D. Kšanienė atrado uostamiestį ne tik sau | Diena.lt

D. KŠANIENĖ ATRADO UOSTAMIESTĮ NE TIK SAU

Iš Šiaulių kilusi muzikologė, pedagogė, visuomenės veikėja Daiva Kšanienė vaikystėje kasdien savo tėvus girdėjo minint Klaipėdą. Šis miestas jai tapo ne tik gyvenimo vieta, bet ir tyrinėjimų objektu. Miesto ir viso krašto muzikinę praeitį iš įvairių šaltinių surankiojusi bei ją į kelis veikalus sudėjusi D.Kšanienė su uostamiesčiu suaugo kūnu ir siela.


 

Iš Šiaulių kilusi muzikologė, pedagogė, visuomenės veikėja Daiva Kšanienė vaikystėje kasdien savo tėvus girdėjo minint Klaipėdą. Šis miestas jai tapo ne tik gyvenimo vieta, bet ir tyrinėjimų objektu. Miesto ir viso krašto muzikinę praeitį iš įvairių šaltinių surankiojusi bei ją į kelis veikalus sudėjusi D.Kšanienė su uostamiesčiu suaugo kūnu ir siela.

Apie darbą

"Mano darbas ir pagrindinis pomėgis yra tas pats, tai – muzikologija. Užpernai sukako 50 metų, kai, valdiškai tariant, esu darbo rinkoje. Atlyginimą gavau už pedagoginę veiklą, dėsčiau muzikos istoriją ir teoriją, harmoniją, polifoniją, kūrinio analizę ir kitus dalykus. Savo dėstomą dalyką laikau labai svarbiu ir kiek galėdama visus tuos metus studentus to mokiau", – apie triūsą Klaipėdos universiteto Menų akademijoje kalbėjo D.Kšanienė.

Būdama muzikologe, per daugelį metų ji vedė ne mažiau 400 klasikinės muzikos koncertų, kurių kiekvienam reikėjo atskirai ruoštis, parengti autorinius komentarus.

Dar vienas darbas, už kurį muzikologė atlygio negaudavo, buvo mokslinių darbų rašymas. Kai po studijų konservatorijoje D.Kšanienė atvažiavo dirbti į Klaipėdą, turėjo tikslą ją tyrinėti.

"Tokio termino kaip Mažoji Lietuva net nebuvo. Pradėjau rinkti medžiagą, labai sunkiai sekėsi, teko prašyti leidimo patekti į uždarus archyvus. Daug metų kaupiau medžiagą be vilties parašyti šia tema disertaciją, nes paprasčiausiai to daryti neleido. Leningrade profesorius G.Ginsburgas, paskaitęs mano referatą, patarė rašyti apie tarybinę Klaipėdą, o praeities dalykus palikti įžangai. Medžiagą rinkau po kruopelę iš senosios periodikos. Tai buvo kruvinas darbas, bet man labai patiko. Tik atėjus nepriklausomybei parašiau ir apsigyniau darbą "Muzikinė kultūra Klaipėdos krašte 16 a. – 20 a. 4 dešimtmetis. Lietuvių ir vokiečių kultūrų sąveika". Po to išleidau monografiją ir vis daugiau gilinausi į šio krašto praeitį, rašiau straipsnius, leidau knygeles. Prie tos pačios temos dirbu ir dabar, – pasakojo D.Kšanienė.

Miestiečiai šią moterį pažįsta ir kaip aktyvią visuomenės veikėją. Klaipėdos universitete ji trečią kadenciją yra senato narė, vieną kadenciją buvo senato pirmininke, Menų akademijoje apie 30 metų buvo katedros vedėja, fakulteto tarybos narė, atestacinės komisijos narė, fakulteto redakcinės kolegijos pirmininkė. Porą kadencijų dalyvavo Kultūros skyriaus Kultūros ir meno komisijos veikloje. Dabar yra Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos bei Neringos L.Rėzos kuratoriumo narė. Trejus metus moteris buvo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų komisijos narė.

1990–1995 m. D.Kšanienė buvo miesto tarybos deputatė.

"Buvau išrinkta nuo senamiesčio. Tada aš, kaip ir kiti žmonės, įsivaizdavo, kad deputatas atsakingas už viską savo apygardoje. Pinigų negaudavome net kanceliarinėms išlaidoms. Kiekvieną savaitgalį kaip į darbą eidavau pas gyventojus tirti visokių skundų: kam stogas kiauras, kieno siena supelijusi, kažkur rūsys šlampa, o dar senamiestyje nėra mėsos parduotuvės. Kartą kilo konfliktas, kad universalinėje parduotuvėje pardavėjos išsidalijo kailinius, o pirkėjams jų neliko. Kovojau, bandžiau spręsti visas bėdas, pykausi su valdininkais", – prisiminė D.Kšanienė.

Apie šeimą

Nors D.Kšanienė gimė Šiauliuose, jos šeimos ryšys su Klaipėda atsirado gerokai anksčiau. 1933 m. jos tėvas Povilas Vainauskas atvyko į Klaipėdą ir iki pat 1939 m. dirbo pašte, vadovavo vienam jo skyriui. Moteris ir dabar pamena jo pasakojimus apie vokišką tvarką, apie šaulių chorą, kuriame dainavo, Tėvas buvo bendravęs su Vydūnu. Todėl uostamiestis jauną, vos baigusią mokslus Vilniuje merginą labai traukė. Čia ji susipažino su kiek anksčiau konservatoriją baigusiu Kaziu Kšanu. Šiemet liepą pora švęs auksines vestuves.

"Mes krizių neišgyvenome. Turbūt dėl to kaltas auklėjimas. Mačiau, kaip pokariu vargo mano tėvai, todėl man buvo aišku, kad reikia laikytis vienam kito. Ir mums nebuvo lengva. Vyras vadovavo liaudies operai ir į šį darbą buvo visiškai paniręs. Lagaminais iš Vilniaus parsiveždavo partitūras, po kelių dienų jas perrašius vėl nešdavo į traukinį. Kartą išėjo į stotį, o po kelių minučių grįžo visas kruvinas ir be lagaminų. Chuliganai pamanė, kad juose kokie nors turtai. Kitą rytą susodinome vaikus į rogutes ir ėjome rinkti išmėtytų lapų. Mačiau, kad jam reikia pagalbos, naktimis ranka perrašinėdavau partitūras. Viską išgyvenome kartu, vienas kitam padėdavome", – kalbėjo D.Kšanienė.

Pora užaugino sūnų Ugnių, kuris, nepaisant unikalios klausos, tapo neurochirurgu. Sūnus turi dvi dukras – Ievą ir Ugnę. Dukra Miglė yra pianistė, gyvena Klaipėdoje, J.Karoso muzikos mokykloje moko groti fortepijonu, be to, dirba Menų akademijoje operos studijoje ir yra K.Kšano vadovaujamo choro "Klaipėda" koncertmeisterė. Ji augina du sūnus – Matą ir Juozą.

Apie pomėgius

D.Kšanienės mama buvo tautodailininkė, tad visas keturias dukras išmokė megzti, austi bei kitų rankdarbių. Buvo laikas, kai moteris apmegzdavo visą savo šeimą. Tai darydavo su didžiuliu užsidegimu, bet vieną dieną šis pomėgis baigėsi, kaip siūlų kamuoliukas. Po to bene dešimtmetį mėgaudamasi moteris plušo sode. Bet ir šis pomėgis buvo išsemtas lyg šulinio vanduo. Kelerius metus ji buvo užsidegusi spręsti kryžiažodžius, užgeso ir ši aistra. Kol kas nepamainomas D.Kšanienės pomėgis yra skaityti. Istorinės knygos, kūrėjų biografijos jai reikalingos gilinantis į profesijos subtilybes. F.Dostojevskis buvo mėgstamas autorius moters jaunystės laikais. Dabar prieš miegą ji savo malonumui skaito detektyvus.

Apie Klaipėdą

"Galiu prisiekti, Klaipėda man – pats saviausias, brangiausias, artimiausias ir mieliausias miestas. Klaipėda yra spalvinga, išgyvenusi daugybę virsmų, todėl labai įdomi. Man čia viskas buvo nauja ir įdomu, kuo daugiau gilinausi, tuo įdomiau darėsi. Mano mėgstamiausia dalis yra iki Senojo turgaus, nes visada gyvenau centrinėje dalyje. Mieliausios vietos yra Koncertų salė, abu teatrai, P.Domšaičio galerija, Parodų rūmai, bibliotekos, etnocentras", – atviravo moteris.

Gyvenimo credo

D.Kšanienė tikino negalinti gyvenanti nieko neveikdama, tiesiog ilsėdamasi. Muzikologei labiausiai priimtina B.Franklino mintis: "Ar myli gyvenimą? Jei myli, tai negaišk laiko, nes laikas ir yra gyvenimas".

Apie Metų klaipėdietę

"Kiekviena iniciatyva, kuri paskatina žmones pagalvoti apie kitus, yra gera. Labai gerai, jei galima žmones pastebėti, išskirti, paminėti jų gerus darbus. Klaipėdoje yra daug dorai, sąžiningai dirbančių moterų ir jos yra vertos būti pastebėtos. Todėl šis konkursas – puikus sumanymas", – neslėpė D.Kšanienė.

GALERIJA

  • D.Kšanienė <span style=color:red;>(antroje eilėje kairėje)</span> užaugo darnioje ir tvarkingoje šeimoje.
  • Ypatingų krizių neišgyvenę Kazys ir Daiva Kšanai užaugino sūnų Ugnių ir dukrą Miglę.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

too onute

čia ne malonumų karalienę gi renkate, šiaip jau Klaipėdoje pagarbos meno ir kultūros žmonėms nėra, viskas prasideda nuo kult. skyriaus, nepagarba vieni kitiems klp. jau suspėjo įsišaknyt

Onute

Tame tarpe yra malonesniu moteru :)

keista

Gimimo vieta dar ne nuopelnas. Ne visos kitos pretendentės taip pat yra gimusios Klaipėdoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS