Jaunavedžių nerimas: prie jūros vestuvių nebebus? | Diena.lt

JAUNAVEDŽIŲ NERIMAS: PRIE JŪROS VESTUVIŲ NEBEBUS?

Jaunavedžių liūdesiui visai netrukus gali nutikti taip, kad santuokos nebus registruojamos ypatingose vietose – pajūryje, kaimo turizmo sodybose ar jachtų deniuose. Civilinės metrikacijos specialistės nebespėja lakstyti po kaimo turizmo sodybas, todėl tikėtina, kad jaunavedžiams beliks amžinąją meilę prisiekinėti tik ten, kur nuo seno registruojamos santuokos.

Ieško ypatingų vietų

Rugsėjo pabaigoje iš visų Klaipėdos rajone registruotų santuokų didžioji dauguma įvyko ne tam skirtose savivaldybės patalpose. Žmonės rinkosi pobūviams pritaikytas sales sodybose.

"Toks įspūdis susidarė gal tik dėl registracijų, kurios vyko šiomis dienomis. Negalime pasakyti, kad visai nenori tuoktis savivaldybėje. Bet rajone tikrai turime daug sodybų, pavyzdžiui, Karklėje, Radailiuose, Lankupiuose. Klaipėdos miesto gyventojai, kurie kažko ypatingo neranda uostamiestyje, nusprendžia santuoką registruoti rajone", – pasakojo Klaipėdos rajono savivaldybės Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jasaitienė.

Įstatymas neįpareigoja gyventojų santuoką registruoti tik toje savivaldybėje, kurioje deklaruota gyvenamoji jaunavedžių vieta. Paprastai tariant, susituokti dabar galima bet kur.

"O ką mes galime rasti uostamiestyje? Tai va, kad sunku įsivaizduoti. Bet kad pas mus ir nėra kur. Be kavinių, barų nelabai ką ir rasi. Rudenį ir žiemą į gamtą juk nevažiuosi. Klaipėdos mieste mažai tokių ypatingų vietų. Vasarą jaunavedžiai renkasi Botanikos sodą. Viena kita pora tuokiasi prie jūros, bet jų nėra daug. Dar jaunavedžiai pageidauja susituokti laive "Meridianas". Ir viskas, daugiau nėra kur", – pastebėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

O ką mes galime rasti uostamiestyje?

Pastaruoju metu klaipėdiečiai savo tuoktuvėms atrado piliavietę.

"Šiaurinėje poternoje galima susiorganizuoti tuoktuves. Ypatinga aura ir nuotaika gaubia šią vietą", – pridūrė G.Misevičienė.

Tuoktis važiuoja į rajoną

O štai Klaipėdos rajone santuokos vyksta įvairiausiose vietose.

Gražina Misevičienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Išvažiuojamųjų santuokų turime nemažai, todėl gali nutikti taip, kad nebepatenkinsime tokio didelio poreikio, nes darbuotojų yra mažai", – prasitarė Klaipėdos rajono savivaldybės Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistės.

Klaipėdos rajone šiame skyriuje dirba trys žmonės.

Metrikacijos skyrius registruoja ne tik santuokas, bet ir gimimus, mirtis, registruoja ištuokas, vardų ir pavardžių keitimus.

Tačiau realiai santuokų registracija užsiima skyriaus ilgametė darbuotoja Dalia Freigofaitė, kuriai ir tenka nukakti ne vieną dešimtį kilometrų iki sutuoktuvių vietos.

"Šiais metais jau 70 santuokų registravome. Vasara buvo įtempta, karantino metu nerengėme išvažiuojamųjų registracijų. Buvo tokių atvejų, kai jaunieji tris kartus nukėlė registraciją. Tai kažkas sirgo, tai svečiai negalėjo atvykti. Visokiausių dalykų pasitaikė", – pasakojo D.Freigofaitė.

Iš Gargždų civilinės metrikacijos specialistams į jaunavedžių pamėgtą malūną, kuris yra sankirtoje su Šilutės rajonu, tenka važiuoti 35 kilometrus, tiek pat tenka grįžti atgal.

Tą pačią dieną būtų sudėtinga nukakti į kitą ceremoniją, kuri vyksta kitame rajono krašte.

Trūksta etatų?

Kartais susidaro kuriozinės situacijos.

Pavyzdžiui, į prie pat uostamiesčio, Purmalių kaime esančią pamėgtą sodybą tuoktuvių ceremonijos registracijai turi vykti Klaipėdos rajono savivaldybės specialistės, kurių yra kelis kartus mažiau, nei dirbančiųjų uostamiestyje.

Klaipėdos rajone Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriuje yra trys darbuotojų etatai, o Klaipėdos mieste – 12 etatų. Tiesa, gyventojų uostamiestyje yra kur kas daugiau.

Sąmyšis: kartais noras susituokti pajūryje kelia nepatogumų. Vasarą ceremoniją sudėtinga organizuoti pliaže, kai aplink gausu pusnuogių poilsiautojų. (Socialinio tinklo "Facebook" nuotr.)

"Kas čia pridės, veikiau sumažins tuos etatus", – juokavo Klaipėdos rajono savivaldybės Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė V.Jasaitienė.

Klaipėdos mieste santuokų registruojama kur kas daugiau.

Vien rugsėjo 25 dieną čia registruota 21 santuoka.

Šiandien taip pat santuokų rūmuose vyks daugybė tuoktuvių.

Į jaunavedžių pasirinktą ceremonijos vietą Klaipėdos savivaldybės darbuotojoms tenka vykti tik vieną kitą kartą, dauguma jaunavedžių tuokiasi santuokų rūmuose.

"Ar pavyks ir toliau susitvarkyti su paklausa, sudėtinga pasakyti. Jei nebebus įmanoma rengti ceremonijų jaunavedžių pasirinktose vietose, siūlysime santuokas registruoti savivaldybės salėje, metrikacijos skyriuje. Rajono teritorija yra labai didelė, o darbuotojų – labai mažai. Abejoju, kad kitais metais pajėgsime patenkinti norus. Paslaugos mes neatsisakome suteikti, sutuoksime, bet važinėti po 40 kilometrų labai sudėtinga", – pastebėjo V.Jasaitienė.

Ceremonija – kaip turi būti

Klaipėdos santuokų rūmai, kurie primena sovietinius laikus, pastatyti 1980 metais.

"Gal kažkam atrodo, kad mūsų patalpos yra atsibodusios, tačiau viduje stengiamės palaikyti švarą. O pačios patalpos sukurtos būtent santuokų registracijai. Plačios erdvės, įėjimas ir išėjimas pritaikytas ceremonijai. O kainuoja tai labai nedaug – vos 20 eurų. Yra galimybė susituokti tvarkingoje aplinkoje", – patikino G.Misevičienė.

Ji pastebėjo, kad nesvarbu kokioje vietoje vyktų ceremonija, jos eiga visuomet bus ta pati.

"Keičiasi tik aplinka, o pati ceremonija vyksta taip, kaip turi būti. Mes nieko neišradinėjame. Jei kyla noras jaunavedžiams pasakyti ką nors daugiau, nes jauti, kad jie nori išgirsti, pasakai. Bet pati ceremonijos dalis būna tokia pati", – šypsojosi moteris.

Jachtose – per ankšta

Panašu, kad tuoktuvių ceremonijoms uostamiesčio viešbučiai dar neišnaudojo visų galimybių.

"Jie dažniausiai gali pasiūlyti patalpas tik viduje, o kaimo turizmo sodybos pritaiko ir aplinką. Žmonėms dabar tai labai patinka, jie ieško vietų prie vandens, su sutvarkyta teritorija. Miesto viešbučiai to veikiausiai negali pasiūlyti", – svarstė G.Misevičienė.

Tarp klaipėdiečių nėra labai populiaru tuoktis laivuose.

Jei "Meridiane" galima surengti ir patį pobūvį, nes jame veikia restoranas, tai kito pobūdžio laivuose vakarienę būtų sudėtinga suorganizuoti.

"Populiariausias – neplaukiantis laivas "Meridianas". Buvo mėginimų rengti ceremoniją laive. Bet kuklioje jachtoje, kurioje net nėra kur atsistoti, tai labai sunku padaryti. Dar turi išsitekti ir santuokos liudininkai. Visiems tenka susispausti", – prisiminė G.Misevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Bet

O kunigai irgi nespėja? Rašyta, kad vienas net į Ispaniją suskubdavo.

Kmas

Vestuvės prie altoriaus, o ne prie jūros, balos ar po krūmu, kur tuokiasi gyvuliukai

Vita

Nieko nepadarysi,kiaulė užsimanė bananų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS