Dėl 500 eurų – rebusas: moteris susidūrė su neįtikėtina bėda | Diena.lt

DĖL 500 EURŲ – REBUSAS: MOTERIS SUSIDŪRĖ SU NEĮTIKĖTINA BĖDA

Klaipėdietė pensininkė susidūrė su neįtikėtina bėda. Moteriai teko tuščiomis pėdinti iš parduotuvės, nes joje senolė negalėjo už maisto produktus atsiskaityti 500 eurų kupiūra. Paaiškėjo, kad tokio nominalo kupiūrų nepriima ir daugiau prekybos centrų, o pasikeisti pinigus įmanoma tik dviejose visoje šalyje esančiose Lietuvos banko kasose – Vilniuje ir Kaune.

Purtė galvą, ir viskas

"Esu neviltyje. Nuėjau duonos ir kitų produktų į Klaipėdos centre esančią parduotuvę. Žinote, viskas brangsta, jau teko pradėti naudoti juodai dienai laikytas santaupas. Turbūt ne aš viena tokioje situacijoje galėjau atsidurti. Ir daugiau pensininkų priversti leisti santaupas. Tačiau parduotuvės kasininkė pareiškė, kad nepriims 500 eurų kupiūros. Nieko neaiškino, tik purtė galvą, ir viskas", – dienraščiui skundėsi pensininkė.

Moteris dar pamėgino praverti kelių parduotuvių, esančių netoliese, duris, niekas ankstyvą rytą nepanoro iškeisti tokios stambios sumos.

Ką daryti tokiu atveju senyvam piliečiui?

Pasirodo, gyvenantiesiems Klaipėdoje 500 eurų banknoto kupiūra iš tiesų gali virsti tikru galvos skausmu.

500 eurų nominalo banknotai nebegaminami jau keletą metų.

Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė Ramunė Juzėnienė patikslino, kad apie sprendimą stabdyti 500 eurų banknotų išleidimą Europos centrinis bankas pranešė 2016 m. gegužės mėnesį.

"Nuo 2019 metų sausio 26 dienos Lietuvos bankas, kaip ir kiti euro zonos centriniai bankai, į apyvartą nebeleidžia 500 eurų banknotų. Nepaisant to, šio nominalo banknotai yra teisėta atsiskaitymo priemonė ir gyventojai turi teisę ir gali atsiskaityti 500 eurų nominalo banknotais", – akcentavo Lietuvos banko atstovė.

500 eurų nominalo banknotai nebegaminami jau keletą metų.

Neatnaujina įrangos

R.Juzėnienė pripažino, kad apie tai, jog prekybos centrai kartais nepriima 500 eurų kupiūrų atsiskaitymui, yra žinoma.

"Nors prekybininkai turėtų priimti atsiskaitymui visų nominalų eurų banknotus, tačiau dėl įvairių priežasčių kartais nenori prisiimti atsakomybės ir priimti aukšto nominalo banknotų, jei nėra įsitikinę dėl jų tikrumo. Lietuvos bankas nuolat stebi padirbtų pinigų situaciją ir perspėja bankus bei prekybos įmones atsinaujinti banknotų tikrinimo aparatų programines įrangas", – pastebėjo specialistė.

Pasak Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovės, pastaruoju metu Lietuvos bankas sulaukė keleto skundų iš gyventojų apie nepriimamus 500 eurų banknotus, todėl kreipėsi į skunduose minimą prekybos centrą ir paragino šiuos banknotus priimti.

"Lietuvos banko žiniomis, minėtas prekybos tinklas galėjo nepriimti banknotų dėl neatnaujintos banknotų pažinimo įrangos, tačiau šiuo metu ši įranga jau yra atnaujinta ir tinkama atpažinti padirbtus visų eurų nominalų banknotus. Kiekvienu atveju Lietuvos bankas aktyviai reaguoja į skundus ir kreipiasi į atitinkamas prekybos įmones, skatindamas rūpintis klientų patogumu ir jų galimybėmis atsiskaityti įvairaus nominalo eurų banknotais", – priminė J.Juzėnienė.

Skundai: Lietuvos banko atstovė R.Juzėnienė pripažino, kad sulaukė skundų dėl klaipėdietės pensininkės neaptarnavusio prekybos centro. Juliaus Kalinausko nuotr.

Nukreipė į paštą

Paaiškinimuose gyventojams Lietuvos banko svetainėje rašoma, kad prekybininkai turi teisę atsisakyti priimti 500 eurų banknotus dėl pateisinamų priežasčių.

Pavyzdžiui, jei prekybininkas neturi pakankamai grąžos.

Todėl perkant mažos vertės prekę, kaip autobuso bilietas ar kavos puodelis, turėtų būti naudojami abiem šalims priimtini nominalai.

Nemokamai ir neribotą laiką 500 eurų banknotus galima išsikeisti Lietuvos banko kasose.

Tačiau visoje šalyje tokios kasos yra tik dvi – Vilniuje ir Kaune.

Pensininkui kažin ar bus patogu autobusu iš Klaipėdos nukakti iki Kauno ir atgal, vien tam, kad pasikeistų 500 eurų banknotą.

"Nors Lietuvos banko kasos yra Vilniuje ir Kaune, tačiau jei gyventojui kyla abejonių dėl banknoto tikrumo, t. y. jie nebuvo priimti prekybos centre, o atvykti į Lietuvos banką nėra galimybės, banknotą galima ir atsiųsti į Lietuvos banką įvertinta siunta paštu. Vis dėlto atsakomybę už siuntos saugumą prisiima siunčiantysis asmuo. Ekspertizė atliekama per 20 darbo dienų. Paaiškėjus, kad banknotas tikras, jo vertė kompensuojama pavedimu į gyventojo nurodytą sąskaitą arba išmokama grynais atvykus į kasą Vilniuje ar Kaune pagal asmens pageidavimą", – paaiškino R.Juzėnienė.

Už keitimą – mokestis

Skelbiama, kad tokio nominalo banknotus galima pakeisti kai kurių kredito įstaigų skyriuose, valiutų keityklose, tačiau ten ši paslauga yra mokama.

Lietuvos bankas skelbia, kad per daugiau kaip ketverius metus nuo euro įvedimo išleido į apyvartą 1,4 mln. vnt. 500 eurų nominalo banknotų.

Tai sudaro tik 4 proc. visų išleistų eurų vertės.

Populiariausi Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, tebėra 50 ir 20 eurų banknotai, jie sudaro atitinkamai 52 ir 21 proc. visų apyvartoje esančių banknotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (49)

Aušra

Vilniuje degalinėje įsipylus degalų neėmė 500 eurų kupiūros. Paprašė atvežti smulkesniais.

Danguole Suroviec

Turėjau problemų Druskininkų iki parduotuvėje Čiurlionio g. Dar apšaukė ir žiūrėjo, kaip į vagį. Teko palikti visas prekes, niekaip nesupratau, kodėl?

dk

Man pries keleta metu teko vargti Prancuzijoje su 500 euru kupiura. Niekur neeme - nei parduotuvej, nei restorane. Viena prancuze patare pameginti nusipirkti pasto zenklu paste. Taip ir padariau. Tai buvo vienintele vieta kurioje sugebejau iskeisti ta nelemta kupiura. Nuo to laiko neimu 500 euru.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS