Skandalas dėl Palangoje iškirstų medžių: į detektyvą įsivėlusi Kauno įmonė | Diena.lt

SKANDALAS DĖL PALANGOJE IŠKIRSTŲ MEDŽIŲ: Į DETEKTYVĄ ĮSIVĖLUSI KAUNO ĮMONĖ

Palangoje įtarta, kad gamtai padaryta iki šiol neregėto masto žala. Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą ir jį atlikti pavedė sunkius nusikaltimus tiriantiems pareigūnams. Dienraščio „Klaipėda“ duomenimis, sklypas, kuriame buvo iškirsta 1,1 tūkst. medžių, priklauso vienai Kauno įmonei.

Gresia iki 6 metų nelaisvės

Prokurorai tyrimą pradėjo po kurorto mero Šarūno Vaitkaus kreipimosi. Pirmadienį ryte Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė apie Palangos vadovo pareiškimą, kuriuo informuota apie Hipodromo gatvėje iškirstus medžius. Teigiama, kad tai padaryta neteisėtai.

Prokuratūrai pateiktame mero pareiškime nurodoma, kad Palangos savivaldybės administruojamoje teritorijoje buvo vykdoma valstybinėje ir privačioje žemėje augančių želdinių inventorizacija. Jos metu ir pastebėta, kad privačiame sklype iškirsta daugybė medžių.

Klaipėdos apygardos prokuratūros darbuotojai įvertino ir patikslino šią informaciją.

Prokurorai nustatė, kad Hipodromo gatvėje esančiame privačiame sklype iškirsta 1,1 tūkst. medžių, kurie pagal teisės aktus priskiriami saugotiniems želdiniams.

Įtariama, kad taip buvo pažeistos aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklės, o už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.

Jei būtų įrodyta kaltė įvykdžius prokuratūros minimą nusikaltimą, kaltininkais pripažintiems fiziniams asmenims grėstų bauda, areštas ar net laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Įstatymas numato už tokio pobūdžio nusikaltimus atsakomybę taikyti ir juridiniams asmenims.

Vaizdas: sklypas, kuriame iškirsta per tūkstantis medžių, tyrinėtas ir dronu. / „Facebook“ paskyros „Šarūnas Vaitkus“ nuotr.

Vertina kaip sunkų nusikaltimą?

Trumpame prokuratūros pranešime apie šį ikiteisminį tyrimą minima, jog jį atlieka Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Tyrimą kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuroras patikslino, kad šiuo metu bet kokia papildoma informacija bei detalės apie galimą nusikalstamą veiką dėl jų svarbos ikiteisminio tyrimo sėkmei neskelbiamos.

Tirti šiuos dalykus skirta smurtinius nusikaltimus dažniausiai narpliojančiam prokurorui bei policininkams.

Tokios sprendimo motyvą paaiškino Klaipėdos apygardos vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė. Pasirodo, inkriminuotas Baudžiamojo kodekso straipsnis pagal policijos nustatytą privalomąją kompetenciją pavedamas apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovams, jie skiria tyrimą atlikti specializuotam padaliniui.

Suskaičiavo visus medžius

Palangos meras socialiniuose tinkluose plačiau paaiškino situaciją, pavadinęs įvykį brutaliu ir nesuvokiamu.

„Nelegaliai, neturint leidimo, net nebandant imtis įstatymų numatytų veiksmų, kai norima teisėtai ir turint tam priežastį nukirsti medį, ryžtasi savavališkai pakelti ranką prieš didžiulį plotą saugotinų želdynų. Kai mane informavo apie tai, negalėjau tuo patikėti. Negi tai įmanoma ir negi dar yra tikinčių, kad tokie veiksmai ir jų sumanytojai bei vykdytojai gali likti nenubausti?“ – piktinosi kurorto meras.

Jis pranešė, kad Palangos savivaldybės administracijos užsakymu šiuo metu vyksta visų saugotinų želdynų savivaldybės teritorijoje inventorizacija.

Specialistai apžiūri kiekvieną kurorto medį, visi jie bus įrašyti į atitinkamus registrus.

Būtent taip Hipodromo gatvėje buvo aptiktas plynai iškirstas žemės plotas.

„Spalio viduryje atestuoto nepriklausomo želdynų ir želdinių eksperto atliktos ekspertizės metu minimoje teritorijoje užfiksuota sunkiai suvokiama situacija – nukirsti 1 153 medžiai, likę jų kelmai rodo, jog želdynai buvo 15 cm ir didesnio skersmens. Ekspertas nefiksavo tų kirtimų, kur želdinio skersmuo buvo mažesnis ir jie nepriskiriami saugotiniems ar buvo sausuoliai“, – savo socialinių tinklų paskyroje pranešė Š. Vaitkus.

Meras pateikė skaičius, išvardijęs, kiek ir kokių medžių buvo nukirsta, paminėdamas, kad iki kirtimo šiame plote saugotina buvo 1 150 medžių, jiems kirsti buvo privalomas Palangos savivaldybės administracijos leidimas.

„Noriu atsakingai pareikšti – niekada nesitaikstėme ir nesitaikstysime su tokiu brutaliu požiūriu į mūsų pajūrio gamtą. Niekam ir niekada negali kilti nė menkiausios minties, jog liks nepastebėti ir nenubausti neteisėtai, be leidimo palietę net ir vieną medį. Nežinau, kas darėsi galvose tų žmonių, kurie nusiuntė medkirčius į Hipodromo gatvę išnaikinti daugiau kaip tūkstantį lapuočių, tačiau mūsų pozicija yra akivaizdi – reikalausime ne tik kuo griežčiausios bausmės, žalos atlyginimo, bet ir atsodinti želdynus“, – neslėpė savo pozicijos kurorto meras.

Šarūnas Vaitkus / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žala – beveik už 2 mln. eurų?

Š. Vaitkaus teigimu, dėl saugotinų želdinių tvarkymo, kirtimo ar šalinimo minėtoje teritorijoje į Palangos savivaldybės administraciją niekada nebuvo kreiptasi.

Meras išdėstė faktus apie tai, kad 9,13 hektaro teritorija iki šių metų gegužės buvo įregistruota kaip vienas žemės sklypas Hipodromo gatvėje 64. Jo savininkė buvo viena Palangoje gerai žinoma uždaroji akcinė bendrovė.

Prieš kelerius metus parengus minėto žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projektą ir jį patvirtinus, visa teritorija buvo suskaidyta į daugiau kaip 30 sklypų, kurių dauguma yra 15–19 arų dydžio.

Žemės pertvarkymo projekte buvo numatyta ir daugiau kaip 1,5 hektaro želdynų teritorija.

Remiantis Nekilnojamojo turto registro duomenimis, suplanuoti žemės sklypai nuo šių metų gegužės 4 d. priklauso Kaune registruotai bendrovei, užsiimančiai nekilnojamuoju turtu ir jo plėtra.

Š. Vaitkus mano, kad teritorija ir buvo paruošta namų statybai, išpjaunant medžius.

Meras priminė, kad Palangos miesto taryba patvirtino naujus saugotinais paskelbtų želdinių atkuriamosios vertės įkainius.

Ekspertų pateiktoje išvadoje teigiama, kad už 1 150 savavališkai nukirstų medžių šį veiksmą organizavusiems ir vykdžiusiems asmenims gali tekti sumokėti 1,838 mln. eurų gamtai padarytai žalai atlyginti.

Pasirodo, prokurorai vos gavę pareiškimą pranešė pradėję ikiteisminį tyrimą, o policininkai net šventinėmis dienomis dronais fiksavo situaciją minėtame sklype.

Paieškos – lyg detektyvas

Dienraštis „Klaipėda“ turi neoficialios informacijos, kad sklypas, kuriame buvo iškirsti medžiai, priklauso bendrovei „Privataus turto fondas“.

Be medžių likusioje teritorijoje nekilnojamojo turto vystytojai planavo statyti kompleksą „Filleo“, kurį turėtų sudaryti apie 50 namų.

Svarbu tai, kad projekto sumanytojai nė neslepia, kad šią teritoriją įsivaizduoja be jau iškirstų medžių – projekto vizualizacijose medžių nėra, jie paliekami tik sklypo pakraščiuose.

Be medžių likusioje teritorijoje planuojama statyti kompleksą „Filleo“.

Atviri informaciniai portalai skelbia, kad bendrovė įsikūrusi Kaune, Taikos pr. 141, jos direktorius yra Tomas Karkauskas. Skelbiama, kad šioje įmonėje oficialiai dirba du žmonės.

Dviem skelbiamais įmonės telefonais vakar niekas neatsiliepė.

Tačiau viešai prieinamuose šaltiniuose nurodyta, kad minėtas asmuo yra ir vienos namų savininkų bendrijos Kaune vadovas.

Negi tai įmanoma ir negi dar yra tikinčių, kad tokie veiksmai ir jų sumanytojai bei vykdytojai gali likti nenubausti?

Atsiliepęs nurodytu telefono numeriu vyras dienraščio korespondentei vakar patvirtino esąs Tomas Karkauskas, bet paneigė vadovaująs bendrovei „Privataus turto fondas“.

Po kiek laiko redakcijai paskambino moteris. Jos telefono numeris buvo nurodytas bendrovės „Privataus turto fondas“ rekvizitų skiltyje.

Ji patvirtino, kad prokuratūros pranešime kalbama apie „Privataus turto fondo“ sklypą, o ji esanti direktorė, bet pavardės nepasisakė. Moteris tikino apsirgusi ir į darbą pirmadienį nėjusi.

„Kol kas negavome ataskaitos nei kiek medžių, nei nieko. Manau, kad šiandien mums apie tai bus pranešta laišku, bet šiandien dėl ligos nesu darbe. Kolega tikriausiai matė, bet aš nesusisiekiau su juo“, – patvirtino pašnekovė ir pritarė minčiai, kad geriau būtų pabendrauti su minėtu kolega.

Moteris paminėjo, kad tai ir yra T. Karkauskas ir padiktavo jo telefono numerį. Tą patį, kuriuo žurnalistams atsiliepęs asmuo tikino tikrai esąs T. Karkauskas, bet ne bendrovės „Privataus turto fondas“ vadovas.

Viešai prieinami šaltiniai byloja, kad tuo pačiu telefonu naudojasi ir Klaipėdoje veikusios bendrovės, kurių buveinė – Minijos gatvėje.

Šaltiniuose įvardinta, kad T. Karkauskas buvo Minijos gatvėje 127 įsikūrusios uždarosios akcinės bendrovės „Dijona“ vadovas.

„Rekvizitai.lt“ duomenimis, ši bendrovė įkurta dar 2014 m. pradžioje, bet 2021-ųjų lapkritį jos pavadinimas buvo pakeistas į „Zelmalab“. Pernai keitėsi ir šio juridinio asmens vadovas, bet adresas liko tas pats.

Šiemet rugpjūtį nekilnojamojo turto prekyba užsiimančiai bendrovei „Zelmalab“ Klaipėdos apygardos teismas nutarė iškelti bankroto bylą, o rugsėjo 7 d. nutartis iškelti bankroto bylą įsiteisėjo.

Kai kurių viešai prieinamų šaltinių duomenimis, „Sodrai“ bendrovė „Zelmalab“ skolinga beveik 46 tūkst. eurų.

Tas pats telefono numeris skelbiamas ir kaip nekilnojamojo turto konsultantų įmonės „NT broliai“ kontaktas.

Vakar šiuo telefonu daugiau prisiskambinti niekaip nebepavyko, nors tai padaryti buvo mėginama daugybę kartų. Ragelio niekas nebekėlė.


Kiek medžių nukirsta?

Privačiame sklype nukirsti devynių rūšių medžiai:

9 baltalksniai (kelmai 19–37 cm skersmens),

114 plaukuotųjų beržų (15–55 cm skersmens),

36 drebulės (15–45 cm),

6 baltieji gluosniai (19–33 cm),

7 trapieji gluosniai (28–73 cm ),

7 paprastosios ievos (17–24 cm),

950 juodalksnių (15–69 cm),

21 paprastasis uosis (15–62 cm).

GALERIJA

  • Skandalas dėl Palangoje iškirstų medžių: į detektyvą įsivėlusi Kauno įmonė
  • Šarūnas Vaitkus
„Facebook“ paskyros „Šarūnas Vaitkus“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Praeivė

70% Lietuvos teritorijos yra miškai. Iš paveiksliuku atrodo kaip pelkyno teritorija. Tai ko čia ašarot, kad į pelkynus kažkas investuoja, tvarko? Ot laikai atėjo, kad savo sklype piršto pajudint neleidžiama be mero malonės.

Valdzia

Sistema jau senokai BBD ant visu,

Klpd.

tuo pačiu galėtų suskaičiuot kiek dingo medžių pvz. pas mus Giruliuos ir prie jūros buvusioj ,,Žuvėdros" vaikų stovyklos teritorijoj kur paretintam miške sudygo nykių baisių kotedžų eilės..GPS žemėlapius tai tikrai turi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS