Kaimyno katės klaipėdietės gyvenimą pavertė košmaru (per lubas varva jų šlapimas) | Diena.lt

KAIMYNO KATĖS KLAIPĖDIETĖS GYVENIMĄ PAVERTĖ KOŠMARU (PER LUBAS VARVA JŲ ŠLAPIMAS)

Daugiabučiame name dienas leidžiantis apsileidėlis kelia grėsmę daugelio kaimynų gerovei ir saugumui, tačiau į namo gyventojų prašymus ar valdininkų reikalavimus jis nereaguoja. Šildymo sezonas čia gali prasidėti potvyniu žemiau gyvenančių žmonių butuose.

Plytelės atšoko nuo sienų

Naikupės gatvės 16-ajame name gyvenanti 66 metų Valentina Burlačenko kenčia nuo aukštu aukščiau gyvenančio Olego Klimovo nevalyvumo ne vieną dešimtį metų.

Namuose nesitvarkantis vyras taip apleido savo butą, kad per susidėvėjusią santechniką pliaupiantis vanduo nuolat žliaugia moters būsto sienomis.

Kartą iš sugedusio kaimyno tualeto prasisunkusi drėgmė sugadino V.Burlačenkos buto elektros instaliaciją, todėl moteris buvo priversta keisti laidus. Virtuvėje dėl nesibaigiančių užliejimų atšokusios plytelės laikosi lyg ant plauko.

Tvarkingai gyvenanti moteris priversta planuoti virtuvės sienų remontą, nes išpurtusios sienos nebelaiko plytelių.

"Aš taip pavargau nuo tokios kaimynystės, kad nežinau, kaip toliau gyventi. Bet to maža, dabar su siaubu laukiu dienos, kada bus įjungtas šildymas, nes žinau, kad tada sprogs surūdijęs radiatoriaus vamzdis. Kaip išvengti tokios nelaimės, neturiu supratimo. Visi, į ką kreipiuosi, kraupsta ir tvirtina, kad vamzdį keisti būtina, bet kaip tai padaryti, nežino", – guodėsi moteris.

Bėdos dėl santechnikos

V.Burlačenko rodė iš penktojo aukšto per kambario lubas kyšantį vamzdį ir aiškino, kodėl ties lubomis jis yra visiškai surūdijęs.

"Kaimynas nuo seno laiko kates ir leidžia joms tame kampe šlapintis. Kačių šlapimas jau seniai prasisunkė per sujungimą tarp jo grindų ir mano lubų. Juo nuolat varva dvokiantis skystis. Per beveik 10 metų vamzdis nuo srutų surūdijo. Specialistai žiūrėjo ir sakė, jog korozija jį taip paveikė, kad įjungus šildymą jis gali sprogti", – pasakojo V.Burlačenko.

Aukštu aukščiau gyvenantis O.Klimovas susitikęs kaimynę pasisveikina, tačiau jos pretenzijas atmeta.

Žmonės pasakojo, jog per 33 metus nuo namo pastatymo šis vyras savo bute nėra nieko remontavęs, todėl nenuostabu, kad santechnika susidėvėjo ir neretai leidžia vandenį. Problemą aštrina dar ir vyro auginamos katės.

Patarė kreiptis į teismą

V.Burlačenko įvairiausioms instancijoms skundžiasi nuo 1998 metų. Įvairios specialistų komisijos ne kartą konstatavo, jog jos butą užliejo kaimynas. Oficialiai teigta, kad jam būtina pasikeisti santechnikos įrangą.

Apskundusi kačių netvarkantį vyrą savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui moteris sulaukė šio skyriaus vyriausiosios inspektorės Ninos Gendvilienės vizito. Valdininkė pabraukė ranka per nuo pat lubų drėgną vamzdį ir jį pauosčiusi susiraukė.

"Pamenu, kaip N.Gendvilienė bjaurėjosi kačių šlapimo tvaiku, sakė, kad tai labai bjauru ir baisu", – pasakojo V.Burlačenko.

Vėliau ši klaipėdietė sulaukė oficialaus valdininkės rašto, kuriame teigiama, jog jos bute tvyrantys pašaliniai kvapai atsiranda iš aukštu aukščiau esančio buto. Tačiau N.Gendvilienei apžiūrėti O.Klimovo būsto nepavyko, nes dukart jos atėjusios niekas neįsileido.

Valdininkė išsiuntė O.Klimovui kopiją sanitarinio patikrinimo akto, įpareigojančio per mėnesį sutvarkyti savo butą, pašalinti kačių keliamo tvaiko sklaidą gretimuose butuose ir užregistruoti laikomas kates.

O dėl sugadintų lubų remonto ir tam išleistų pinigų išreikalavimo iš kaimyno valdininkė moteriai patarė kreiptis į teismą.

Į savo butą neįsileidžia
Apie surūdijusį vamzdį namą administruojančios bendrovės vadovus V.Burlačenko informavo 2004 metais. Įmonė sudarė komisiją, kuri apsilankė moters bute.

Vėliau patikrinimo akte komisija įrašė, kad į aukštu aukščiau esantį butą patekti nepavyko, todėl nepasisekė nustatyti, nuo ko parudavo lubos ties vamzdžiu, o jis pats surūdijo.

O.Klimovui buvo išsiųstas pranešimas, kuriuo prašoma informuoti, kada specialistai galės patekti į butą.

Panašių situacijų iki pat šio rudens būta daugybė.

Dabar namą administruojančios bendrovės "Jūros būstas" direktorius Virginijus Dobrovolskas V.Burlačenkos bėdą puikiai žino, nes vadybininkai jos namuose lankėsi ne kartą.

V.Dobrovolskas pasakojo, kad name yra pakeisti šildymo sistemos ventiliai, todėl, įvykus avarijai, būtų galima iškart sustabdyti vandens plūdimą ir padariniai galėtų būti ne tokie skausmingi.

Privati nuosavybė – šventa

Bendrovės vadovas supranta, kad geriau užbėgti nelaimei už akių.

"Visa bėda, kad negalime patekti į butą, kuriame gali būti problemos priežastis. Kartą šeimininkas buvo įsileidęs vadybininką į butą, bet kai šis paprašė leisti įeiti į kambarį, gyventojas išvarė darbuotoją teigdamas, kad jo bute viskas tvarkoje, – sakė V.Dobrovolskas. – Kai įvyksta avarija, tada mes galime kreiptis į teismą. Esame turėję ne vieną analogišką situaciją, kai žmonės neįsileido į namus atlikti darbų. Teisme pavyksta kur kas greičiau rasti bendrą kalbą."

Privati nuosavybė dabar įstatymais ginama taip, kad niekas negali brautis į butą jėga. Todėl dažną kartą namų administratoriai tampa bejėgiai.

Prieš keletą metų Žalgirio gatvėje psichikos liga serganti moteris savo namuose buvo užveisusi sąvartyną, kuriame knibždėte knibždėjo parazitai. Tačiau kaimynus apsaugoti nuo šio siaubo pavyko tik po labai ilgų procedūrų.

Teko griebtis diplomatijos

"Jūros būsto" darbuotojai bando su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistais ieškoti bendro sprendimo būdo.

Tikimasi rasti teisės aktą, kuriame būtų formuluojama, jog gyventojai turi užtikrinti bendrųjų konstrukcijų aptarnavimą ir leisti specialistams apžiūrėti savo būstą.

Jeigu žmogus atsisako tai padaryti, turėtų būti numatytos priemonės, kaip tokį gyventoją sudrausminti.

Bendrovės vadovas prisiminė kitą atvejį, kai gyventojai nuolat užpildavo kaimynus, situacija buvo avarinė, bet šeimininkai nieko neįsileisdavo.

Tąkart į butą pavyko patekti bendromis gyventojų ir "Jūros būsto" darbuotojų pastangomis. Imtasi ypatingos diplomatijos. Kai užsispyrėlis pagaliau atidarė duris, už jų jau laukė remontininkų brigada.

Kaltina užsiimant niekais

"Nelaimės laukti nelogiška. Jau esame palikę jam begalę įspėjimų, bet jis nereaguoja. Jeigu galiausiai pasisektų įeiti į minėtą butą ir apžiūrėti surūdijusį vamzdį, tikiu, kad abiem kaimynams darbai nekainuotų. Iki pusės metro vamzdžio keitimas būtų atliktas iš šilumos priežiūros pinigų", – tikino V.Dobrovolskas.

Kol kas tikinimai, kad O.Klimovas papildomų išlaidų neturės, šio vyro nepaveikė. Jis mano, jog kaimynė kabinėjasi ir skundžiasi be reikalo ir nepripažįsta, kad jo nevalyvumas bei nenoras tvarkytis jau tapo namo gyventojų problema.

Vyras net bando tikinti, kad aukštu žemiau gyvenanti moteris jam kuria problemas dėl kažkokių asmeninių nuoskaudų.

"Bandysime kaip galima greičiau rasti būdų išspręsti šią problemą, o iki tol patarčiau moteriai apsidrausti butą", – reziumavo bendrovės "Jūros būstas" direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

0987654321

Kazkaip nesimato tos tragedijos,apibegusiu ir supuvusiu sienu. Panasu,kad pati babania sizofrenike,negali pasidazyti surudijusio vamzdzio,nori kad kas ateitu ir padarytu... feisas daug pasako...

Ge na P...

...Preiloj karvė trėidė ont kiminų , Melnragėj vištos kirmyt nadoud , jerau! čysta bėda su blondinas...

Skaitytoja

Kačių smarve kankina ir mūsų name gyventojus t.y. Šilutės pl.82 name ir ka daryt,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS