Į mišką – lyg į sąvartyną | Diena.lt

Į MIŠKĄ – LYG Į SĄVARTYNĄ

Klaipėdiečiai, savaitgalį nutarę pasivaikščioti miške netoli Olando Kepurės, turėtų nesistebėti išvydę nežinia kieno išverstą didžiulę statybinio laužo ir šiukšlių krūvą. Kol kas tarnybos tik aiškinasi, kas apdergė Kalotės botaninį-zoologinį draustinį. Galimybių išsiaiškinti kaltininką tikrai yra – tarp statybinio laužo gamtosaugininkai aptiko sovietinių laikų buto orderį.

Keliuku – priekaba šiukšlių

Savotiško tyrimo kartu su žurnalistais teko imtis Pajūrio regioninio parko darbuotojams ir miškininkams.

Tačiau net ir po nemenkų pastangų, įdėtų į šiukšlių detektyvą, mažai vilčių, jog tikrieji kaltininkai bus nubausti.

"Iš dalies suprantama, jog valdiškos institucijos nepuola išgabenti statybinio laužo. Šiukšles turėtų išvežti Kretingalės seniūnija, tačiau jiems juk tai reikėtų daryti savo sąskaita, samdyti transportą ar įmonę tokiems darbams. Tai prilygsta vagystei. Kodėl kažkieno paliktą jovalą turi tvarkyti seniūnija už valstybės pinigus? Tam, kad būtų pagrindas skirti pinigų šiukšlėms išvežti, bent jau policija turėtų pamėginti surasti šiukšlintojus. Tačiau Klaipėdos rajono policijos komisariatas ikiteisminio tyrimo neskuba pradėti. Ir kažin ar tai apskritai darys", – situaciją nupasakojo Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Tai prilygsta vagystei. Kodėl kažkieno paliktą jovalą turi tvarkyti seniūnija už valstybės pinigus?

Priekaba šiukšlių į mišką buvo atvežta miškininkų naudojamu keliuku, kuris driekiasi tarp miško kvartalų.

Dažniausiai pašaliniams jis būna nepasiekiamas, įvažą blokuoja mediniai kuolai.

Tik tuomet, kai girininkija vykdo kokius nors darbus, keliuką palieka atvirą miško technikai.

"Pavažiuota gilyn ir išversta. Manyčiau, priekaba atvežta. Beje, kiek toliau yra antroji krūva šiukšlių. Bet čia matyti, jog buvo tvarkomi kapai. O štai pirmojoje krūvoje radome įdomių dalykų. Be statybinio laužo, plytų, yra ir virtuvės kriauklė. Matyt, žmonės virtuvės remontą darė", – radinius nusakė ekologas.

Tarp nuolaužų – dokumentas

Atidžiau apžiūrėję vandalų paliktą "turtą", miškininkai su Pajūrio regioninio parko direkcijos darbuotojais aptiko įdomių dalykų.

Erlandas Paplauskis (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Radome albumą su fotografijomis. Jame – kažkokios šeimos su vaikais nuotraukos. Aptikome ir namų knygą, ji yra tuščia, tačiau joje – 1983 metais Klaipėdos miesto liaudies deputatų tarybos Vykdomojo komiteto išduotas vieno kambario buto orderis. Dokumente matyti ir buto savininkės pavardė", – vartydamas popierius kalbėjo E.Paplauskis.

Šiuo metu šis Laukininkų gatvės 8-ame name esantis butas priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei.

Tai yra socialinis būstas.

Dienraščio žurnalistams mėginant išsiaiškinti, ar galėjo valdiško buto gyventojai taip apdergti Karklės mišką, miesto savivaldybės valdininkai į visus paklausimus atsakinėjo, kad esą asmens duomenų įstatymas saugoja bet ką, net ir tuos, kurie galbūt padarė bjaurų nusižengimą.

"Kyla klausimas, ar kas nors pakels užpakalį ir nuvažiavęs patikrins, darytas tame bute remontas ar ne? Parko darbuotojai negali savivaliauti, policija nerodo jokios iniciatyvos. O kaip kitaip pagauti šiukšlintojus?" – svarstė E.Paplauskis.

Klaipėdos savivaldybės darbuotojos žurnalistams tiesiai šviesiai pareiškė, jog šiukšlės miške – ne jų reikalas.

Kas mokės už jų tvarkymą, jos taip pat nesuko sau galvos, nes miškas yra ne miesto, o Klaipėdos rajono savivaldybės administruojamoje teritorijoje.

Nuomininkai neremontavo

Bendrijos, administruojančios namą, kuriame yra šis savivaldybei priklausantis būstas, pirmininkė Irena Kekienė patikino, jog nei gegužę, nei balandį name niekas remonto nedarė.

"Būtume matė ir girdėję. Aš pati gretimame name gyvenu. Jei būna kokių skundų dėl statybininkų, žmonės skambina. Šiame bute pernai apsigyveno neįgalus žmogus, sunkiai galą su galu suduria, iš ko jam dar savivaldybės butą remontuoti? Jį remontavo pati savivaldybė. Bet tai vyko pernai", – pasakojo moteris.

Klaipėdos savivaldybės butus administruojančios viešosios įstaigos "Klaipėdos butai" direktorė Polė Maskeliūnienė tikino, jog savivaldybės būstas iš tiesų buvo remontuotas pernai vasarą.

"Kas laikys šiukšles visus metus? Remontą atliko įmonė "Klaibuta". Darbai baigti praėjusių metų rugpjūtį", – sklaidydama dokumentus kalbėjo P.Maskeliūnienė.

Aiškėja, jog šiame bute nuo 2007 m. gyveno nepasiturinti pensininkė.

Moteris pernai mirė, ją bute aptiko bendrijos pirmininkė, išsikvietusi policijos tyrėją.

"Labai liūdna. Moterį net laidojo už valstybės pinigus. Dukra, su kuria ji nebendravo, atsisakė mamą laidoti. Butas taip ir liko savivaldybei", – prisiminė I.Kekienė.

Subrangovų nesamdė

Įmonės "Klaibuta" statybos direktorius Aloyzas Sakalauskas patikino, jog įmonės darbuotojai remonto metu buvo atsigabenę statybinėms atliekoms skirtą konteinerį.

"Ne, nieko iš šalies mes nesamdėme. Nebuvo ten jokių kitų darbininkų, kurie būtų galėję statybinį laužą kažkur išvežti. Ne kažin kokie ten pinigai, kad subrangovus samdytume", – tikino vyras.

Krovinys – iš Indonezijos salos

Pajūrio regioninio parko direkcija dar nenuleidžia rankų ir viliasi, jog, paviešinus prie Olando Kepurės aptiktų šiukšlių vaizdus, galbūt kas nors iš miestiečių ką nors atpažins.

"Gal matė žmonės, kaip kaimynas remontą darė, gal pastebėjo, kaip statybininkai krovė laužą? Beje, atrodo, jog atliktas būtent virtuvės remontas. Be išmestos metalinės kriauklės, matyti, jog buvo griauta kažkokia pertvara, yra plytų nuolaužų", – pasakojo ekologas E.Paplauskis.

Tarp šiukšlių yra ir medinių padėklų likučių, ant kurių – užrašo dalis.

"Kažkoks siuntinys buvo iš Balio. Siuntinys adresuotas įmonei, kurios pavadinimo pradžia yra "Rytų". Užrašyta, kam siųsta, – "UAB Rytų". O antrojo žodžio nėra. Mėginome ieškoti internete, labai daug tokių įmonių, kurios tokiu žodžiu prasideda", – patikino E.Paplauskis.

Pajūrio regioninio parko direkcija ragina ir pačius šiukšlintojus atsigręžti į savo sąžinę.

"Bent jau kilus skandalui galėtų susirinkti savo paliktą mėšlą. Niekas juk nebaustų. Bet bent jau žmonėmis, ne kiaulėmis pasirodytų", – nuomonę išsakė E.Paplauskis.

Bauda – už veiksmą, ne už faktą

Tačiau paaiškėjo, jog vis dėlto atsirado gebančiųjų išsiaiškinti situaciją iki galo.

"Mums miškininkai parašė laiškelį, o mes nusprendėme jiems pagelbėti. Reikia juk išsiaiškinti, kas šitaip miške prišiukšlino", – patikino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai nuvyko į butą ir pasikalbėjo su jo nuomininku.

"Gyventojas pripažino, jog tvarkė rūsį. Samdė darbininkus nereikalingiems daiktams išvežti. Va, štai ir klausimas, kas ta įmonė, nes labai panašu, jog čia jie bus taip pasielgę", – prasitarė S.Valiulis.

Valstybinės miškų urėdijos Kretingos padalinio Miškų apsaugos vyriausioji specialistė Jurgita Mikšytė pripažino, jog buto nuomininkas neturėtų atsakyti už svetimus darbus.

"Nuobauda taikoma ne už faktą, o už veiksmą. Mėginsime aiškintis, kaip pričiupti tokius šiukšlintojus. Dažnai pasitaiko, jog paprastai gyventojai neturi jokių dokumentų, tad ir neaišku, kas tiksliai jiems šiukšles išvežė. Tačiau kiekvienais metais tenka sukti galvą dėl tokių detektyvų. Šį kartą jau įsiutino ir mus – prie pat Olando Kepurės išpilta", – patikino specialistė.

GALERIJA

  • Užuominos: miške rasta ne tik plytų, bet ir medinių padėklų likučių su užrašais, kam galėjo būti siųstas siuntinys iš Indonezijos salos Balio, – įmonei „UAB Rytų...“.
  • Mįslės: miške rastas orderis, išduotas butui, kuris šiuo metu priklauso Klaipėdos savivaldybei.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Tika

išvada, kad per mažos baudos, prie dabartinių baudų reikia nors 0 pridėti būtinai. Teko neseniai važinėti dviračiais šalia Gargždų karjerų, lygiai taip pat matėme išpiltas šiukšles. O surinkimo aikštelė vos už kilometro. Tai negi sunku buvo sunku iki ten nuvežti. Didžiulės baudos ir tik baudos gali pakeisti žmones. Nes kitaip jie nesupranta.

Liova.

Tai nenaujiena visur taspats

Nuomone.bausti viesinti ...........be gailescio

Kas per zmones gyvena Lietuvoj? Brudai paskutiniai.Reikia visur vaizdo kameras ir uz jas susimoketi turetu visi brudintojai ir labai daug.O be to turetu paviesinti ,nuotraukas pavardes.Kitaip tvarkos nebus.Greit nebeperslipsim per siuksles.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS