Dėl deklaravimo klaipėdiečius konsultuos telefonu | Diena.lt

DĖL DEKLARAVIMO KLAIPĖDIEČIUS KONSULTUOS TELEFONU

Kovo viduryje įpratę pradėti pildyti metinę pajamų deklaraciją, Lietuvos žmonės tai turės padaryti ir šiemet. Tiesa, kiek vėliau. Gyvai konsultuotis su mokesčių inspekcijos specialistais gyventojai galės tik telefonu, o deklaravimo terminas pratęsiamas iki liepos.

Padės vedlys

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad, kaip ir kasmet, gyventojams bus suformuotos preliminarios pajamų mokesčio deklaracijos. Deklaravimo pabaigos terminas šiemet buvo numatytas iki gegužės 4-osios, tačiau dėl koronaviruso sukeltos pandemijos jis pratęstas iki liepos 1 d.

Šiemet pildant deklaracijas galios nauja tvarka, teigiama, kad pildyti dokumentus bus paprasčiau, senosios formos nebeliks, deklaruoti padės prie kiekvieno klausimo atsirandantys paaiškinimai. VMI darbuotojai juos vadina vedliu.

Deklaraciją pildantis žmogus turės pereiti septynis žingsnius, tai yra atsakyti į tam tikrus klausimus. Daugeliui žmonių tiesiog teks pažymėti neigiamus atsakymus.

Individualią veiklą vykdantiems asmenims vedlys pateiks papildomų klausimų ir patarimų, kaip į juos atsakyti.

Deklaracijų teks palaukti

"Žmonės neturėtų panikuoti dėl to, kad preliminarios pajamų mokesčio deklaracijos dar nėra suformuotos, pernai tai buvo padaryta kovo 20 d. Įsipareigojimo, kada VMI turi tai padaryti, nėra. Tai priklauso nuo to, kada gaunami duomenys. Tikėtina, kad šiemet deklaracijos gali būti suformuotos kiek vėliau, nei įprasta, bet, tikėtina, neužsitęs. Permokų grąžinimas vyks, kaip ir numato įstatymas, iki liepos 31-osios. Reikėtų pasisemti kantrybės, suprasti itin nepalankią situaciją ir truputį palaukti", – paaiškino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Laima Domarkienė.

Gyventojai raginami neskubėti į VMI ir preliminariųjų deklaracijų atsiradimą sekti savo elektroninėje bankininkystėje.

Konsultuos telefonais

Daug metų, vos prasidėjus deklaravimui ir baigiantis jo laikui, į VMI skyrius plūstelėdavo minios žmonių, tikėdamiesi, kad VMI darbuotojai padės teisingai užpildyti deklaracijas.

Karantino sąlygomis tokios paslaugos nebebus teikiamos, gyvai teikę konsultacijas, darbuotojai šiemet tai darys telefonu, tačiau deklaraciją žmonėms teks pateikti internetu.

Konsultuojančių darbuotojų telefonų numeriai bus nurodomi VMI internetiniame tinklalapyje, o atėję į VMI skyrių gyventojai juos ras užrašytus skelbime prie inspekcijos durų.

L.Domarkienė priminė, kad pensininkams, kurie gyvena tik iš gaunamos pensijos, pajamų deklaruoti nereikia, nebent toks žmogus turėjo didelių sandorių, nuomoja patalpas ar paveldėjo nekilnojamąjį turtą.

VMI darbuotojai tikino rasiantys būdą padėti užpildyti deklaracijas ir internetu nesinaudojantiems žmonėms, tad ragino nepanikuoti.

Dovanų neapmokestina

Nemažai mūsų šalies gyventojų sulaukia paramos iš svetur dirbančių giminaičių. VMI jų pervedamus pinigus prilygina dovanai.

Tėvų, vaikų, senelių, anūkų, brolių, seserų, sutuoktinių padovanotų pinigų, kurių suma per metus neviršija 2,5 tūkst. eurų, deklaruoti nereikia.

Didesnes sumas deklaruoti privalu, bet šios dovanos, pasak L.Domarkienės, nėra apmokestinamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Violė

Elektronini deklaravima galejo paleisti senai,bet kaip ir visad nepasiruošę,ir dangstosi karantinu,paprasciausiai vmi nesugebejo laiku susitvarkyti su naujovem

SUSIJUSIOS NAUJIENOS