E. Andrejeva – specialioji liudytoja: aš visai nekalta, taip ir pasakiau | Diena.lt

E. ANDREJEVA – SPECIALIOJI LIUDYTOJA: AŠ VISAI NEKALTA, TAIP IR PASAKIAU

Klaipėdos tarybos narė Ela Andrejeva, kurios namuose antradienį atlikta krata, po visą darbo dieną vykusios apklausos liko laisvėje. Ikiteisminiame tyrime dėl šnipinėjimo ji nėra įtariamoji, tai vakar patvirtino Generalinės prokuratūros atstovai.

Sulaikytas klaipėdietis?

Pasak Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Ignės Rotautaitės-Pukenės, E.Andrejevos teisinis statusas byloje – specialioji liudytoja.

Pasak prokuratūros, tyrimas pradėtas įvertinus Valstybės saugumo departamento pateiktus duomenis.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl šnipinėjimo.

Byloje įtarimai šiuo metu yra pareikšti dviem asmenims, vienas jų sulaikytas, nepatvirtintais duomenimis, tai – Aleksėjus Greičius.

Jis yra Baltijos jaunimo asociacijos "Juvenis" generalinis direktorius.

Šiame tyrime apklausti keli asmenys, vienas buvo sulaikytas.

Kadangi tyrimas vis dar yra pradinėje stadijoje, be to, įtariamas šnipinėjimo atvejis, detalesnės informacijos prokurorai nesiėmė pateikti.

Bendrauja gera valia

E.Andrejeva Klaipėdos taryboje atstovauja visuomeniniam rinkimų komitetui "Titov ir teisingumas".

Taryboje ji pakeitė patį V.Titovą, kuris pareigų neteko po to, kai buvo nuteistas už partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paniekinimą.

2015-aisiais E.Andrejeva į tarybą kandidatavo su Lietuvos rusų sąjunga.

Tuo metu su šia sąjunga į tarybą kandidatavo ir A.Greičius bei V.Titovas.

Vakar E.Andrejevą ginti ėmusi advokatė Natalija Fočenkova panašiai teigė, kad jos klientė yra viešai pasisakiusi "politinėje erdvėje", bet nerinko pagal išankstinę užduotį slaptų duomenų ar bet kokios informacijos, kuri galėtų pakenkti Lietuvai.

Pasak teisininkės, E.Andrejeva neveikė prieš Lietuvą.

Aš visai nekalta, taip ir pasakiau.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti dar nepakanka.

Tarybos narės advokatė pabrėžė, kad E.Andrejeva galėjo atsisakyti duoti parodymus, tačiau su teisėsauga ji bendradarbiauja ir net sutiko būti apklausiama nedalyvaujant advokatei.

Jaučia gėdą

Vakar E.Andrejeva papasakojo apie antradienio įvykius ir savo išgyvenimus. Tarybos narė atsakė į dienraščio "Klaipėda" pateiktus klausimus.

– Gal galite pasakyti, kokių priekaištų jums turėjo pareigūnai?

– Pasirašiau, kad negaliu atskleisti tyrimo duomenų, todėl apie tai nenoriu kalbėti. Ketvirtadienį ryte vėl esu kviečiama į apklausą. Kol kas aš – liudytoja, bet specialioji. Nežinau, ką tai reiškia.

– Ar antradienį ryte pas jus atėję pareigūnai paaiškino, kodėl ketina atlikti kratą?

– Antradienį į mano namus jie atėjo be penkių septynios. Pateikė teismo nutarimą atlikti kratą. Aš jų klausiau, ko jie ieško. Nieko neatsakė, paminėjo Baudžiamojo kodekso straipsnį. Klausiau, ar galiu paskambinti V.Grubliauskui. Neleido, tik advokatui galima, bet aš niekada su teisėsauga neturėjau reikalų. Paskambinau advokatei Natalijai Fočenkovai, o ji, lyg tyčia, turėjo būti teisme.

– Ar, kaip pasakojo V.Titovas, pagrasinimas šauti, jei bėgs, buvo rimtas?

– Tai buvo pasakyta juokais. Tiesiog man liepė apsirengti, paklausiau, ar antrankius užsegs, tada ir pasakė tą frazę.

– Kaip vyko apklausa?

– Po kratos mane nuvežė į policiją ir apklausinėjo iki pat 16.30 valandos. 15 val. atvažiavo advokatė ir visus sukėlė ant kojų. Gerai, kad ji atvyko, gal ir ilgiau būtų laikę.

– Dabar jums neįmanoma prisiskambinti.

– Iš mano namų paėmė visus telefonus. Likau be ryšio, pareigūnai paėmė ne tik mano, bet ir mamos telefoną. Bandysiu iš rotušės paskambinti tyrėjai paklausti, gal nors jos telefoną atiduos.

– Kaip manote, kodėl visa tai atsitiko?

– Aš visai nekalta, taip ir pasakiau. Visa tai išlaužta iš piršto. Gal taip elgiamasi todėl, kad taryboje pakeičiau V.Titovą? Buvau spaudžiama kažką prisiminti. Aš nepamenu, kas vakar buvo, o čia... Jei man nors datą pasakytų, kada kažkas buvo. Klausė apie vieną pažįstamą, tas buvo Kaliningrade. Tiesiog juokinga, jau 10 metų nedirbu, kokią informaciją aš galiu rasti ir kažkam paduoti?

– Ar apribotos jūsų teisės dirbti kaip tarybos narei?

– Gatvėje niekas neužkabinėja, dirbti galiu, bet šitokia gėda prieš kolegas, kaimynus, pažįstamus, prieš rinkėjus. Kaltinti tokiu straipsniu – čia išvis nesuvokiama. Man dabar svarbu nepalūžti, kad sveikata neapviltų. Visą gyvenimą dirbau Lietuvoje, esu šios valstybės pilietė, visada mokėjau mokesčius. Visada dirbau Lietuvos labui, o dabar dar ir klaipėdiečių.

– Kaip šis įvykis paveikė jus?

– Šiandien vos atsikėliau, juk dvi savaites gulėjau ligoninėje, turiu visus medikų išrašus. Gerai, kad antradienį į apklausą išvažiavau su rankinuku, turėjau visus vaistus. Nevartoti jų negaliu. Jausmas – labai baisus. Niekada gyvenime nieko panašaus nesu patyrusi. Patyriau didžiulį pažeminimą. Nesuprantu, ko jie ieškos mamos telefone ar jos užrašų knygelėje, kur užsirašo, kada buvo pas gydytoją, arba panašius savo dalykus. Ieškojo net jos apatinių rūbų stalčiuje. Esu ligota, o dar mama sena, juk jie matė, kokios mano gyvenimo sąlygos. Argi šnipai taip gyvena?

Rašyti komentarą
Komentarai (67)

vijole

[Chi chi chi] tamsta --jumoristas [na,gal ir PRARADUSI],,Bet kas del [dimka]ruso komentuojancio--jis ne agresyvus ,,bet neimanoma diskutuoti,nes absoliuciai nesuderinti rasyboje laikai[kaip mano --o-- arabu klb] na , bet neklaidinkite ,ir neklyskite ---ne vienas Lietuvos lietuvis nenori I buvusi rezima[kanopu grauzti,,ir buti tyrinejamas "po mikroskopu" komunistines partijos ir kitu jo chaluju ;;tuo laikotarpiu dziaugesi tik okupantai ,ju palikuonys ir prisiplakeliai ,, jei dabar Lietuvoje ===ne prancuzija ar shveicarija,bei Londonas,,bet laikas bega,zmones -dirba,;;bus ir pas mus "Londonas"ar Paryzius su Liuksenbergu ;;turi buti!!,,Atgal ! lietuviai n-e g -r I-sh, O shnipu nei viena valstybe nekencia , tai -nusikaltimas ir biauru.[[Ir labai keista agresyvi Lietuvos rusu mazumu sankaupa Klaipedoje...jie kelia rupesti valstybei

Anonimas

kokie 70 procentu gyvenanciu cia tai 5 kolona nes kaip gandrai sika i savo lizda,Rusijoj todel kaip zombiai tiki kremliaus propaganda. Juk viska turi ir aliharhus ir vagis ir iskasenas o gyvena zemiau plintuso Kaip zombiai vis jiems karas 40m o ne 1939 kai patis uzpuole kaimynus.

Chi chi chi

Tai kaip vis dėl to su ta sena, nukvakusia asaba iš Lietuvos rusų sąjungos? Ar ji nekalta, ar jau praradusi nekaltumą? Ji gi pati neprisimena. Jaučia gėdą ir nežino už ką. Kas galėtų paaiškinti šį fenomeną?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS