COVID-19 uostamiestyje dar niekur nedingo | Diena.lt

COVID-19 UOSTAMIESTYJE DAR NIEKUR NEDINGO

Uostamiestyje susirgimų COVID-19 skaičiai mažėja jau penktą mėnesį iš eilės. Tačiau specialistai mano, jog tai nereiškia, kad virusas galutinai atsitraukė ar dar kartą nesmogs. Vis dėlto daugelis persirgusių ar pasiskiepijusių žmonių jau įgijo imunitetą, tad susirgimas šiuo virusu nebėra toks pavojingas, koks buvo.

Nesiekia 40 atvejų

Stabilios situacijos valdymas daugiausia vis dar priklauso nuo žmonių sąmoningumo laikantis higienos taisyklių, nedalyvaujant dideliuose susibūrimuose, ypač jaučiant peršalimo ligų simptomus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėjos Rimos Šimkuvienės teigimu, susirgimai šiuo metu nesiekia keturių dešimčių atvejų per dieną.

"Lyginant pastarąsias dvi savaites, užsikrėtimų COVID-19 skaičius Klaipėdoje mažėja ir nesiekia 40 atvejų per dieną. Per orą plintančių užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, kaip COVID-19 virusas, niekur nedingsta, jie ir toliau cirkuliuoja aplinkoje, tik galbūt žmonių imunitetas cirkuliuojančio viruso atmainai darosi atsparesnis", – nurodė R.Šimkuvienė.

Statistiniai duomenys byloja, jog susirgimų skaičius mažėja penktą mėnesį iš eilės.

Plinta palankiose terpėse

Nors gegužės 1-ąją Vyriausybė nusprendė atšaukti ekstremaliąją situaciją dėl pandemijos, vasarą į miestą plūstant turistų srautams ar vykstant renginiams, gali susidaryti palankios sąlygos ne tik virusui, bet ir kitoms ligoms išplisti.

"Šio antradienio COVID-19 infekcijos statistika rodė, jog 14 dienų naujų pirminių susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų siekė 53,5 atvejo, o septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis – 11,9 proc. Statistiniai duomenys byloja, jog susirgimų skaičius mažėja penktą mėnesį iš eilės. Nors Lietuvoje atšaukti visi su ekstremalia COVID-19 pandemija susiję apribojimai, reikėtų nepamiršti, kad sveikatos išsaugojimas priklauso nuo mūsų socialinio elgesio. Vasarą padaugėja masinių renginių, ir žmonės buriasi į dideles grupes, kuriose susidaro palanki terpė plisti užkrečiamosioms ligoms", – teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė.

Jūratė Grubliauskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Priklauso nuo žmonių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovės R.Šimkuvienės nuomone, nereikėtų būti įsitikinus, jog atvejų skaičius vasarą tikrai išaugs.

"Negalime drąsiai teigti, kad, vasarą gausėjant renginių ar į miestą atvykstančių užsieniečių turistų, atvejų skaičius gali kilti, tai yra tik prielaida. Situacija priklauso nuo daugelio dalykų: žmonių elgsenos, higienos taisyklių laikymosi renginių metu. Taip pat nuo to – atsirado ar ne naujų COVID-19 atmainų", – sakė pašnekovė.

Kartu su ekstremaliosios situacijos atšaukimu, mokyklose nustotas vykdyti testavimas greitaisiais antigeno testais, bet atlikti šį testą ugdymo įstaigose esant poreikiui galimybė išlieka.

"Mokiniui ugdymo proceso metu pasireiškus ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiams yra pasiūloma testą atlikti sveikatos kabinete arba pasiimti testą bei atlikti testavimą namuose. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikui sunegalavus informuojami tėvai, taip pat pasiūlomas greitasis antigeno testas iš seilių ėminių, kurį tėvai gali atlikti namuose", – paaiškino J.Grubliauskienė.

Jau skiepija ketvirtąja doze

Nuo gegužės 31-osios pradėtas pažeidžiamiausių gyventojų skiepijimas nuo  COVID-19 ketvirtąja vakcinos doze.

Pasiskiepyti šiuo metu gali lėtinėmis ligomis sergantys pilnamečiai asmenys, tie, kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, taip pat tie, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kitų gyventojų grupių vakcinaciją planuojama pradėti artėjant rudeniui. Planuojama, kad skiepytis bus kviečiami vyresnio amžiaus gyventojai ir kiti didžiausios rizikos asmenys.

Taip pat nurodyta, kad viena, dviem arba trimis vakcinos dozėmis jau paskiepyta beveik 70 proc. Lietuvos gyventojų, o bendra visuomenės imunizacija nuo COVID-19 ligos viršija 80 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pensininkė

corona nedingo bet dezinfekciniai skysčiai autobusuose ir dauguma prekybos centrų indeliai išdžiūvo , manau dar ir raupams plintant dezinfekciniai skysčiai ir toliau turėtu būti privalomi, o žmonės gali elgtis kaip nori dezinfekuoti rankas ar ne o be to vasara ir taip greičiau galima užsikrėsti visokiomis ligomis todėl dezinfekcinis skystis rankoms reikalingas kiekvienoje vietoje matyt teks nešiotis su savim

.,.

Pas mane net ir nebuvo

liberastinės utelės ir vagys

irgi dar niekur nedingo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS