Asmenukės – menas ar liga? | Diena.lt

ASMENUKĖS – MENAS AR LIGA?

Asmenukių (angl. "selfie") virusas plinta. Klaipėdoje pirmą kartą buvo minima Tarptautinė asmenukių muziejuje diena. Tiesa, šis veiksmas sulaukia įvairių interpretacijų: vieni jį laiko psichiniu sutrikimu, kitiems tai kasdienybė.

Tarptautinės asmenukių muziejuje dienos (angl. International Museum Selfie Day) proga miestiečiai buvo kviečiami į Klaipėdos pilies muziejų "įsipaveiksluoti" ir dalytis nuotraukomis socialiniuose tinkluose.

Anot organizatorių, pirmą kartą ši idėja buvo įgyvendinta 2014 m. sausį Didžiojoje Britanijoje, ją inicijavo kultūros tinklaraštininkė ir muziejų entuziastė Mar Dixon.

Akcijos sulaukė neįtikėtino populiarumo: jau pirmaisiais metais internete pasidalyta keliolika tūkstančių lankytojų asmenukių iš muziejų visame pasaulyje.

Pasak muziejininkės Agnės Jonikaitytės, uostamiestis taip pat nepraleido progos atkreipti dėmesį į šį dviprasmišką reiškinį.

"Pasaulyje ši iniciatyva vyksta ketvirtą kartą. Į Lietuvą ji atėjo pernai, o mes susizgribome tik šiemet", – užsiminė A.Jonikaitytė.

Tikslas paprastas – parodyti, jog muziejus keičiasi ir atliepia šių dienų aktualijas.

"Norime sugriauti mitą, kad muziejuose tūno tik piktos ir nuobodžios tetos. O asmenukės darymas skatina patį lankytoją tapti kūrėju", – įsitikinusi pašnekovė.

Muziejuje įsiamžinti panorusių klaipėdiečių vakar nebuvo daug.

Vis dėlto akivaizdu, jog "selfie" manija dar neišėjo iš mados: jaunoms merginoms tai seniai tapo kasdieniu veiksmu, visai kaip valgymas ar miegas. Šiuo virusu užsikrečia ir vis daugiau vyresnių žmonių.

Dėl sėkmingo autoportreto entuziastai rizikuoja savo gyvybe ar net žūsta.

Pavyzdžiui, Rumunijoje jauna mergina žuvo bandydama pasidaryti tobulą asmenukę užlipusi ant traukinio stogo. Nelaimė įvyko, kai paauglė koja užkliudė viršuje buvusį elektros laidą – jos kūną nukrėtė 27 tūkst. voltų elektros srovė. Nudegusi pusę kūno rumunė mirė.

Dėl tos pačios priežasties viena rusė taip ir nesulaukė aštuoniolikos. Likus mėnesiui iki gimtadienio, norėdama pasidaryti įspūdingą autoportretą, ji užkopė ant tilto konstrukcijų ir praradusi pusiausvyrą nukrito – dar mėgino griebtis už elektros laidų, bet gavo 1,5 tūkst. voltų smūgį.

Būtent todėl pasaulyje yra vietų, kuriose draudžiama naudotis "selfie" lazdomis ar fotografuotis apskritai. Pavyzdžiui, visuose "Disney" parkuose, kai kuriuose festivaliuose, muziejuose.

Specialistams toks kraštutinis žmonių elgesys kelia nerimą. Amerikos psichiatrų asociacija (APA) oficialiai patvirtino, kad asmenukių darymas yra psichologinis sutrikimas. Asociacija netgi įvardijo ligos pavadinimą – "selfitis".

Anot jų, tai psichologinis sutrikimas, kurio metu kyla sunkiai įveikiamas noras fotografuoti save ir nuotraukas talpinti į socialinius tinklus.

Pasak psichologo Tomo Lagūnavičiaus, mergaitės tiesiog mėgdžioja tai, ką mato internete, ir seka savo idealų, tokių kaip Kim Kardashian ar Monika Šalčiūtė, pėdomis.

"Siekiamybe tampa socialinio tinklo vadinamieji "like'ai", pripažinimas ir paskatinimas. Internete vaikai stebi visus tuos geidžiamus pavyzdžius, apsinuoginusias blondines ir, angliškais terminais kalbant, "Duck Face" – pamaivišką anties snapą primenantį pozavimą. Tam tikros ir labiausiai traukiančios seksualinės pozos netgi yra užkrečiamos", – aiškino T.Lagūnavičius.

GALERIJA

  • Asmenukės – menas ar liga?
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Selfie

Gal angliškai ir selfie, o lenkiškai tai samojebka...

Tai

iškrypimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS