Į gatvę – su nešvankybėmis | Diena.lt

Į GATVĘ – SU NEŠVANKYBĖMIS

Prakutusių lietuvių automobilių vardinių numerių manija vis labiau glumina. Lietuvaičiai net ir užsienyje žūtbūt siekia išsiskirti. Tačiau tai, ką jie rašo ant savo mašinų numerių, ne tik kelia dviprasmiškų minčių, bet gali ir visai išversti iš kojų.

Vaiduoklis ar pusgalvis?

Valstybiniu automobilio numeriu su savo vardu, įmonės pavadinimu ar tinklalapio nuoroda nieko nebenustebinsi.

O štai dėl numerio-keiksmažodžio aplinkinių dėmesys jau garantuotas.

Neseniai žinomas lenktynininkas Dainius Matijošaitis uostamiestyje užfiksavo iš Jungtinės Karalystės atvykusio juodos spalvos automobilio BMW X6 numerius PRI2RAK.

"Šiandienos radinys, bevaikštant po mūsų gražiąją Klaipėdą. Manau, kad "ikso" savininkas čia bandė užsirašyti žodį "Prizrak" (kas nežino, tai čia rusiškai "vaiduoklis"), na, bet gavosi, kaip gavosi", – socialiniame tinkle pastaba pasidalijo D.Matijošaitis.

Tikėtina, kad lenktynininkas turėjo omenyje ir tai, kad lietuviai šiuos vardinius numerius perskaitė kiek kitaip – "Pridurak" (išvertus iš rusų kalbos – "kvailys").

Tuo pat metu po uostamiestį zujo dar vienas automobilis, kurio vardiniai numeriai taip pat traukė praeivių dėmesį. Anglijoje registruotą automobilį puošė vardinis numeris PSIIHAS.

Vertinant tokią "išmonę", gali kilti pagrįstų abejonių dėl tokio užrašo sumanytojo išsilavinimo ir ypač dėl kalbos mokėjimo, nes jis akivaizdžiai neskiria "h" nuo "ch".

Nesugebėjimas skirti šių dviejų tarptautiniuose žodžiuose vartojamų raidžių suteikia galimybę šį faktą vertinti kaip žemos filologinės kultūros požymį ar net apskritai kaip analfabetizmą.

Tarsi pabėgę iš kalėjimo

Komentarų audros sulaukė dar viena valstybinių numerių fiksacija.

Socialiniuose tinkluose plinta fotosesijos prie automobilio su valstybiniais numeriais PI5K NX nuotraukos.

Nėra sunku nutuokti, jog pirmasis žodis ir trumpinys yra ne kas kita, o keiksmažodžiai, kurie delinkventų žargonu nurodo eiti kuo toliau.

Apie kultūrą ar išsilavinimą čia nė kalbos negali būti. Akivaizdu dar ir tai, kad ir šiuo atveju tokio užrašo sumanytojas neskiria lotyniško alfabeto raidės "x" nuo jau minėto "ch".

Keiksmai – draudžiami

Žinomas lenktynininkas, Seimo narys Stasys Brundza tikino, kad viešai keiksmažodžius demonstruojantys asmenys formaliai turėtų susilaukti kokios nors atsakomybės.

"Tačiau mašina registruota užsienyje, Lietuvoje keiksmažodžiu papuoštos mašinos nepriregistruosi. Vis dėlto geras klausimas – juk viešumoje draudžiama vartoti keiksmažodžius. Valstybinė lietuvių kalbos komisija turėtų imtis šios problemos. Bet kaip tuomet vertėtų pasielgti? Neįleisti tokio automobilio į šalį? Čia turėtų ir Vidaus reikalų ministerijos atstovai tarti žodį, ar būtų pažeistos tokio automobilio savininko teisės", – samprotavo S.Brundza.

Politikas prisipažino ir jo, aistringo vairuotojo, akis dažnokai užkliūva už įvairių automobilių numerių.

"Vakar važiuodamas pastebėjau numerį "666 999". Pamaniau, kad jei jis kur nors griovyje apsiverstų, išliktų lygiai tokie patys numeriai. Aišku, nelinkiu aš jam to. Sulaukiau 69 metų, gal ir man reikėtų tokių numerių? Amžina data, kad ir kaip vartaliosi", – juokėsi S.Brundza.

Nesąmonė – už pinigus

S.Brundza pripažino, kad užsienio šalyse mažai kas susimąsto, ką lietuvaičiai rašo ant savo automobilių numerių.

"Kartais net nesupranti, ką tas savininkas užrašė savo numeryje. Man tik viena keista: toks daiktas kainuoja pinigus – ir nemažus. O žmonės už tokius pinigus nori parašyti visišką nesąmonę", – kalbėjo S.Brundza.

Žinomas automobilių kolekcininkas prisipažino, kad tarp itin turtingų automobilių mėgėjų vardiniai numeriai su keistais išsišokimais yra visiškai nepriimtini.

"Kiek teko keliauti ir tarp draugų kolekcininkų nemačiau, kad kažkas pultų įsiamžinti vardiniuose numeriuose.

S.Brundza prisipažino, kad jo nedomintų užrašas STASYS ar BRUNDZA.

Mojavo karalienei

"Esu pirkęs tik du vardinius numerius savo kolekcijos automobiliams. Tačiau tai buvo siejama su visai kitokia prasme. Aš įsigijau automobilį "Aston Martin Lagonda". Iš viso pasaulyje yra tik keturi šie automobiliai. Neatsilaikiau ir nusipirkau. Nutariau užsakyti numerį 1AML, – prisiminė S.Brundza.

Kolekcininkas su šiuo automobiliu dalyvavo Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II Vindzoro pilies kieme surengtoje didelėje šventėje, kuri buvo skirta automobilių gamintojos – įmonės "Aston Martin" įkūrimo metinių progai.

"Buvau vienintelis, vairavęs "Aston Martin Lagonda". Nuotraukoje, kurią išsaugojau, matyti, kaip karalienė Elžbieta II stebi mašinų paradą, o mano žmona mojuoja ranka pro pravirą langą. Pasitaikė itin vėjuota ir lietinga diena, o paradas truko apie dvi valandas. Kėlė nuostabą, kad karalienė su vyru visą tą laiką kantriai šalo ir stebėjo mašinas", – prisiminė S.Brundza.

Antrasis kolekcininko automobilis, kuriam buvo pirkti vardiniai numeriai, buvo automobilis ZIL 115.

"Tai rimčiausias Leonido Brežnevo naudotas automobilis. Aš jam užsakiau lygiai tokius pat numerius ZIL 115. Tik vėliau susiprotėjau, kad permokėjau, galima buvo rasti įprastinį raidžių ir skaičių rinkinį", – tikino lenktynininkas.

Per 15 metų – 900 numerių

"Regitros" duomenimis, kiekvienais metais, palyginti su praėjusio to paties laikotarpio statistika, susidomėjimas vardinių numerių gavimu auga ir jų išduodama kasmet vis daugiau.

Nuo 2001 m. šio tipo numerių yra išduota daugiau kaip 900.

"Daugiau vardinių numerių įsigyja juridiniai asmenys. Tarp jų populiaru pasirinkti su įmonės vardu ar veikla susijusį reikšminį žodį, trumpinį. Fiziniai asmenys mėgsta numerių kodui naudoti vardo, pavardės inicialų, gimimo, santuokos ar kitą jiems reikšmingą datą. Yra pasitaikę netenkintų fizinių asmenų prašymų, kurie neatitiko taisyklių reikalavimų", – aiškino įmonės atstovė Aurelija Juodytė.

Vardinių numerių kaina pastaruoju metu nekito ir siekia beveik 1 450 eurų.

Sąraše – draudžiami deriniai

Didžiosios Britanijos valstybinės institucijos yra paskelbusios 46 puslapių sąrašą, kuriame pažymėta nepageidautinos skaičių ir raidžių kombinacijos, už kurias net numatyta atsakomybė.

Teigiama, kad vardiniuose numeriuose kombinacijos negali priminti keiksmažodžių, religinių terminų ar nešvankybių.

Tačiau išeiviai iš Rytų Europos vis tiek sugeba apeiti šiuos draudimus ir linksminasi iki soties, užrašydami K444 TU ar NAXAL, PI5KKK, P444DLA, PIIIKTS.

Nesunku suvokti, kad šių užrašų pagrindas yra arba keiksmai, arba nevartotini žodžiai, arba svetimybės ir žemaičių tarmei būdinga santrumpa.

Nesunku vėlgi pastebėti ir pasikartojantį nesugebėjimą skirti tų pačių raidžių "x" ir "ch".

Visa tai galima vertinti ir kaip žemos vidinės kultūros ir žemo išsilavinimo požymius.

Prie vairo – tikras patriotas

O štai Neringos meras Darius Jasaitis, viešėdamas JAV, pastebėjo vardinius numerius, kurie jam sukėlė pasididžiavimą, o ne gėdą dėl lietuvaičių išmonės trūkumo.

Neringiškis sustojo nusifotografuoti prie LIETUVA vardinių numerių ir pasidžiaugė, kad išeivis štai taip prisimena savo tėvynę.

Vidutinybių liga?

Kalbėdamas apie numeriuose užfiksuotus keiksmus ir kitus abejotinus žodžius, televizijos laidų vedėjas, etikos specialistas Giedrius Drukteinis nesistebėjo tokiais lietuvaičių savęs reklamavimo metodais.

"Kiekvienam individui yra būdingas noras save išreikšti ar identifikuoti. Kitaip tariant, yra nuolatinis noras atkreipti į save dėmesį. Tai yra brangiausias dalykas gyvenime ir sunkiausiai išsikovojamas. Ir tai – ne meilė, ne sveikata ir ne pinigai. Tai yra dėmesys sau. Kaip ir tatuiruotės, ir įmantrūs valstybiniai numeriai yra vidutinybės ženklas ir vidutinybės pastangos save išreikšti", – savo nuomonę išdėstė G.Drukteinis.

Pašnekovo nuomone, tokių dėmesio atkreipimo būdų dažniausiai griebiasi tie žmonės, kurie negali pasigirti sporto, verslo ar kūrybinės veiklos pasiekimais.

"Žmonės, genami tokio instinkto, bėga nuogi prieš žmonių pilnas ložes, tatuiruoja svastikas ant kaktos arba perka tokius valstybinius numerius. Bet bėda ta, kad tai pridėtinės vertės nesuteikia. Tokiais dalykais nieko nelaimėsi, o pralaimėti galima viską. Tai tik kvailystės", – pastebėjo G.Drukteinis.

Psichologas Gediminas Navaitis prisipažino, kad, žvelgdamas į tokius vardinius numerius, šypsosi.

"Tai tas pats, jei kažkas užsidėtų ant galvos 10 tūkst. eurų kainuojančią skrybėlę, kuri būtų visai nenaudinga, bet su blizgučiais ir žiburiuotų. Toks daiktas skirtas atkreipti kitų dėmesį. Vadinasi, žmogus labai stengėsi. Aš džiaugiuosi ir juokiuosi dėl tokio neprotingo pinigų švaistymo. Nepulčiau jam siūlyti skubiai kreiptis į psichologą. Žmogus tik artėja prie tos ribos, kai toks patarimas gali tapti jam naudingas", – šmaikštavo G.Navaitis.

GALERIJA

  • S.Brundzai teko 1984 metais pagamintu „Aston Martin Lagonda“ pasididžiuoti prieš Didžiosios Britanijos karalienę Elžbietą II.
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Neringos meras D.Jasaitis prisiminė, kad jam suvirpėjo širdis, išvydus Amerikos keliais riedantį „Chrysler 300C“, kurio numeris LIETUVA.
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Į gatvę – su nešvankybėmis
  • Giedrius Drukteinis
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

narkomanu

numerei

PSIIHAS

Gaila kad neleido man parašyti ju gramatiškai visada lietuvai reikia tobulumo,džiaukites tie emigrantai jai nesivazinetu cia abejoju ar vasara lietuvele isgyventu be ju..:)

Ai

Kvaili numeriai man netrukdo, priešingai, kartais net prajuokina, o štai "onytei" tikrai reikėtų nagus apkapot, kad liautųsi visur savo vienus ir tuos pačius komentus kaišiot.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS