Dėl kaimyno gyvatvorės – į savivaldybę | Diena.lt

DĖL KAIMYNO GYVATVORĖS – Į SAVIVALDYBĘ

Net ir privačiame sklype jo šeimininkas negali veisti želdinių, kur tik panorėjęs. Dėl to kontrolieriams neretai tenka spręsti tarp kaimynų kylančius barnius.

Užstoja saulę

Prasidėjus šiltajam sezonui, į Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių ėmė plaukti skundai dėl kaimynų saviveiklos.

Gyventojai piktinasi, kad šalia esančio sklypo medžiai jiems užstoja saulę, sukuria didelį pavėsį arba dar blogiau – suvešėjusi gyvatvorė trukdo eismui.

"Gauti pranešimai iš Serviso, Jaunystės gatvių. Žmonės skundžiasi, kad į gatvę lenda gyvatvorės, seni medžiai, todėl yra nesaugu. Taip pat sulaukėme skundų iš Melnragės gatvės, kad gyvatvorė užaugo iki 3–4 m ir užstoja kaimynams saulę, esą vaikams nepatogu ruošti pamokas. Kol medžiai maži – problemų nėra. Bet žmonės nepagalvoja, kad tas medis užaugs. Vėliau jo neprižiūri, negeni, todėl sukelia aplinkiniams nepatogumų", – dėstė Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Padės išvengti ginčų

Iki šiol želdinių sodinimo reikalavimuose konkrečių leistinų atstumų iki kaimyninio sklypo ribos nebuvo. Tačiau situacija pasikeitė.

Praėjusią savaitę aplinkos ministras Kęstutis Mažeika patikslino prieš 12 metų patvirtintas Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisykles.

Jų priede nurodyti mažiausi leistini atstumai iki kaimyninio sklypo ribos, kai želdiniai veisiami be šio sklypo savininko, valdytojo ar įgalioto asmens sutikimo raštu.

Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas S.Valiulis prognozavo, kad šie pokyčiai sklypų savininkams padės išvengti tarpusavio ginčų.

Medžius ir krūmus, kurie gali užaugti arba formuojami aukštesni kaip 3 m, iš šiaurinės pusės leidžiama sodinti ne arčiau kaip už 5 m nuo kaimyninio sklypo ribos, o iš kitų pusių – ne arčiau kaip už 3 m.

Galinčius užaugti nuo 2 iki 3 m aukščio arba formuojamus iki 3 m aukščio iš visų pusių leidžiama sodinti ne arčiau kaip už 2 m, o galinčius užaugti arba formuojamus iki 2 m aukščio iš visų pusių leidžiama sodinti ne arčiau kaip už 1 m nuo kaimyninio sklypo ribos.

Kaimyninius sklypus skiriančią gyvatvorę, formuojamą iki 2 m aukščio, iš pietinės pusės galima sodinti ne arčiau kaip už 1 m, o formuojamą iki 1,3 m aukščio iš visų pusių galima sodinti ne arčiau kaip už 1 m nuo kaimyninio sklypo ribos.

Pokyčių – ir daugiau

Pasak S.Valiulio, už taisyklių nepaisymą numatytos piniginės baudos fiziniams asmenims nuo 30 iki 120 eurų, juridiniams – nuo 60 iki 140 eurų.

Tiesa, sodininkų bendrijose iškilusias problemas sprendžia tos bendrijos pirmininkas.

Anot Aplinkos ministerijos, naujos yra ir nuostatos apie želdinių sodinimą per visuomenines akcijas ar talkas.

Jų metu leidžiama netaikyti nustatytų sodmenų kokybės reikalavimų lapuočiams ir spygliuočiams medžiams, kai jie sodinami valstybinėje ir savivaldybei priskirtoje žemėje ir jeigu jų sodinimo organizatorius raštu susitaria su savivaldybe ar seniūnija arba tos žemės valdytoju ar naudotoju dėl sodinamų želdinių kiekio, rūšies, sodinimo laiko, vietos, pasodintų želdinių priežiūros ir tvarkymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Ta gyvatvorė Jaunystės g.yra prižiūrima ne vieną dešimtmetį, valdoma ir ten viskas gerai. O štai kad nėra jokios reakcijos į raštiškus pranešimus į važiuojamąją (pėstiesiems jau n metų ten neįmanoma saugiau praeiti) dalį išsikorojusius medžius Klemiškės gatvėje tarpe tarp Saulėlydžio ir Naktigonės sankryžų, tai čia norma?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS