Galvosūkis tarnyboms: kaip šventinį savaitgalį tramdyti žvejus? | Diena.lt

GALVOSŪKIS TARNYBOMS: KAIP ŠVENTINĮ SAVAITGALĮ TRAMDYTI ŽVEJUS?

Ilgasis Velykų savaitgalis, panašu, taps išbandymu ne tik policijos pareigūnams, bet ir aplinkosaugininkams. Pajūryje pradėjusios kibti strimelės uostamiesčiui ir Palangai gali atsirūgti tikru žvejų antplūdžiu.

Gal užtverti tiltą?

Pirmieji nedrąsūs strimelių kibimai užfiksuoti dar savaitės pradžioje. Gausesniu laimikiu jau ėmė girtis palangiškiai.

Socialiniuose tinkluose dalytasi, kad naktinė žvejyba nuo Palangos tilto tikrai nenuvylė, per kelias valandas vyrai prigaudė po pusę kibiro strimelių.

Ką daryti su žvejybos fanatikais, galvas suka Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

"Nubausti jų negali. Ant trijų raidžių pasiųs. Žvejyba nėra draudžiama. Nebent jei kuris nors nesilaikytų karantino sąlygų. Bet jei jie žvejos laikydamiesi atstumo, nieko nepadarysi. Policija, pasieniečiai kelius žada uždaryti. O ką mums daryti? Nebent tilto konstrukcijas gadintų, tada ir mes žvejus galėtume bausti", – kalbėjo Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys.

Aplinkos apsaugos departamento Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta prognozavo, kad artėjantis savaitgalis dėl žvejų antplūdžio iš tiesų gali būti sudėtingas.

Palangos tiltą uždaryti? O, čia tai gerai būtų. Užtveri, ir ramu.

"Manau, jie vis tiek žvejos. Juk žvejai yra fanatikai. Sunku pasakyti, kaip tai sukontroliuoti. Palangos tiltą uždaryti? O, čia tai gerai būtų. Užtveri, ir ramu. Gera idėja, kai tokia sudėtinga situacija, galima ir tokių drastiškų veiksmų imtis. Bet kažin ar imsis jų?" – juokavo R.Kašėta.

Žemupys laukia antplūdžio

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas informavo, kad aplinkosaugininkai ruošiasi žvejų kontrolei.

"Sulaukiau skambučių ir aš. Žvejai klausė, ar nebus nemokama žvejyba per Velykas. Deja, tik valstybinės šventės įtrauktos į tokį sąrašą, religinėms išimčių nėra. Tad, spėju, žvejai ruošiasi į žvejybą", – prognozavo V.Marozas.

Klaipėdoje didžiausią grėsmę kelia jūros vartų molai, nuo kurių itin mėgsta žvejoti žvejai.

"Žvejyba yra leidžiama, bet nežinau, ar policija, ar Uosto direkcija nesiims kokių nors sankcijų dėl žvejybos nuo molų. Molas – vieša vieta. Čia taip pat galioja karantinui taikomos sąlygos. Yra lentelės su perspėjimais žvejams. Bet tikėtina, jog jie jų nepaisys. Manyčiau, visai gera mintis būtų užtverti patekimą prie molo", – svarstė V.Marozas.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad žvejai savaitgalį gali traukti ne tik į uostamiestį ar Palangą.

"Panašu, didelis susidomėjimas šiuo metu yra Nemuno delta. Savaitgalį turėtų būti daug žmonių. Nepaiso žmonės draudimų ir net nesusimąsto, kokią žalą jie gali daryti. Savaitgalis ir mane neramina", – pripažino V.Marozas.

Tiesa, nuo balandžio 20-osios Nemuno deltos regioninis parkas turėtų ištuštėti. Įsigalios karšių žvejybos draudimas.

"Bet jau nuo balandžio 21-osios baigsis draudimas žvejoti lydekas. Po to žemupys ištuštėja, bet iki balandžio 20-osios tikrai bus žvejų susibūrimų, o mums bus ką veikti", – kalbėjo V.Marozas.

Ketina tikrinti

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Ringis sakė, kad molų nuo žvejų nežadama tverti, tačiau prašoma žvejų sąmoningumo.

"Apie tai, kad atšilus orams gali pagausėti žmonių, vaikščiojančių ar žvejojančių ant molo, jau kalbėjome su Klaipėdos teisėsaugininkais. Jie patikino atkreipsiantys dėmesį į šią klaipėdiečių ir miesto svečių pamėgtą vietą ir ten patruliuos dažniau. Molas – vieša vieta, kuriai galioja tokie patys reikalavimai – nesibūriuoti, laikytis tinkamo atstumo. Labai tikimės žmonių sąmoningumo ir supratimo", – vylėsi direkcijos atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

ane?

O koks yra reikalas juos tramdyti? Niekad nesu matęs rimtų žvejų lakstančių būriais.O jeigu žmonės tvarkingai, laikantis reikalavimų išeina į gamta, ir ten elgiasi atsakingai, - tai koks kieno reikalas?

Fufaike

tu pats susmirdes namie sėdi ar karantinas tau ar ne tai negalvok ka kiti toki debila yr

Fufaike

keliems israsyti po 500 talonus,kiti dalb.jo.bai patys susiprotes,kad reikia namuose tupeti....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS