Istorinių laivų atstatymas virto skolomis | Diena.lt

ISTORINIŲ LAIVŲ ATSTATYMAS VIRTO SKOLOMIS

Galutinis sprendimas padėjo tašką kelerius metus vykusiame ginče dėl istorinių laivų remonto Klaipėdoje.

Pareikalavo grąžinti pinigus

Kai Lietuvos jūrinis istorijos ir kultūros klubas "Budys" pagal Lietuvos žuvininkystės Klaipėdos vietos regiono projektą 2013 m. ėmėsi atstatyti istorinius laivus, nė neįtarė, kad tai virs net kelių teismų byla.

2015 m. lapkritį Nacionalinė mokėjimo agentūra priėmė sprendimą, kad klubas "Budys" privalo sugrąžinti jam avansu sumokėtą paramos dalį. Įvertinus tai, kad parama turėjo būti grąžinta iki 2016 m. pradžios, skola išaugo iki daugiau kaip 24,5 tūkst. eurų ir dar prisidėjo 5 proc. palūkanos.

Pats klubas "Budys" nepripažino, kad jis padarė kokį nors nusižengimą, prašė taikyti ir senaties terminą, nes nuo sutarties pasirašymo 2013 m. spalį praėjo jau beveik devyneri metai. Tačiau po ilgo teismų maratono Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šiemet vasario 9 d. priėmė galutinį ir klubui "Budys" nepalankų sprendimą. Jis nustatė, kad "Budys" privalo grąžinti pinigus su palūkanomis.

Neišmoko pasinaudoti parama

Lietuvos ūkio subjektai, smulkūs verslai žuvininkystės srityje bent jau Klaipėdoje taip ir neišmoko tinkamai pasinaudoti per Nacionalinę mokėjimo agentūrą skirstyta Europos Sąjungos parama.

Lietuvoje kam nors bylinėtis su Nacionaline mokėjimo agentūra yra be galo sunku. Jos patirtis teismų ginčuose – didžiulė. Tai yra viena iš tų mūsų šalies institucijų, kuri turi daugiausia bylų teismuose.

Per metus jų būna po kelis šimtus. Lietuvoje nuo paramos skirstymo pradžios, kuri prasidėjo nuo 2007 m., Nacionalinė mokėjimo agentūra yra dalyvavusi daugiau kaip 2,5 tūkst. bylų.

Iš 2007–2013 m. Klaipėdos regiono žuvininkystės paramos projektų teismuose yra atsidūrę ir Nacionalinė mokėjimo agentūra laimėjo gal kokias 3–4 bylas.

Ginčų su šia institucija yra ir pagal 2014–2020 m. projektus, nors tų projektų ir ne tiek daug, nes ir pačios Klaipėdos žuvininkystės grupės veikla yra suspenduota tos pačios Nacionalinės mokėjimo agentūros iniciatyva.

Lietuvos ūkio subjektai, smulkūs verslai žuvininkystės srityje bent jau Klaipėdoje taip ir neišmoko tinkamai pasinaudoti per Nacionalinę mokėjimo agentūrą skirstyta Europos Sąjungos parama.

Panašiai kaip ir Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubo "Budys" atveju, yra subjektų pralaimėtų bylų ir dėl gautos paramos remontuojant ar statant laivus.

ES lėšoms netaiko senaties

Klubas "Budys" paramą buvo gavęs remontuoti istorines jachtas "Jūratė", "Daina", "Rūta". Parama iš žuvininkystės lėšų buvo skirta todėl, kad jų praeityje būta sąsajų su žvejyba.

Klubo "Budys" bėdos prasidėjo dėl to, kad 2015 m. lapkričio 12 d. laivuose atlikus patikrą buvo nustatyta, kad dalis aktuose numatytų tvarkymo darbų realiai neatlikta. Iš sumokėtų 42 tūkst. eurų avanso pareikalauta grąžinti 24 tūkst. 611 eurų.

Prasidėjo ginčai įvairiose institucijose – nuo Vyriausiųjų administracinių ginčų komisijos iki teismų. Komisija, o vėliau ir teismai klubo "Budys" argumentus, kad lėšų sugrąžinimas yra civilinis ginčas, atmetė. Jie konstatavo, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra atlieka ES lėšų viešąjį administravimą.

Tai, kad ginčas yra ne civilinis, o viešojo administravimo, lėmė, ar bus taikomas numatytas trejų metų senaties terminas. Toks terminas taikomas civiliniuose ginčuose, bet ne viešojo administravimo. Nors teismų maratonas sukosi ilgai, galiausiai buvo priimtas klubui "Budys" nepalankus sprendimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Igor

Klubas "BUDYS" buvo ir bus sukčių šaika

SUSIJUSIOS NAUJIENOS