Benamio kaimynystė klaipėdiečiams kelia šiurpą: laiptinėje – spjaudalai ir kraujas | Diena.lt

BENAMIO KAIMYNYSTĖ KLAIPĖDIEČIAMS KELIA ŠIURPĄ: LAIPTINĖJE – SPJAUDALAI IR KRAUJAS

Klaipėdiečių geranoriškumas ir atjauta benamiui, besiglaudžiančiam daugiabučio namo laiptinėje, baigėsi, kai vyras ėmė kosėti ir spjaudyti krauju. Po kelių dienų, praleistų ligoninėje, benamis vėl grįžo į laiptinę, kur toliau šiurpina gyventojus.

Ant grindų – kraujo dėmės

Uostamiesčio Debreceno gatvės 18-ojo namo pirmosios laiptinės gyventojai, kaip ir visi žmonės, bijo užkrato.

Devynių aukštų laiptinėje yra 36 butai, o juose gyvena ne po vieną žmogų. Visi jie mato kelerius metus viršutinių aukštų aikštelėse naktimis miegantį benamį Artūrą.

Anksčiau, kol šis vyras nekėlė didesnių problemų, gyventojai jam net antklodes dovanodavo, kad namų neturintis vyras nesušaltų.

Pastaruoju metu, matyt, pablogėjo Artūro sveikata, be to, jis taip suįžūlėjo, kad ėmė dergti prie durų padėtus kilimėlius kojoms valyti. Todėl daugelis savo kilimėlius išmetė ir naujų nebeperka.

Artūras tapo nepageidaujamu namo laiptinėje, bet išguiti jį iš bendro naudojimo patalpų kaimynams nesisekė.

Kai prieš porą mėnesių užklupo karantinas, žmonės benamio dar labiau ėmė baimintis, o neseniai pastebėjo, kad ten, kur vyras miega, atsirado ne tik spjaudalų, bet ir kraujo. Jis pats įmindavo į kraujo balą ir pripėduodavo laiptus.

Pasak gyventojų, laiptinės valytoja atsisakė kuopti benamio pėdsakus. Ji pati bijo užsikrėsti.

Pasipiktinimas: gyventojai benamio skreplius ir kraują užpylė chlorkalkėmis. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Grįžo iš ligoninės ir atsigulė

Sekmadienį, gegužės 10-ąją, gyventojai iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Signalas buvo rimtas – vyras labai garsiai kosėjo, o kraujo balų vis daugėjo.

Medikai pamatavo Artūro temperatūrą, konstatavo, kad ji šoktelėjo iki 39 laipsnių.

"Medikai liepė jam užsirišti medicininę kaukę, bet jis priešinosi. Po ilgų įkalbinėjimų buvo išvežtas, manėme, kad pagaliau galėsime būti saugūs. Galite įsivaizduoti, kokį siaubą išgyvenome. Žmonėms privalu su kaukėmis vaikščioti net lauke ir vengti kontaktų su bet kokiais žmonėmis. O čia už mūsų butų durų – nežinia kokios ligos židinys. Galiausiai greitoji benamį išvežė, bet trečiadienį, apie 11 val., mes jį vėl pamatėme miegantį laiptinėje", – su siaubu kalbėjo namo gyventoja Liudmila.

Moteris pasakojo, kad keli kaimynai išvarė bedalį laukan, vakare jis į savo įprastą vietą nebegrįžo.

Į nakvynės namus nenori

Vakar prieš pietus prie visiškai netoli esančios parduotuvės, ant šaligatvio bortelio susirietęs tupėjo žmogus.

Smulkaus sudėjimo basnirčia įsispyręs į sportinius batus liesas vyras spjaudė sau tarp kojų, rankose laikė sausainį, šalia gulėjo permatomas maišelis, jame – batonas, keli indeliai salotų.

Paklaustas, ar jis yra Artūras, vyras rusiškai atsakė, kad tikrai taip.

"Nuvežė į ligoninę, rado auglį va, čia, – vyras parodė kažkur prie kaklo. – Gydytojas suėmė, suspaudė taip skaudžiai, kad net užkaukiau. Sakė, pirmą kartą tokį dalyką darė. Nepagydė. Grįžau autobusu. Iki nakvynės namų man toli eiti. Du kartus ten gyvenau, nepatinka, ten yra blusų ir ir rytais išvaro. Sakote, nebevaro? Bet valgyti nebus ko. Sakote, duoda nemokamai? Bet aš rūkau. Ar negaliu nerūkyti? Galiu, bet aš rūkau."

Naktį į trečiadienį Artūras pasakojo miegojęs pas draugą. Atviravo turintis seserį, bet su ja nebendraujantis. Pasigyrė, kad trečiadienį jam sukako 45 metai.

Gyventojai įsitikinę, kad benamiai į laiptinę įeina ne kurio nors kaimyno malone, o žino kažkokį slaptą tik policininkų ir ugniagesių naudojamą būdą įveikti telefonspynę.

Žadėjo spręsti problemą

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas patikino, kad nežinia kuo sergantis žmogus negali gyventi laiptinėje, ypač dabar, karantino metu, ir pažadėjo susisiekti su Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vadove Rože Perminiene ir socialinės rūpybos skyriaus vadove, rašė joms elektroninį laišką.

Labai blogai, kad ketvirtadienį tas žmogus vis dar buvo, kur buvęs.

R.Grigaliūnas tikino, kad minėto namo laiptinė turi būti išvalyta ir dezinfekuota savivaldybės lėšomis, o sergančiu žmogumi, nepaisant jo gyvenimo būdo, turi būti pasirūpinta.

"Labai blogai, kad ketvirtadienį tas žmogus vis dar buvo, kur buvęs. Savivaldos skyriai turėtų pasirūpinti žmogumi. Maniau, kad situacija bus išspręsta tą pačią dieną, pasirodo, valdininkai stumdo vienas nuo kito", – piktinosi R.Grigaliūnas.

Uostamiesčio nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė prisiminė minėtą vyrą ir jo istoriją.

Raimundas Grigaliūnas / Redakcijos archyvo nuotr.

Šios įstaigos paslaugomis jis tikrai yra naudojęsis, bet nepakluso reikalavimui į nakvynės vietą ateiti blaiviam. Griežti reikalavimai jam buvo nepriimtini.

R.Perminienė pasakojo gavusi elektroninį laišką, bet apie tai, kad benamis buvo išvežtas į ligoninę ir ten kelias dienas gydytas, neturėjo informacijos.

Vedėja patikino, kad kiek daugiau nei po pusvalandžio į minėtą namą atvažiuos dezinfekuotojų brigada ir laiptinę dezinfekuos.

Sveikatos apsaugos skyriaus vadovė R.Perminienė tikino, kad ligoto vyro sveikata bus patikrinta, tada bus sprendžiama, kaip jam padėti.

Kaip padaryti, kad nei šis, nei kuris kitas benamis daugiau neateitų nakvoti į Debreceno gatvės 18 namo laiptinę, turėtų spręsti namą administruojančios bendrijos "Kėnis" pirmininkas Remigijus Eitutis.

Jis tikino, kad jau šiemet namas bus renovuojamas, tada bus keičiamos ir durys bei jų užraktas, kurio benamiai nebegalės atrakinti.

Pirmininkas mano, jei Artūrą medikai išleido, veikiausiai COVID-19 jam nebuvo nustatyta. Bet tai dar nereiškia, kad jis neserga kokia nors kita infekcine liga.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

rip

po operacijos mire

to Lolas

Na ką jūs čia kalbat... Reikalavimai nakvynės namuose - lankytis blaiviam, neturėti su savim alkoholio ir negerti,nerūkyti patalpose ir nesimušti. Higiena ten yra kur pasirūpinti, net rūbus ir avalynę darbuotojai parūpina jei reikia.

Lolas

Ten tokie reikalavimai tiems bomžams, vos neturi būti švarus, tikriausiai su "Guči" kvepalais ir banko sąskaitoje turėti apie milioną. Tada jie ten tą "bomžą" galimai ir priims. Reikalavimai, įdomu ar madonna ar armani atitiks, tiems reikalavimams. tai KLP savovaldybei seniai ant žemės nusileisti reikia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS