Per Jūros šventę – VMVT patikrinimai | Diena.lt

PER JŪROS ŠVENTĘ – VMVT PATIKRINIMAI

Jūros šventės metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos departamento maisto inspektoriai budės, atliks patikrinimus ir teiks pastabas.

Maisto siūlys 256 prekybininkai

Šiais metais šventėje dalyvaus 258 (2022-aisiais jų būta 223) maisto tvarkymo subjektai, iš jų 227 (2022 m. – 197) prekybos, 31 (2022 m. – 26) – viešojo maitinimo.

VMVT ypač kreips dėmesį į priemonių, nukreiptų į maisto saugą ir kokybę, svarbą.

Dar vasaros pradžioje vyko susitikimai su verslininkais, buvo kalbama, ko reikėtų, siekiant užtikrinti, kad maistas, įsigytas šventės metu, netaptų užkrečiamos ligos priežastimi.

Atsižvelgiant į rizikos veiksnius – šiltąjį metų laiką, prekybos ypatumus iš laikinų įrenginių, prekiautojų sąrašai buvo patikrinti, įvertinta, ar ūkio subjektai turi leidimus tvarkyti maistą švenčių metu.

Antanas Bauža / Vytauto Petriko nuotr.

Neleido dalyvauti renginyje

Pasak VMVT Klaipėdos departamento direktoriaus Antano Baužos, buvo nustatytas atvejis, kai į sąrašus pateko įmonė, kuri nebuvo registruota VMVT maisto tvarkymo subjektų sąraše.

Pernai Jūros šventės metu buvo nustatyta maisto tvarkymo trūkumų.

„Šiam ūkio subjektui buvo neleista dalyvauti renginyje, prekiauti maisto produktais. Pažymėtina, kad ruošiantis Jūros šventei, organizatoriai noriai bendradarbiavo su VMVT Klaipėdos departamentu, teikė informaciją. Dar prieš prasidedant šventei, liepos 19 d. vyko susitikimas su įmonės, organizuojančios šventę, atsakingais darbuotojais, per kurį aptartas pasirengimas šventei, atsakingų institucijų bendradarbiavimas renginio metu, jei kiltų nesklandumų“, – teigė A. Bauža.

VMVT Klaipėdos departamento maisto inspektoriai visas šventės dienas budės, atliks patikrinimus, teiks pastabas.

Būta rimtų pažeidimų

„Pernai Jūros šventės metu buvo nustatyta maisto tvarkymo trūkumų. Dažniausiai pasitaikė bendri higienos, produktų laikymo sąlygų (temperatūrinio režimo, apsaugos nuo galimos aplinkos taršos), dokumentų, įrangos priežiūros, asmens higienos, tinkamumo vartoti terminų pažeidimų“, – pažymėjo A. Bauža.

Nefasuoti maisto produktai buvo laikomi atvirai, neapsaugoti nuo aplinkos taršos, taip pat buvo netinkamose pakuotėse laikoma kepta duona (atliekoms skirtuose maišuose).

Taip pat nustatyta, kad greitai gendantys maisto produktai, mėsos ir konditeriniai gaminiai su varškės įdaru buvo laikomi netinkamoje temperatūroje.

Užfiksuotas ir netinkamas nuotekų surinkimas.

Pernai šventės metu neapsieita ir be personalo higienos pažeidimų – kai kurie neturėjo priemonių rankų higienai, dėvėjo nešvarius darbo drabužius, neturėjo produktų įsigijimą ar gamybos laiką patvirtinančių dokumentų.

Vartotojų skundų ar pranešimų apie užregistruotus ūmių infekcinių žarnyno susirgimų atvejus, kurių priežastis būtų maistas, valgytas renginyje per Jūros šventę, pernai negauta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rizika

Puiku, kad tikrina, nes siaubas, kaip nešvariai, nehigieniškai viskas atrodo, rankų neplauna. Parazitų, virusų knibždėlynė

skiep

kada patikrinsit mesos kokybe Maxomose? Is kokiu savartynu jie mesa pardavineja? Ar eurai akis uzlipde?

Vergai ir ponai

Teisingai visi turi eit ėst pas maximas iki ir l1dl ner cia ko pirkt pas smulkiuosius. Dar butinai vmi tegu pasivaiksto gal koki shooduka ant pagaliuko per muge be pvm parduos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS