Dėl upelio – detektyvas: palangiškiai aiktelėjo pamatę tekantį raudoną vandenį | Diena.lt

DĖL UPELIO – DETEKTYVAS: PALANGIŠKIAI AIKTELĖJO PAMATĘ TEKANTĮ RAUDONĄ VANDENĮ

Aplinkosaugininkai suka galvas dėl Kretingos rajone raudona spalva nusidažančio Žibos upelio. Ant kojų ne pirmą kartą sukelti inspektoriai taršos vandens mėginiuose neranda. Nežinoma ir tai, ar burokėlius apdirbančios įmonės nuotekos nekenkia aplinkai.

Lyg pasruvęs krauju

Palangiškis Rimvydas, kartu su šeima lankydamasis Rūdaičių piliakalnyje, labai nustebo išvydęs iš tolo raudona spalva šviečiantį nedidelį Žibos upelį.

"Vaizdas – sukrečiantis. Dar važiuodami automobiliu pro langą išvydome raudona spalva nusidažiusį upelį. Jo vanduo buvo raudonas kaip vynas. Pamanėme, kad upelis nusidažė dėl Vydmantuose esančios gamyklos, kuri apdirba burokėlius, veiklos", – pasakojo palangiškis.

Aš nežinau, kaip jaučiasi žuvys, pakliuvusios į tokį raudoną upelį.

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta informavo, kad dėl raudono upelio mėginius teko imti ne tik dabar, bet ir prieš tris mėnesius.

"Įdomiausia, kad jokios taršos nerandame. Vydmantuose, kurie yra keli kilometrai nuo Rūdaičių, veiklą vykdo įmonė, kuri apdirba burokėlius. Įmonė pasistatė naujus valymo įrenginius, nuotekos išvalomos iki normatyvų, o spalva nepanaikinama", – tikino R.Kašėta.

Prieš tris mėnesius gyventojai taip pat buvo užfiksavę raudona spalva nusidažiusį upelį. Tą kartą aplinkosaugininkai irgi ėmė mėginius, tačiau juose tarša neužfiksuota.

"Pirmadienį vėl tyrėme. Jei užterštumo nebus, kreipsimės į Aplinkos apsaugos agentūrą, kad išaiškintų, kokios pasekmės gali būti aplinkai. Sunku pasakyti, ar poveikis aplinkai yra ar ne, ar raudona spalva kenkia žuvims ar ne. Vilnius Vilnelę dažo žaliai, o mes savo upelį – raudonai", – kalbėjo R.Kašėta.

 

 

Pigmento nepanaikina

Bendrovės "Kretingos vandenys" direktorius Tomas Jurgutis tikino, kad įmonė "Jovaigė", kuri Vydmantuose apdirba burokėlius, pernai pasistatė naujus valymo įrenginius. Tačiau įmonė nuotekas atiduoda būtent vandentiekininkams, kurių valymo įrenginiai taip pat yra Vydmantuose.

"Kodėl pigmentas neišimamas iš nuotekų, negaliu pasakyti. Įmonės išleistuvuose mėginiai taršos nerodo. Kaip ateityje surasti technologiją, kuri panaikintų raudoną spalvą, dar neaišku. Tai tikrai nėra kraujas. Spalva yra nuo burokėlių. Suprantama, kad žmonėms baisu, įspūdis didelis, išvydus tokią spalvą. Natūralu, jog kyla sąmyšis", – aiškino T.Jurgutis.

Įmonės "Jovaigė" inžinierius Justinas Sereikis išaiškino, kokias technologijas naudoja bendrovė.

"Mes, kaip gamybinė įmonė, turime tokių nuotekų. Spalva atsiranda plaunant burokėlius. Mums buvo svarbu pašalinti iš nuotekų organinę taršą. Pernai įmonė pastatė naujus valymo įrenginius, ir jie su užduotimi susitvarko puikiai. Mes esame pirmieji tokią valymo technologiją taikę Lietuvoje. Analogiški valymo įrenginiai yra tik Latvijoje ir Estijoje", – aiškino įmonės "Jovaigė" inžinierius.

Kol įmonė neturėjo modernių valymo įrenginių, nuotekas gamybininkai atiduodavo ūkininkams laukams tręšti.

"Juose buvo visokių mikroelementų. Tačiau dabar po valymo išleidžiamose nuotekose jau nebėra organinių medžiagų. Tai yra švarus vanduo, tik jis raudonas", – patikino J.Sereikis.

Anot jo, apie raudoną upelį žmonės dažniausiai prabyla per sausrą.

"Vandens kiekis mažesnis, vadinasi, spalvos koncentracija padidėja. Mes dirbame visus metus, gamyba sustoja tik trims liepos savaitėms. Sezoniškumo pas mus nėra, burokėlius apdirbame visus metus", – aiškino įmonės atstovas.

Kyla etikos klausimas

Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė svarstė, ar raudonas vanduo galėtų pakenkti upelyje gyvenančiai augmenijai ir gyvūnijai.

"Aš nežinau, kaip jaučiasi žuvys, pakliuvusios į tokį raudoną upelį. Viskas priklauso nuo kiekio. Manau, burokėlių spalva atsiranda nuo organinio pigmento, kuris gerai skiedžiasi. Įtaka gali būti tik bakteriniu lygmeniu. Jei įmonė apdirba burokėlius, jos nuotekose įmanoma ieškoti tik azoto ir galbūt fosforo. Nemanau, kad tai pavojinga, raudona spalva prasiskiedžia. Tik keista, kodėl jiems leidžiama išleisti nuotekas su pigmentu. Čia tik etikos klausimas. Nėra gražu, kad upelis paraudonuoja. Gal galėtų įmonė įsirengti baseiną ir nugarinti tokį vandenį ar pievą pasilaistyti?" – nuomone dalijosi R.Dailidė.

Remigijus Dailidė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

GALERIJA

  • Dėl upelio – detektyvas: palangiškiai aiktelėjo pamatę tekantį raudoną vandenį
  • Dėl upelio – detektyvas: palangiškiai aiktelėjo pamatę tekantį raudoną vandenį
  • Dėl upelio – detektyvas: palangiškiai aiktelėjo pamatę tekantį raudoną vandenį
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Simas

Suprantu, kad raudona spalva rėžia akį, tačiau tai tik burokėlių pigmentas, nėra, kaip matyti iš tyrimų jokios taršos. Burokėliai,natūrali, organinė medžiaga...

Išvada

Aš maniau, tik bulius ir Landsbergis pasiunta, pamatę raudoną spalvą. Pasirodo, yra tokių ir daugiau.

pavalgius naminiu burokeliu

visada slapinames raudonai.Net inkstai neisvalo pigmento
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS