Skandalas Neringoje: greitosios automobiliu – kotletų siuntos pietums? | Diena.lt

SKANDALAS NERINGOJE: GREITOSIOS AUTOMOBILIU – KOTLETŲ SIUNTOS PIETUMS?

Neringos pirminės sveikatos priežiūros centre – skandalas dėl kotletų. Dešimt šios įstaigos slaugytojų ir jų padėjėjų raštiškai atsisakė karučiu vežioti maistą ligoniams iš kavinės „Kuršis“. Ši įstaiga, laimėjusi viešąjį konkursą ligonių maitinimui, nevykdė sutartyje numatytos sąlygos – pristatyti maistą. Tačiau kilus skandalui, tiekėjas pareiškė iš viso nutraukiantis sutartį. Iškilo klausimas – kaip teks maitinti ligonius?

Sukilo prieš įsakymą

Dešimčiai pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) darbuotojų esą buvo pasakyta, kad dėl jų streiko net gali tekti uždaryti šią sveikatos įstaigą, nes jos išlikimas pakimba ant plauko.

Neringos PSPC bendrosios praktikos slaugytoja Brigita akcentavo, kad tokio ažiotažo nebūtų kilę, jei tik su slaugytojomis ir jų padėjėjomis įstaigos vadovybė būtų tinkamai bendravusi.

„Iš darbo mes nesiruošiame išeiti. Mes jaučiamės teisios. Birželio paskutinėmis dienomis gavome įsakymą, kuriame išaiškinta, kad mes turime vežti maistą iš kavinės „Kuršis“. Su šia maitinimo įstaiga yra pasirašyta maisto tiekimo sutartis, joje pažymėta, kad paslaugos tiekėjas privalo pristatyti maistą. Vadinasi, įsakymas yra niekinis, juk sutartyje jau pažymėta, kad maistas yra vežamas tiekėjo“, – pasakojo Neringos PSPC slaugytoja.

Viešųjų pirkimų suvestinė skelbia, kad Gražinos Starkuvienės firma su Neringos PSPC maisto tiekimo sutartį pasirašė kovo 31 d.

Sutartis numatyta metams, paslaugų vertė – beveik 57 tūkst. eurų.

Su šia įstaiga Neringos PSPC maisto ligoniams tiekimo sutartis pasirašinėja nuo 2017-ųjų.

Sumos už paslaugas svyruoja nuo 43 iki 57 tūkst. eurų per metus.

GMP mašina vežiojo maistą?

Kyla klausimas, kodėl staiga maitinimo įstaiga nesutinka vežti maisto ligoniams, jei ne vienerius metus dalyvavo viešuosiuose konkursuose ir sutartis pasirašinėjo?

Aiškėja, kad prievolės atvežti ligoniams maisto buvo galima nesilaikyti.

„Iki liepos 1-osios maistą atveždavo greitosios medicininės pagalbos vyrai. Jie mums pagelbėdavo. Tačiau nuo liepos 1-osios Neringos GMP priklauso Kaunui. Jie nebegali mums padėti“, – pripažino slaugytoja.

Darbo valandomis kol kas pusryčius ir pietus slaugos skyriuje gulintiems ligoniams atveža Neringos PSPC ūkvedys.

„Tačiau iškėlus klausimą, kas atveš maistą savaitgaliais, buvo atšauta, kad kaip norite, taip ir vežkitės“, – stebėjosi kitos šios įstaigos darbuotojos.

Neringos PSPC slaugos skyriuje dažniausiai gydoma apie dešimt ar kiek daugiau pacientų.

Iš viso maitinimo sutartyje buvo numatyta 13 – maksimalus ligonių maitinimo skaičius.

Vieno ligonio maitinimui per parą skiriama 12 eurų suma.

Atsisakė: slaugytojos ir jų padėjėjos atsisakė šiuo vežimėliu vežioti maistą iš kavinės. „Klaipėdos“ skaitytojo nuotr.

Direktorė susirgo

Įstaigos slaugytojos kreipėsi į Neringos PSPC steigėją – Neringos savivaldybę.

Tačiau numatytą dieną, kai su tarybos atstovais, Neringos meru Dariumi Jasaičiu ir kitais specialistais, turėjo susitikti šios įstaigos vadovė Violeta Prekevičienė, nutiko nuostabą keliantis įvykis.

„Liepos 12 d., 10 val. 30 min., kai turėjo vykti susitikimas, direktorė Neringos merui D. Jasaičiui programėle „Messenger“ atsiuntė pranešimą, kad susirgo ir turi nedarbingumą. Tad iš įstaigos vadovės paaiškinimo, ką toliau daryti, neišgirdo nei meras, nei mes“, – patikino Brigita.

Moteris pasakojo, kad įstaigos vadovės elgesys jau ne pirmą kartą kėlė stresą.

„Mes girdėjome, kad esame žemiausia grandis, nieko nesuprantame, esame bemokslės. Mes esame žeminamos, nes pasirinkome specialybę landžioti po užpakalius“, – šiurpo slaugytoja Brigita.

Kai kurios šios įstaigos darbuotojus kartu dirba jau 15–20 metų. Moterys pasakojo, kad jų kolektyvas tvirtas ir vieningas.

„Įstaigos direktorė atėjo dirbti tik prieš kelerius metus. Jau buvo konfliktinių situacijų. Prieš dvejus metus kitos kolegės kėlė klausimą dėl mobingo. Bet nuo to laiko niekas nepasikeitė. Vis dėlto darbuotojai laikosi vieningai, nebūtų protinga išsidraskyti. Mes čia ne tik dirbame, bet ir gyvename. O senukai, kurie guli mūsų skyriuje, yra tų pačių neringiškių tėvai, seneliai ar artimieji. Juk tai mūsų bendruomenė. Visi senstame. Prižiūrime vietinių, klasės draugų ar tame pačiame kieme augusių bičiulių tėvus ar senelius“, – kalbėjo Brigita.

Nupirko karutį šunims

Jei darbo dienomis maisto atvežimo klausimas dar šiaip taip sprendžiamas, tai savaitgaliais jį turi iš kavinės atsivežti budėti likęs personalas.

Jei slaugytoja užimta su pacientais, ji turi pasiųsti padėjėją atvežti maisto.

„Bet žinote, kuo mes turime vežioti maistą? Šunų karučiu. Tokiu karučiu žmonės šunis vežiojasi. Kai mes atsisakėme jį tampyti, buvo pasakyta, kad įstaigą reikės uždaryti, esą reikės atleisti du gydytojus. Ar tai – ne spaudimas? Juk aiškinama, kad tai nutiks dėl mūsų, slaugytojų, kaltės“, – patikino Brigita.

Kol kas moterys karučio neliečia, o maisto atvežimo klausimą sprendžia kas kaip išmano.

„Kuršis“ mums padeda, neatsisako. Bet turime prašinėti, kad kas nors atvežtų. Juokingiausia, kad mums buvo pasakyta, kaip per miestą važiuoti su šiuo karučiu. Ogi užkampiais, kad niekas mūsų nepamatytų“, – tikino moteris.

Jaučiasi įžeistos

Slaugytojai antrino ir jos kolegė, kuri pasakojo, kad slaugos skyriuje gydomi gulintys ligoniai, kuriuos tenka vartyti, keisti sauskelnes, prausti, ir tai yra tikrai nelengvas darbas.

Galima įtarti, kodėl moteris taip įžeidė vadovybės įpareigojimas vežioti maistą.

„Lyg būtume žemiausia kasta. Bet juk mūsų darbas tikrai sunkus. Apie tai, kas vyksta įstaigoje, mes informavome merą ir tarybos narius – kalbėjome apie mobingą, patyčias, žeminimą. Bet atsakymo, kaip čia viskas vyks toliau, mes neturime“, – pasakojo slaugytojos.

Viena slaugytojos padėjėja pasakojo, kad moterims širdį skauda dėl daugybės dalykų, tarp jų ir 530 eurų algos dydžio, kuris neauga jau keletą metų.

„Nereikėtų nuvertinti tokių, kaip mes. Jei nutikdavo taip, kad greitosios pagalbos automobilis išvažiuodavo į Klaipėdą, o ūkvedžio vietoje nebūdavo, kolegės skambindavo man, nors aš ir nebudėdavau. Maistą atveždavau aš, nes vairuoju automobilį. Manau, kad visos mes daug širdies įdėjome į šį darbą. Tačiau į mus žiūrima kaip į žemesnės klasės darbuotojus“, – pasakojo slaugytojos padėjėja.

Sutartį ruošiasi nutraukti

Neringos PSPC vadovė V. Prekevičienė vis dar serga.

Dienraštis neturėjo galimybės išklausyti įstaigos vadovės pozicijos dėl pavaldinių atvirai jai metamų kaltinimų.

Tačiau įstaigos vadovės vardu kalbėjo įstaigos teisininkė Erika Liauksminė.

Laikinai įstaigai vadovaujanti E. Liauksminė patikino, jog jau sulaukė kavinės „Kuršis“ direktorės pranešimo, kad maisto tiekimo sutartis bus nutraukta.

„Neringoje mes turime didelę problemą. Čia tiesiog nėra įmonių, kurios dirbtų visus metus. Čia vyrauja sezoninis verslas. Tai yra šio krašto specifika. Kadangi pavykdavo atgabenti maisto kitais būdais, kavinę tai tenkino. Jei jie būtų žinoję, kad su atvežimu teks teikti paslaugą, jie gal net būtų nedalyvavę konkurse. Kiek aš žinau, ligonius mes maitiname brangiausiai Lietuvoje“, – pastebėjo E. Liauksminė.

Jeigu tokio pobūdžio klausimų bus nesugebėta išspręsti, vadinasi, Neringos savivaldybė ieškos naujo įstaigos vadovo.

Šiuo metu įstaiga ieško naujo maisto tiekėjo, rengiami dokumentai viešajam pirkimui.

„Aš, kaip šiuo metu einanti įstaigos vadovės pareigas, neturiu kito pasirinkimo. Privalau užtikrinti, kad ligonių maitinimas vyktų“, – paaiškino įstaigos teisininkė.

Įžvelgia emocijas

E. Liauksminė išsakė nuomonę ir dėl slaugytojų bei jų padėjėjų metamų kaltinimų.

„Jei kas nepatinka, šiais laikais populiaru iš karto sakyti, kad vyksta mobingas. Kažkas juk turi tai įrodyti. Aš esu įstaigoje paskirta atsakingu asmeniu už mobingą, nejau kažkas galėtų pasakyti, kad negali ateiti pas mane ir pasikalbėti apie situaciją? Įstaigoje yra ne tiek daug žmonių, mes kiekvienas turime papildomų funkcijų, kurias privalu vykdyti“, – kalbėjo E. Liauksminė.

Sveikatos centro teisininkė konsultavosi su kitais juristais, kaip jie vertina papildomų funkcijų slaugytojoms ir jų padėjėjoms priskyrimą.

„Jie pateikė savo vertinimą. Pagal profesijos ir jos funkcijų aprašymą, maisto tiekimas ligoniams tikrai nesikerta su jų pareigybėmis. Tai nėra toli nuo teisės, tai net ir numatyta ministro patvirtintose medicininėse normose. Užsienio šalyse į pareigybės aprašymą net įrašoma, galima čia ir kurjerio funkcija. Jei to reikia ligoniui, tai ir turi būti padaryta. Tuo labiau, kad iki kavinės yra apie 300–400 metrų atstumas. Ar tikrai jis nėra įveikiamas? Tačiau svarbiausias klausimas – ar ligonis gali likti be maisto?“ – retoriškai klausė E. Liauksminė.

Moteris paaiškino, kad įstaiga turi tarnybinį transportą ir po darbo valandų ar savaitgaliais tikrai įmanoma juo nuvažiuoti į kavinę ir parsivežti supakuotą maistą.

„Tačiau yra nevairuojančių darbuotojų. Bet jei nevairuoja slaugytoja, gal komandoje dirbanti padėjėja vairuoja ir ji galėtų atvežti? Jei jau visiškai pamainoje nėra vairuojančio žmogaus, radome alternatyvą, rankiniu būdu galima atgabenti maistą“, – kalbėjo E. Liauksminė.

Teisininkė suskaičiavo, kad per mėnesį slaugytojoms išeina septyni budėjimai, nes jos dirba visą parą.

„Tad ne kiekvieną savaitgalį reikės joms vežti maistą. Kaip teisininkė, aš situaciją matau taip – ginčas kilo dėl įstaigos vadovo paskirto papildomo darbo. O kodėl šis klausimas nesprendžiamas Darbo ginčų komisijoje? O kodėl darbuotojos to nedaro? Aš suprantu, kad kažkam nepatinka direktorės vadovavimo principai. Na, taip, mes visi einame lyderystės link, pasaulis mokosi iš Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio – stebi, kaip jis moka prieiti prie kiekvieno žmogaus. Bet ne visi tai sugeba, ne visi renkasi tokį vadovavimo stilių“, – nuomonę išsakė E. Liauksminė.

Ji tikino suprantanti, kad darbuotojų nepasitenkinimas kyla iš nesutarimų su įstaigos vadove.

E. Liauksminė paaiškino, kad vežimėliu maisto gabenimas nėra sunkesnis darbas nei vartyti, prausti gulinčius ligonius.

„Aš galvoju, kad konflikto esmės šaknys čia kitur. Niekuomet kalta nebūna viena pusė. Santykiai toks jau dalykas yra, abi pusės juose dalyvauja“, – reziumavo E. Liauksminė.

Darius Jasaitis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ieškos kito vadovo?

Neringos savivaldybės meras D. Jasaitis patikino, kad savivaldybei apie susidariusią situaciją Neringos PSPC yra žinoma.

„Remiantis minėta sutartimi, paslaugos teikėjas prieš mėnesį įspėjo Neringos pirminės sveikatos priežiūros centro vadovę dėl sutarties nutraukimo rugpjūčio 14-ąją. Įstaigos direktorė turi skubos tvarka skelbti naują konkursą dėl maitinimo paslaugų teikimo. Jeigu tokio pobūdžio klausimų bus nesugebėta išspręsti, vadinasi, Neringos savivaldybė ieškos naujo įstaigos vadovo,“ – patikino Neringos meras.

Į slaugytojas jaudinantį klausimą, ar nenutiks taip, kad centras gali būti uždarytas, Neringos meras atsakė, kad taip tikrai nenutiks.

„Centro uždarymo klausimas nėra svarstomas. Yra problema – reikia skubiai surasti naują maisto teikėją. Ir ją privalo išspręsti įstaigos vadovė“, – patikino meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (74)

Rimas

Stebėtis nėra ko.Tokia mūsų degraduojanti sveikatos sistema .Apie Dulkius irJasaicius nėra ką ir kalbėti.

lanzbergizmo valdymo

priešu ieškojimo ,ukru fašistu remimo pasekme

Regi Anonimui

Tamstą reikėtų savaitei nusiųsti į slaugos skyrių, nebeaiškintumėt, kad jos gerai turi už 530 eurų. Teko dirbti reanimacijoje, ir slaugoj šiek tiek, slauga yra sunku. Tik mane stebina kad 10 pacientų yra 2 gydytojai. Žiauri prabanga. Užsienyje tokio dydžio įstaigos gydytojo neturi, tik esant reikalui kviečiamas bpg kaip ir namuose slaugomam senoliui. Būtų iš ko padidinti algas personalui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS