Į Klaipėdos mokyklas – be testų | Diena.lt

Į KLAIPĖDOS MOKYKLAS – BE TESTŲ

Nuo šiandien į ugdymo įstaigas sugrįžta pradinių klasių mokiniai, o tai itin neramina specialistus. Iki šiol ugdymo procesas buvo leidžiamas tik tokiose mokyklose, kur buvo organizuojami testavimai kaupinių metodu. Nuo pirmadienio uostamiesčio pradinukai ir pedagogai nebus tiriami kaupiniais.

Vakcinacija vyko vangiai

Kitose šalies savivaldybėse taikomas saugaus sugrįžimo į mokyklas modelis, pradinių klasių mokinius periodiškai testuojant kaupinių metodu.

O Klaipėdoje šis metodas nebus taikomas.

Be to, uostamiestyje pedagogų vakcinacija ir taip vyko vangiai.

Ilgąjį savaitgalį dvi dienas dirbę vakcinacijos centrai taip ir nesulaukė abiturientų ar pedagogų dėmesio.

„Labai liūdina pedagogai, per pusvalandį pasirodydavo po vieną ar du mokytojus. Tekdavo iš naujo skambinti ir pakartotinai kviesti vakcinacijai. Todėl toks atlaisvinimas man asmeniškai kelia nerimą. Kaupinių metodu nebus testuojami ne tik mokiniai ir pedagogai, bet ir jų šeimos nariai. Padidinome vietas antigenų greitiesiems testams, kad pedagogai galėtų pasitikrinti, kurie nuo šiandien pradės dirbti“, – priminė Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė.

Ieškos antigenų

Tokius atlaisvinimus lėmė uostamiesčio sergamumo rodiklių gerėjimas.

„Klaipėda ir nebuvo juodajame sąraše, buvome tamsiai raudonos spalvos zonoje, bet dabar jau pašviesėjome“, – juokavo L.Venckienė.

L.Venckienė atkreipė dėmesį, kad mokyklų bendruomenės itin priešinosi testavimo procesui. Nepasitenkinimą dėl privalomo testavimo reiškė ne tik patys mokytojai, bet ir vaikų tėvai.

„Antigenų testai turės būti atliekami kas 7–10 dienų. Tai ne toks skausmingas testavimas, šiuo metodu vis tiek nustatomi susirgimai. Kiek efektyviai jis saugos mokyklų bendruomenes nuo židinių susiformavimo, negaliu pasakyti“, – pridūrė L.Venckienė.

Jei 60 proc. tėvų pageidautų, kaupinių testai ir toliau būtų atliekami.

„Ligos židinių susidarymas priklausys nuo to, kaip mokyklos susitvarkys su srautų paskirstymu ir dezinfekcija. Žmonės yra pikti, jie ir toliau neigs akivaizdžius dalykus. Tie, kurie nesusidūrė su artimųjų netektimi ar koronavirusu artimoje aplinkoje, užsispyrę neigs ligą ir grėsmes. Todėl man neramu dėl kontaktinio mokymo proceso“, – nuomonę išsakė L.Venckienė.

Ne visi pasirengę grįžti

Anot Klaipėdos mero pavaduotojo Arvydo Cesiulio, pradinukų sugrįžimas į mokyklas nėra lengvas sprendimas ir daliai tėvų, nes kai kurie nenusiteikę rizikuoti dėl užkrato.

Todėl bus dirbama mišriu būdu, dalis vaikų grįš į klases ir dirbs tiesiogiai, kiti mokysis namuose.

Tie vaikai, kurie į mokyklas nesugrįš šiandien, jiems bus sudarytos sąlygos toliau mokytis nuotoliniu būdu.

„Bus suformuotos virtualios nuotolinės klasės, su kuriomis dirbs atskiras pedagogas, o likę mokiniai klasėse mokysis su savo pradinių klasių mokytoju. Neatsisakėme minties ir statyti kamerų klasėje, kad būtų užtikrintas pamokos transliavimas į namus, apie tai šnekėta dar pavasarį, bet dėl to, kad pačiam mokytojui bus dirbti gana sudėtinga, šitos idėjos kol kas atsisakyta“, – paaiškino A.Cesiulis.

Apie vyresnių moksleivių, išskyrus abiturientus, sugrįžimą į mokyklas kol kas nekalbama.

Tikimybė, kad šį pavasarį jie sugrįš į savo klases, kol kas labai nedidelė, nes iki mokslo metų pabaigos liko kiek daugiau nei du mėnesiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Klausimai valdžiai

Kaip gražiai valdžia apeis tėvų pasipriešinimą kaupinių testavimui.. Vaikai grįžta į mokyklas - testų nereikia, tuoj pakils susirgimų skaičius - įves kaupinių testavimą...Mieli valdžiažmogiai, iškomunikuokit aiškai, kaip bus vykdomas ugdymas, kai pakils susirgimų skaičius. Kas sutiks testuotis - valio, eina mokytis kontaktiniu būdu. O kas bus su tais, kurie nesutiks kaupinių metodui??? Vaikus tikrins per prievartą? Vaikus "nušalins" nuo mokslų??? Tėvus skųs vaikų teisėm, kad neužtikrinamas vaikų teisės į mokslą??? Ar bus įmanomas ugdymas mišriu būdu, t.y. nuotoliniu??? Atsakykite į šiuos klausimus

rr

Kazkaip vaikai ir mokykla dabar tokia tema kuria maziausiai snekama, o juk yra ir nepradinukai, apie sitas grupe niekas isvis nebesneka, lygtai ju nera.

Nuomonei

nei mokytojai, nei vaikai NEturi privalomai testuotis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS