Jau savaitę ekspertai netiria velionių: nėra kam dirbti | Diena.lt

JAU SAVAITĘ EKSPERTAI NETIRIA VELIONIŲ: NĖRA KAM DIRBTI

Jau savaitę visą Žemaitijos regioną aptarnaujantys teismo medicinos ekspertai nebetiria abejotinomis ar tragiškomis aplinkybėmis žuvusių žmonių kūnų. Padalinio vadovas atvirauja: situacija – tragiška, kada ji pasikeis – nežinia.

Daugiau nei 10 mirusiųjų

Prieš Naujuosius metus Klaipėdoje ir netoli uostamiesčio įvyko kelios nelaimės, keli žmonės žuvo gaisruose, dar keli rasti mirę viešose vietose arba apleistuose pastatuose.

Buvo ir neaiškiomis aplinkybėmis mirusių žmonių.

Pareigūnams būtina sužinoti, ar mirusieji – nusikaltimų aukos.

Tačiau kol kas vilčių, kad tai bus padaryta greitai, nėra.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) Klaipėdos padalinys aptarnauja 11 savivaldybių teritorijų: Klaipėdos miesto ir rajono, Kretingos, Šilutės, Skuodo, Plungės ir Šilalės rajonų, Neringos, Palangos, Rietavo ir Pagėgių.

Tarpušvenčiu ir pirmosiomis metų dienomis pareigūnai nurodė ištirti daugiau nei 10 asmenų mirties priežastis.

Nėra kam dirbti

Geriausiais laikais mūsų skyriuje dirbo šeši diplomuoti gydytojai, dabar jų turime perpus mažiau – tik tris.

Klaipėdos teismo medicinos ekspertai dirba su gyvomis nusikaltimų aukomis, dalyvauja teismų posėdžiuose, bet skrodimų šiuo metu neatlieka.

"Mes kol kas neturime galimybės atlikti tokių tyrimų. Geriausiais laikais mūsų skyriuje dirbo šeši diplomuoti gydytojai, dabar jų turime perpus mažiau – tik tris. Šiuo metu serga visi mūsų pagalbininkai, sanitarai. Vienas nesiskiepijo, susirgo COVID-19 ir dabar sunkios būklės gydomas ligoninėje. Kiti du turi nedarbingumo lapelius, nedirba dėl kitų ligų. Gydytojas pats negali velionio ir tirti, ir prausti, ir rengti. Taip vietoje trijų tyrimų gydytojas per visą darbo dieną atliktų vos vieną. Bet jie gali dirbti tik tai, kas jiems priklauso pagal pareigines instrukcijas. Todėl šiuo metu mirusieji turėtų būti vežami tirti į Kauną", – pasakojo VTMT Klaipėdos skyriaus vadovas Gintautas Paulikas.

Pasidomėjęs, kiek per šį laiką velionių buvo nugabenta į Kauną, G.Paulikas sužinojo – tik vienas. Visi kiti kūnai laikomi ritualinių paslaugų įmonių šaldytuvuose.

Kodėl taip yra, nežinia.

Į klausimą, kada padėtis pasikeis, niekas negali atsakyti. Įmanomas tik neapibrėžtas atsakymas – kol sirgs medicinos personalo darbuotojai.

Akivaizdu, kad iki šios savaitės galo jie nepasveiks.

Gintautas Paulikas: man nesvarbi būsimo kolegos tautybė ar religija.

Nesirenka tokių studijų

G.Paulikas pasakojo, kad trims gydytojams aptarnauti visą Žemaitiją neįmanoma.

Be kasdienio darbo autopsinėse, gydytojai po darbo valandų turi budėti visą parą, nes gali būti iškviesti į žmogžudystės vietą ar apžiūrėti smurto arba žaginimo aukas.

Po tokio budėjimo įstatymas reikalauja suteikti išeiginę. Vadinasi, realiai kasdien VTMT Klaipėdos skyriuje gali dirbti tik du gydytojai.

Problema – sena. Mediciną studijuojantys jaunuoliai nesirenka ne itin patrauklios specialybės.

Kol kas vilčių sulaukti daugiau darbuotojų neturime.

G.Paulikas domėjosi ir sužinojo, kad artimiausius dvejus metus diplomo negaus nė vienas būsimasis teismo medicinos ekspertas, šiuo metu medicinos mokslus kremtantis studentas.

Nėra vilties, kad šių specialistų gretas Lietuvoje papildys iš kitų šalių atvykę specialistai.

Mat toks medikas turėtų ne tik pasitvirtinti savo diplomą, bet ir išlaikyti valstybinės lietuvių kalbos egzaminą.

Kol kas iš tūkstančių į Lietuvą besiveržiančių pabėgėlių nė vienas nepateikė dokumentų, įrodančių aukštąjį medicinos gydytojo išsilavinimą.

"Man nesvarbi būsimo kolegos tautybė ar religija. Svarbu, kad būtų savo darbą išmanantis ir reikiamą išsilavinimą turintis žmogus. Bet kol kas vilčių sulaukti daugiau darbuotojų neturime", – neslėpė nuovargio ir nusivylimo G.Paulikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Neįmanoma

Tokio kiekio staiga mirusių žmonių skaičiaus tiesiog fiziškai yra neįmanoma ištirti.

Silva

Siaubas.

Ecka

Parašys kad korona
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS