Gamta pokštauja – gegužę dygsta voveraitės | Diena.lt

GAMTA POKŠTAUJA – GEGUŽĘ DYGSTA VOVERAITĖS

Klaipėdiečiai stebisi – pajūrio miškuose ėmė dygti voveraitės. Skurdžiai ir nedrąsiai rodosi šie grybai, tačiau gegužę šviežių voveraičių klaipėdiečiai miškuose dar nėra rinkę.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vedėja Jurga Motiejūnaitė patikino, kad gegužę dygstantys grybai tik įrodo, kad klimato kaita vyksta.

„Na, tai juk atsakymas tiems, kurie netiki klimato kaita, ar ne? Šiaip šiemet išties labai susivėlusi fenologija. Tai toks botaninių reiškinių kalendoriaus stebėjimas – išties drauge žydi pavasariniai ir vasaros pradžios augalai, o šiandien skaičiau, kad pasaulyje jau pradeda žydėti ir vasaros vidurio gėlės. Kadangi vis palyja, tai ir grybai neatsilieka – pradėjo derėti vasaros pradžios grybai“, – pastebėjimu dalijosi J. Motiejūnaitė.

Pasak mikologės, Dzūkijoje jau ne tik „lepeškas“ (voveraites) renka, bet ir pirmus trakinius (vasarinius baravykus).

Grybautojai feisbuke dalijosi nuotraukomis iš kitų rajonų miškų. Čia žmonės randa ir raudonviršių.

Paberžių jau suranda ir alytiškiai.

„Pasiuto grybai. Anomalijos, per anksti dar jiems būtų“, – taip internautai reiškė nuostabą, matydami gegužę rastų grybų nuotraukas.

„Labai reikia lietaus. Aš grybauti susiruošiu tada, kai prie namų, po eglėmis, pradeda augti paąžuoliai, jie sudygsta gana anksti, vidury birželio. Šiemet – viskas keliomis savaitėmis anksčiau“, – internete tikino viena grybautoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gamta pokštauja

Kalendorių sudarė žmonės, o ne gamta . Ir jai vienodai šviečia gegužė dabar ar birželis. O šiaip tai visi metų laikai yra "pasislinkę" per gerą mėnesį į priekį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS