Į savo kiemus įvažiuoti negalintiems klaipėdiečiams – ne atjauta, o baudos | Diena.lt

Į SAVO KIEMUS ĮVAŽIUOTI NEGALINTIEMS KLAIPĖDIEČIAMS – NE ATJAUTA, O BAUDOS

Netikėtai sustoję kiemų tvarkybos darbai privertė dviejų Vitės kvartalo daugiabučių namų gyventojus automobilius statyti šalia esančios mokyklos kieme. Tačiau į šį kiemą jie priversti įvažiuoti pažeisdami Kelių eismo taisykles ir jau gauna už tai baudas.

Iškasė ir paliko

Dienraštis „Klaipėda“ jau rašė apie J. Janonio gatvės 26 ir 28 namų gyventojų bėdas, prasidėjusias šį rudenį, kai pagal sutartį su Klaipėdos savivaldybe kiemus tvarkyti pradėjusi bendrovė „Kavesta“ nutraukė darbus.

Gatvelė, kuria klaipėdiečiai privažiuoja prie minėtų ir kelių toliau esančių namų, buvo iškasta. Pagal planą šioje vietoje turėjo būti įrengiama nauja gatvės danga ir automobilių stovėjimo vietos.

Tačiau „Kavesta“ paskelbta restruktūrizuojama įmone, jos banko sąskaitos įšaldytos, todėl palikę nebaigtus darbus bendrovės darbininkai dingo.

Klaipėdoje yra kelios vietos, kur gyvena itin aktyvūs pažeidimų fiksuotojai, jie fotografuoja taisykles pažeidusius kaimynų automobilius ir kasdien atsiunčia pluoštą skundų.

Kartu dingo ir viltis, kad vėlų rudenį žmonės galės įvažiuoti į savo kiemą ir čia statyti automobilius. Vietoje gatvelės dabar yra griovys su jame styrančiais kanalizacijos šuliniais.

Nebaigta įrengti aikštelė prie gretimo Smilties Pylimo gatvės 3-iojo namo būtų artimiausia vieta mašinoms, bet ji sausakimšai prigrūsta devynaukščio namo gyventojų automobilių.

Gavo žodinį leidimą

Dar vasarą Vitės progimnazijos direktorė Renata Venckienė žodžiu leido artimiausių daugiabučių gyventojams automobilius statyti mokyklos aikštelėje, tada nepatogumų turėjo renovuojamo J. Janonio gatvės 28 namo gyventojai.

Kai „Kavesta“ išrausė gatvelę prie 26 ir 28 namų, mokyklos aikštelėje savo mašinas ėmė statyti jau dviejų namų žmonės.

Kaskart sukdami į šį kiemą vairuotojai mato draudžiamąjį kelio ženklą, kuris neleidžia važiuoti motorinėms transporto priemonėms, išskyrus aptarnaujantį transportą.

Pokyčiai: draudžiantis įvažiuoti į mokyklos kiemą kelio ženklas jau vakar papildytas informacine lentele. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Tikėtasi, kad netekę savo kiemo žmonės nebus laikomi pažeidėjais. Juo labiau, kad sumokėtas metinis parkavimo mokestis jiems leidžia statyti automobilius 200 metrų atstumu nuo namo, kuriame yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Tikėtasi, kad valdžios institucijos žino ne tik apie bendrovės „Kavesta“ nebaigtus darbus, bet ir nepatogumus, kuriuos tai sukėlė gyventojams.

Arba sumokėti, arba į teismą

Ne savo valia priversti pažeisti taisykles gyventojai jau lapkritį patyrė dar vieną smūgį – kai kurie jų gavo baudą už tai, kad, įvažiuodami į mokyklos kiemą, pažeidė draudžiamojo ženklo reikalavimus.

„Ir kaip žmogus turi jaustis, kai sumoki mokestį ir negauni galimybės naudotis jo suteikiama teise? Juk užsakydami kiemo tvarkybos darbus valdininkai, kaip ir namą administruojanti įmonė žinojo, jog kurį laiką kiemas bus suardytas, mašinų nebus kur statyti. Ar mes kalti, kad kažkas nepasirūpino gyventojų patogumu? Rinkliavą rinkti ir kontroliuoti, kaip reikalavimo mokėti laikomasi, labai greiti. Pikta, nors plyšk pusiau. Juk ir sumokėjus baudą padėtis nepasikeis, jau kitą dieną tokią pat, o gal ir didesnę gali skirti vėl“, – piktinosi nubausta moteris.

Iki gruodžio 6 d. jai buvo nurodyta sumokėti baudą, priešingu atveju gruodžio 22 d. nuobaudos skyrimo klausimas bus sprendžiamas teisme.

Miesto policijos komisariato 1-ojo veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Kęstutis Virbauskas paaiškino, kad vairuotojai privalo laikytis Kelių eismo taisyklių, o tai reiškia, kad ženklo reikalavimo pažeisti nevalia, o žodinis susitarimas su mokyklos vadovais prieš taisykles – niekinis.

Pareigūnas pripažino, kad šioje vietoje gyventojai pateko į užburtą ratą.

Kažkas parašė skundą

Atrodo, kad baudą gyventoja gavo ne todėl, kad policininkai šioje vietoje vykdė patikrą, veikiau bauda išrašyta po kažkieno skundo.

„Savivaldybė yra kelių šeimininkė, jos darbuotojai turėtų spręsti šią problemą“, – paaiškino K. Virbauskas.

Klaipėdoje yra kelios vietos, kur gyvena itin aktyvūs pažeidimų fiksuotojai, jie fotografuoja taisykles pažeidusius kaimynų automobilius ir kasdien atsiunčia pluoštą skundų, į kuriuos pareigūnai neturi teisės nereaguoti.

K. Virbauskas tikino, kad dėl ženklo reikalavimus pažeidusių prie Vitės progimnazijos ir į mokyklos kiemą įvažiavusių vairuotojų skundų negaunama daug, tai veikiau buvo pavieniai atvejai.

Jau gavę baudas žmonės gali bandyti įrodinėti savo tiesą teisme. Bet čia viskas priklausys nuo nuobaudos paskyrimo pagrįstumą svarstysiančių teisėjų. Nes nei policija, bei savivaldybė negali panaikinti jau paskirtos baudos.

Nusprendė papildyti ženklą

Dienraščio „Klaipėda“ korespondentams pateikus užklausą miesto savivaldybės valdininkams, į situaciją įsigilinta atidžiau.

Sužinojęs apie neįprastą dviejų daugiabučių namų gyventojų padėtį vicemeras Algirdas Kamarauskas antradienį surengė parengiamąjį Saugaus eismo komisijos posėdį ir aptarė su specialistais, kokios priemonės padėtų spręsti problemą.

„Informuojame, kad gruodžio 7 d. (ketvirtadienį) klausimą dėl susiklosčiusios situacijos numatoma aptarti Eismo saugumo komisijoje. Bus sprendžiamas klausimas dėl kelio ženklo panaikinimo: kad iki to laiko, kol kiemai bus sutvarkyti, gyventojams būtų sudaryta galimybė statyti automobilius ugdymo įstaigos teritorijoje“, – antradienį pranešė Klaipėdos savivaldybės atstovė spaudai Gintarė Butkienė.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Kitą dieną nuspręsta pasielgti kitaip.

Trečiadienį ji patikslino, kad Saugaus eismo komisijoje šis klausimas nebus svarstomas, o parengiamajame posėdyje nuspręsta skubos tvarka pačiu artimiausiu metu draudžiamąjį kelio ženklą papildyti informaciniu ženklu, kuriame bus nurodyta, kad nuo 17 iki 7 val. į Vitės progimnazijos kiemą gyventojai galės įvažiuoti be apribojimų.

Tai reiškia, kad dieną, nuo 7 iki 17 valandos draudžiamojo kelio ženklo reikalavimų bus privaloma laikytis, o gyventojų automobiliai turės iš šios teritorijos išvažiuoti ankstyvą rytą.

Savaitgaliais gyventojai taip pat galės statyti savo mašinas mokyklos kieme.

Ar šioje vietoje atsiras aktyvus policijos talkininkas, kasdien nuo ankstyvo ryto fotografuojantis kaimyninių namų gyventojų automobilius, parodys ateitis.

Tikra tiesa, kad tokie pranešimai neleis išsisukti nuo baudų, o baimindamiesi jų žmonės turės į darbą išvažiuoti anksčiau nei jiems reikėtų.

Pažadėjo didesnį atstumą

Kol minėti kiemai nesutvarkyti, J. Janonio gatvės 26 ir 28-ojo namų gyventojų, įsigijusių metinį leidimą laikyti automobilį, sąlygos gali būti pakoreguotos. Atstumas nuo nekilnojamojo turto objekto gali būti padidintas nuo 200 iki 500 metrų.

Savivaldybės atstovė paaiškino, kad šis palengvinimas negalios automatiškai, gyventojai turėtų kreiptis į seniūnaitį, o šis – į įmonės „Klaipėdos keleivinis transportas“ administraciją, prašydami praplėsti parkavimo zonos spindulį.

Tačiau Vitės kvartalo seniūnaitės Rasos Kasparavičiūtės viešai skelbiamas telefono numeris išjungtas.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovas Gintaras Neniškis nuramino, kad kontrolieriai yra informuoti, kurių namų gyventojai patiria problemų dėl kiemų tvarkybos darbų. Todėl atskiru prašymu metinį parkavimo mokestį sumokėjusiems gyventojams rūpintis nereikia.

Parkavimo vietos praplėtimas turėtų palengvinti gyventojams kasdienybę, tačiau naudotis mokama automobilių aikštele prie artimiausios parduotuvės „Iki“ ir kita greta esančia aikštele prie uosto direkcijos pastato jie negalės.

Savivaldybės atstovė pranešė, kad 2024 m. bus pradėtas Sportininkų g. šaligatvių kapitalinis remontas, jo metu papildomai bus įrengta automobilių stovėjimo vietų. Bet iki to laiko nutekės dar daug vandens.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

vairuotojas

Kada yra susidariusi tokia situacija , norisi patarti savivaldybei , gerb. Merui .kodel nebutu galima masinas statyti ir palikti tokiose kelio ruozuose kur Jusu kelininkai pastate zenklus stoveti draudziama nuo 8 val ryto iki 18 val vakaro. Mes pietiniu rajonu gyventojai ,neturime galimybiu isvalyti Mogyliovo ,Budelkiemio Markuciu irttt gatviu . Pusnys, uzversti keliai,Manome kad bent ziemos menesiais ,savivaldybes transporto skyrius galetu laikinai panaikinyi galiojancius - draudziamuosius zenklus juos uzklijuojant juoda plevele.Atsirastu galimybe nuimti kruvi nuo gyventoju kiemu.

Stas

Miel proto ubagai nusipirkit kastuv ir išvalykite savo kiemus bus ir nauda ir sveikata ir nelauki kad kainos jum ušpakali nuvalyti pasižiūrėkite privačiu namų kiemai išvalyti ir nelaukia ir neverkšlena kad kas išvalyti sniegas džiaukitės sniegu žiema tai geriau negu purvas...

X

Niekad nepamiršiu kaip Simonavičiutė ieškojo parkomato susimokėti už parkingą. Tiek neniškis prisi kiškino,kad net valdžia nesigaudo. Anekdotai "protai". Gerbiamas Mere A.Vaitkau stiprybės Jums su tais funkcionieriaias.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS