Kas gali tapti kriviu? | Diena.lt

KAS GALI TAPTI KRIVIU?

Klaipėdietis profesorius įrodė, kad Lietuvoje galima tapti bet kuo. Ramūnas Povilanskas yra vienintelis Lietuvoje individualiosios įmonės savininkas, savo pareigas įregistravęs kaip krivio. Tokį savotišką pokštą iškrėsti leido pats Registrų centras, verslininkams suteikiantis galimybę savo įmonėse save vadinti net ministrais pirmininkais.

Ministras – ne lygis

Žaliųjų judėjimo pradininkas uostamiestyje, Klaipėdos universiteto profesorius, daktaras ir ryški asmenybė R.Povilanskas tėškė tikrą akibrokštą valstybės įmonei Registrų centrui.

Elektroninėje šio centro sistemoje registruodamas individualiąją įmonę, R.Povilanskas panaršė meniu, ieškodamas kokiomis pareigomis jis šį kartą galėtų papuošti savo biografiją.

"Galėjau būti ministru pirmininku. Bet man pasirodė, kad krivis aukščiau už ministrą pirmininką. Ten buvo daug pasiūlymų, iš ko galėčiau rinktis. Tiesa, man pritrūko pilietinės drąsos pažymėti, kad esu krivė, ne krivis. Pagal kryžiuočių kronininko Petro Dusburgo raštus, turėčiau būti krivė, o ne krivis. Krivė buvo bevardės, niekatrosios giminės, tik XX amžiaus antroje pusėje atsiranda galūnė "is", ir krivė tampa kriviu", – pastabas žėrė R.Povilanskas.

Tiesa, klaipėdietis patikino, kad ir pirmininko postas nėra menkas.

"Minint Algirdo Juliaus Greimo gimimo šimtmetį, verta prisiminti, kad žodžio "pirmininkas" etimologiją atskleidė būtent jis. Beje, pirmininkas reiškė tą patį, ką ir viršininkas. Senovės lietuviai, spręsdami, ką iš kaimynų vertėtų pulti, surengdavo bulių varžybas. Vykdavo lietuviška korida. Kurio vyro bulius laimėdavo, tas ir įgaudavo viršininko, arba pirmininko žodį", – šypsojosi R.Povilanskas.

Sulaukė kliūčių

Klaipėdiečio noras savo pareigas pažymėti kaip krivio sukėlė Registrų centro darbuotojų susidomėjimą.

"Tiesą sakant, ne iš pirmo karto man pavyko įregistruoti įmonę. Pačioje pradžioje prašymas buvo atmestas, nes parašiau "individuali įmonė" didžiąja raide. Registruotis teko iš naujo. Tada aš jau nusprendžiau pasismaginti. Pareigų grafoje pažymėjau, jog būsiu kriviu. Netrukus sulaukiau skambučio iš Registrų centro. Jo darbuotojams patvirtinau, kad tikrai noriu būti kriviu. Pasakiau, kad nejuokauju ir nesuklydau", – patikino R.Povilanskas.

R.Povilanskas versle nėra išsišokėlis, jis 22 metus yra įmonės "EUCC Baltijos biuras" direktorius.

"Esu Pasaulinės pakrančių ir jūrų sąjungos prezidentas. Ką tik grįžau iš Anglijos ir pastebėjau, kad ten individualiąsias įmones registruoti gali bet kas ir vadina jas bet kaip. Laisvė", – pastebėjo R.Povilanskas.

Kurs filmą

Klaipėdos universiteto Rekreacijos ir turizmo katedros profesorius, fizinių mokslų daktaras R.Povilanskas individualiąją įmonę nusprendė kurti dėl planų nerti į kino industriją.

"Kursime filmus. Bendradarbiaujame su įmone "Tremora", glaudžiai bendradarbiaujame su Kęstučiu Meškiu. Kinas – sapnų pramonė, todėl krivis, mano nuomone, yra tinkamiausios pareigos kino gamybos įmonės vadovui. 2017 metais dalyvavau Tbilisio Šota Rustavelio kino ir teatro universiteto rengiamo tarptautinio studentų kino festivalyje, buvau žiuri narys", – tikino R.Povilanskas.

Krivio pareigos, pasak R.Povilansko, jam nepakenks, o gyvenimas dėl to tik žaismingesnis bus.

"Kuo garsėja Lietuva? Žilabarzdžiu Antanu Kontrimu, kuris japones turistes savo barzda kilnoja. Lietuva garsėja Grūto parku. Keistenybėmis garsėja. Kai tuometis Vilniaus meras Artūras Zuokas tanku traiškė automobilius miesto centre, britų nacionalinis dienraštis "The Guardian" apie Lietuvą parašė – "mielai ekscentriška", – pastebėjo R.Povilanskas.

Žmona turėjo susideginti?

Pats R.Povilanskas yra krikščionis, nors kitomis religijomis domisi.

"Nemanau, kad papiktinau savąjį Dievą. Juk Kristus sakė, kas piktžodžiaus prieš Dievą Tėvą, tam bus atleista. O kas piktžodžiaus prieš Šventąją Dvasią, tam niekada nebus atleista. Tad tokie pokštai neprieštarauja tikėjimo dalykams, jei jie yra gilūs. O štai mirusiojo vyriausiojo krivio žmona Inija Trinkūnienė pagal senuosius lietuvių tikėjimo papročius, mirus vyrui, turėjo susideginti. Jei ji turi nors krislą tikėjimo, ji turėjo tai padaryti", – kalbėjo R.Povilanskas.

Klaipėdietis vizitinių kortelių su krivio pareigomis tikino dar nespėjęs pasigaminti.

"Bet būtinai tai padarysiu. Suku galvą, kaip teks rašyti tai angliškai. Gal "shaman"? Šamanas? Užsienietis juk nesupranta, kas tas krivis. Mano bičiulis, kuris dirba Anglijos Liverpulio universitete, savo vizitinėje kortelėje kaip pirmąsias pareigas nurodė, jog yra vikaras, tik tada pažymėjo, kad profesorius ir daktaras. Todėl ir aš nusprendžiau, kad būsiu krivis, profesorius, daktaras R.Povilanskas", – šmaikštavo klaipėdietis.

Gali tapti ir komandoru

Registrų centro atstovė spaudai Kristina Petrošienė tikino, kad mūsų šalyje pareigybių srityje iš tiesų yra visiška laisvė.

Teisės aktai neriboja arba neapibrėžia konkrečių vadovo pareigų pavadinimo.

"Pasitaiko atvejų, kai tokie juridiniai asmenys, kaip asociacijos ar viešosios įstaigos, vadovų pareigas įvardija pagal šio pelno nesiekiančio juridinio asmens veiklos pobūdį, pvz., "draugininkas", "komandoras", "auklėtojas" ir pan. Rečiau girdimus vadovų pareigų pavadinimus gali padiktuoti ir ne vien mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje veikiančių senas ir gilias tradicijas puoselėjančių organizacijų tipiški vadovaujamų pareigų pavadinimai", – aiškino K.Petrošienė.

Pasak pašnekovės, pasikeitusius vadovo duomenis e. būdu gali teikti visų Lietuvoje egzistuojančių teisinių formų juridiniai asmenys, vadovo pareigas galima pasirinkti iš plataus sąrašo, kitaip vadinamo klasifikatoriumi, kuris atitinka pačių įvairiausių juridinių asmenų poreikius – biudžetinių įstaigų, religinių bendruomenių, šeimynų, įvairiausių nevyriausybinio sektoriaus organizacijų ir kt.

"Sąraše, iš kurio galima rinktis, yra visokiausių vadovo pareigų pavadinimų – nuo "generalinis prokuroras", "ministras pirmininkas", "pastorius", "abatas" iki "šeimynos motina", taip pat ir individualiajai įmonei vadovaujantis krivis.

Tad įmones steigiantys asmenys yra laisvi pasirinkti jų veiklai būdingą vadovo pareigų pavadinimą ir kartu neatmestina, kad gali bandyti tai išnaudoti savo veiklos reklamai", – tikino Registrų centro atstovė.

Kiekvienas juridinis asmuo, pasak K.Petrošienės, pats įvertina, ar netipiškas, neįprastas vadovo pareigų pavadinimas padėtų, ar trukdytų jų plėtojamai veiklai.

"Tiesa, minimas klasifikatorius yra šiek tiek siauresnis, negu realybėje pasitaikantys ir Registro

Pavadinimus renkasi patys

Juridinių asmenų steigėjai patys renkasi ir pavadinimus. Registrų centras visada pataria pasitikrinti, ar pavadinimas nėra "užimtas".

"Šalies teisės aktuose nustatyta, kad juridinio asmens pavadinimas turi būti sudarytas laikantis lietuvių bendrinės kalbos normų – tai tikrina Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). Pavadinimas neturi prieštarauti viešajai tvarkai ar gerai moralei ir klaidinti visuomenę dėl juridinio asmens steigėjo, dalyvio, buveinės, veiklos tikslo, teisinės formos, tapatumo ar panašumo į kitų juridinių asmenų pavadinimus, žinomesnių Lietuvos visuomenei užsienio įmonių, įstaigų ir organizacijų vardus, prekių ir paslaugų ženklus. Registrų centras yra atsakingas už įmonės pavadinimo tapatumo patikrą, o už jo atitikimą bendriesiems kalbos reikalavimams atsako VLKK, todėl galbūt VLKK plačiau pakomentuotų apie pavadinimuose pastebėtas tendencijas arba etinius, teisinius aspektus. Atsakomybė už įmonės pavadinimą "gula" ant paties savininko pečių", – pabrėžė K.Petrošienė.

Pasitaiko įvairių gražių, skambių, juokingų ar nuostabą keliančių juridinių asmenų pavadinimų.

"Žmonės vaizduote ir anksčiau, ir dabar tikrai nesiskundžia, nors absoliuti dauguma įmonių vis dėlto pasirenka solidžius ir gan konservatyvius pavadinimus, dažnai susijusius arba su veiklos pobūdžiu, arba turinčius sąsajų su šalimis, kuriose veikla bus vykdoma ar kurių atstovai dalyvauja juridinio asmens steigime ar vadovaudamiesi kitais nesunkiai paaiškinamais principais. Kartais juridinius asmenis steigiantys asmenys, pasirinkdami vieną veiklos "vėliavų" (t. y. pavadinimą), galbūt siekia humoru, skambiu ar neįprastu pavadinimu atkreipti dėmesį į savo veiklą, o galbūt siekia ir kitokių tikslų, todėl pasitelkia fantaziją ar ironiją", – tikino K.Petrošienė.

Tarp neseniai įregistruotų įmonių pavadinimų, galima rasti ir šypseną keliančių – mažoji bendrija "Ilga teta", viešoji įstaiga "Dress for Success Vilnius-Lithuania", mažoji bendrija "LioLi-LioLi".

GALERIJA

  • Pasiekimai: Lietuva – ekscentriškų galimybių šalis. Čia bet kas gali pasiskelbti esąs krivis ar net ministras pirmininkas.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pi-Ratas

Kriviai nėra šamanai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS