viešbučiuose, kurių paslaugas mes pirkome? Neskelbiamų derybų būdu pasirenkama įmonė „Verslo vertikalė“. Kaip suprantu, tai vienam tarybos nariui priklausantis verslas. Kaip jį pasirinko savivaldybė?“ – klausė R.Kulikauskas.

Miesto tarybos nario Arūno Tumos šeimai priklausantis viešbutis iš tiesų teikė apgyvendinimo paslaugas.

Į seniūnaičio klausimą, kaip politiko verslas buvo pasirinktas paslaugai teikti, atsakė M.Poimanskis.

Renaldas Kulikauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

„Viešbutis „Aurora“ pasirinktas dėl geografinės padėties. Tai vienas pirmųjų viešbučių, kuris sutiko teikti paslaugą. Turime įkalbinėti viešbučius dalyvauti konkursuose. Net šiuo metu, kai paskelbtas atviras konkursas, „Aurora“ atsisakė jame dalyvauti. Šiuo metu turime „Navalio“ pasiūlymą. Su visais didžiausiais viešbučiais sudarėme susitarimus, kad ten vešime žmones“, – aiškino M.Poimanskis.

R.Kulikauskas paprašė detalizuoti, už kokią sumą parai paslaugą sutiko teikti A.Tumos viešbutis.

„Galbūt tai mažesnė nei rinkos suma, tuomet mes nebeturėtume klausimų“, – prašymą patikslino seniūnaitis.

Už parą – 25 eurai

M.Poimanskis patikino, kad vidutiniškai viešbučių paslaugomis buvo naudojamasi 14 dienų.

„Valstybė kompensavo šias paslaugas. Iš viso viešbučių paslauga naudotasi 7 134 paras. Viešbučiuose buvo įsikūrę per 500 žmonių. Viešbutyje „Amberton“ gyveno 143 žmonės, jame praleistos 536 paros. Viešbutyje „Aurora“ – 249 žmonės, paslaugomis naudotasi 2 333 paras. Viešbutyje „Bohema“ apgyvendinta 16 žmonių. Viešbutyje „Navalis“ gyveno 155 žmonės, mokėta už 1 746 paras, viešbutyje „Taknoma“ gyveno 32 žmonės 246 paras. Kempinge 95 paras gyveno trys koronavirusu sergantys asmenys. Viešbutyje „Kubu“ 21 asmuo gyveno 708 paras“, – vardijo M.Poimanskis.

Iš viso už apgyvendinimo paslaugas sumokėta 145 278 eurai.

„Kadangi neviršijome 25 eurų už parą, visos išlaidos bus padengtos iš valstybės biudžeto“, – patikino M.Poimanskis.

Siūlė keisti tvarkas

Miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė pastebėjo, kad, įvertinus per pandemiją įgytą patirtį, vertėtų galvoti apie tam tikrus įstatymų pakeitimus.

„Aš turėjau įvairių ekstremalių situacijų valdymo patirties. Manyčiau, kad galima būtų patvirtinti tvarkas, pagal kurias, pavyzdžiui, administracijos direktorius galėtų disponuoti 100–200 tūkst. eurų suma“, – pasiūlė J.Simonavičiūtė.

Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyrius informavo Antikorupcijos komisiją, kad Viešųjų pirkimų tarnyba aiškinosi dalį pandemijos metu sudarytų sutarčių.

„Viešųjų pirkimų tarnyba tikrino pirkimą dėl apsaugos priemonių. Didelių pažeidimų nebuvo, bet pastabų, kaip ateityje elgtis tokiose situacijose, pateikta“, – teigė V.Marcinkevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

:)))

Mano išsilavinimas leidžia atskirti " besidominčio " tunelinį mąstymą :))) Kurį šiuo atveju vadinu politizuotu . O Jūsų išsilavinimas leis suvokti ką atsako M.Poimanskis ? Nutildyti ? :)))) Kam ? Tegul kalba , rašo tada lengviau " pažinti " asmenį :)))) Bent jau man . Ir kas paaiškėjo iš posėdžio ? Jokio nusižengimo ar išlaidavimo nebuvo ? Miesto biudžetas saugus ? :))) Todėl aš, kaip miestietis, tarybos nariui Tumai dėkoju už pagalbą sprendžiant situaciją be jokio savanaudiškumo !

Sventosios uosto isisavintojas

21 amzius bet vis dar neislendame is komunistuojancio korupcinio liuno.Tarybos naris iskarto turejo nusisalinti nuo perteklinio pinigu issisavinimo. Verslas nesuderinamas su politika taip laisvose ir demokratinese salyse,o cia dar komentaruose gyneju pilna vis raso mums kad tai normalu,taip turi buti,nes tai pagalba.Vis dar vsio zakonno i savo kisene,vis dar Kristutems bambomkems

R.S.- to Tema

Klaipėdos politikai turėtų reaguoti į aiškiai ydingą viešųjų pirkimo konkursų tvarką. O neprisikabinti prie vieno žmogaus, kuris esant kritinei situacijai ir nesant laiko ,,ceremonijoms", pasiūlė savo paslaugas. Nėra ko čia klausinėti kai šaukštai po pietų..Mano nuomone buvo sureaguota tinkamai. Antra vertus, jeigu pvz. kiltų karas ar irgi paskui, praėjus kokiems 1 metams šitie blusiai blusinėtų kas kur kaip buvo ir ką reikia apkaltinti netaip padarius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS